Odp: Lipnik k/Bielska-Białej
Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury ![]()
Na stronie pojawiła się historia naszej leśniczówki. Zainteresowanych zapraszam do lektury
Coś pięknego, uwielbiam takie lektury
Bardzo ciekawa – w jesiennym klimacie - fotorelacja Bajki na temat Lipnika spowodowała, że w tym topiku pojawiła się także sprawa leśniczówki, która w Lipniku stanowi ważny element dziedzictwa kulturowego.
Pamiętam ją jeszcze z lat dziecinnych (moja rodzina pochodzi z Lipnika) – kiedy to chodziliśmy drogą obok do amfiteatru czy na Hrobaczą Łąkę.
Zaciekawiona tym co też obecnie tam się za sprawą harcerzydzieje – uruchomiłam harcerskie kontakty
poprzez druhnę Kazię trafiłam do druhny Reni a potem to już prosto do leśniczówki
Jest więc jest wtorek 28 czerwca, a ja po pracy smyr… do Lipnika
Ze strony prowadzonej przez Papika znałam historię obiektu, ale dopiero na miejscu dowiedziałam się, że przez ponad 20 lat budynek służył dzieciom jako filia szkoły i że uwolnienie go następnie od „dzikich lokatorów” na parterze nie było łatwa sprawą.
Obecnie na pięterku mieszka jeszcze lokatorka - starsza Pani, ale parterem opiekują się harcerze.
Za nim wejdziemy do środka obchodzimy leśniczówkę w koło:
Uruchamiam wyobraźnię i widzę piękny taras, skąd można było podziwiać panoramę gór, fontannę dla ochłody w upalne dni, mały ogród zoologiczny.... dobiega mnie kurant z zegarowej wieży na dachu leśniczówki ![]()
Chyba tak to było...

A teraz do środka:
Harcówka - współczesnie pomieszczenia służą harcerzom ![]()
Obecni opiekunowie leśniczówki to Stowarzyszenie „Lipnik” i oczywiście
harcerze I Szczepu Harcerskiego „Na Szlaku”
Jestem pod wrażeniem tego co udało się zrobić by obiekt nie popadł w kompletną ruinę.
Leśniczówka nie jest zabytkiem – po doświadczeniach z kaplisią wiemy, że to ma dobre i złe strony.
Duże remonty jak np. naprawę dachu finansowało Stowarzyszenie „Lipnik zaciągając na ten cel kredyt.
Ogromną ilość prac remontowych w czynie społecznym wykonują rodzice harcerzy a i sami harcerze nie stronią od pracy. W czasie ostatniego biwaku remontowego pracowali między innymi przy remoncie tarasu.
Zabytkowe elementy werandy, wieży zegarowej zostały zabezpieczone i schowane do czasu, aż środki finansowe pozwolą je umieścić w tym miejscach, w których były poprzednio.
Zachęcam do przeglądania galerii projektu Rewitalizacja leśniczówki w Lipniku na stronie Projektu – można tam obejrzeć fotki z tego jak było, a jak jest obecnie w pomieszczeniach obiektu.
Są też fotki leśniczówki z czasów jej świetności.
Pomieszczenia leśniczówki za niewygórowaną cenę można wynająć na biwak, wycieczkę, imprezę integracyjną, zlot czy inne spotkanie (spora sala na noclegi, dobrze wyposażona kuchnia, łazienka z ubikacją i natryskiem).
Pozyskane środki przeznaczane są na dalsze prace remontowe.
Mój albumik z wizyty w leśniczówce ![]()
Zdjęcia pokazują , że harcerze w Lipniku działają i to porządnie !. Kawał dobrej roboty druhny i druhowie
. Wierzę, że powolutku, wspólnymi siłami i przy wsparciu finansowym Stowarzyszenia „Lipnik”, które pewnie nie odpuści tak ciekawego obiektu, uda się Wam doprowadzić leśniczówkę do stanu z tej pięknej widokówki zamieniając ją ponownie w "pałacyk". Jednak tym razem to Wy będziecie w nim urzędować
. Trzymamy kciuki za powodzenie przy dalszym prowadzeniu prac !
A może w celu wsparcia finansowego urządzimy tam jakiś zlot? Nie znam okolicy, ale leśniczówka wygląda interesująco ![]()
cóż... swego czasu okolice leśniczówki w Lipniku były moim ulubionym miejscem popołudniowych wypadów z moimi chłopakami ![]()
kilka lat temu pojechałam pod leśniczówkę i ot tak, pstryknęłam kilka zdjęc.. nie są one dobrej jakości ale częściowo oddają klimat tego miejsca...
link: https://picasaweb.google.com/1069051486 … rYXJtdPQeQ
A może w celu wsparcia finansowego urządzimy tam jakiś zlot? Nie znam okolicy, ale leśniczówka wygląda interesująco
Pomysł jest - spróbować zawsze można ![]()
Ja nierzadko przechodzę obok leśniczówki w Lipniku. Za czasów z widokówki świetnie się prezentowała, może tego doczeka. Jako ciekawostkę botaniczną podam że w zeszłym roku w pobliżu leśniczówki natrafiłem na naturalne stanowisko lilii złotogłów ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-07-04 16:33:15)
cóż... swego czasu okolice leśniczówki w Lipniku były moim ulubionym miejscem popołudniowych wypadów z moimi chłopakami
kilka lat temu pojechałam pod leśniczówkę i ot tak, pstryknęłam kilka zdjęc.. nie są one dobrej jakości ale częściowo oddają klimat tego miejsca...
Z którego tak roku pochodzą te fotki?
Brombella napisał/a:Z którego tak roku pochodzą te fotki?
z tego co kojarzę początek listopada 2009... ![]()
Witam ponownie.
W ubiegły weekend odbył się kolejny biwak remontowy. Tym razem postawiliśmy na odmalowanie pomieszczeń, gdyż ściany przez te kilka lat zdążyły się już zabrudzić i obić.
Na razie dostępne są zdjęcia z remontu, a już wkrótce zobaczymy efekt końcowy ![]()
Zapraszam na stronę Leśniczówki:http://www.lesniczowka.ezhp.pl
Zapraszam także na stronę facebook'ową Leśniczówki ![]()
Ostatnio edytowany przez Papik (2012-04-15 23:18:33)
Piękna robota; Pany.
Kidy będzie oddana do użytku?
Planujemy w ciągu dwóch tygodni wykonać całe malowanie i przywrócić ją do stanu używalności poremontowej ![]()
Myślę, ze to jest bardzo dobra informacja!
Cieszymy się ![]()
Uwaga, uwaga! Już 3 czerwca w Leśniczówce odbędzie się festyn regionalny, na którym każdy będzie mógł zobaczyć Leśniczówkę od środka
Tradycyjnie już odsyłam do strony.
piękna robota !
Brawo ! ![]()
Witam wszystkich miłośników gór i Lipnika ![]()
Tak jak Papik jestem harcerzem zaangażowanym w przywracanie świetności Leśniczówce.
Cieszę się, że jej historia porusza tak wielu ludzi, mam nadzieję, że uda się zrealizować nasze plany.
Trzymam kciuki
i z przyjemnością obejrzę Wasze dzieło ![]()
Witam.
Ze względu na chwilowe problemy z naszą stroną, informuję wszystkich chętnych do odwiedzin, że 3 czerwca festyn regionalny rozpocznie się o godzinie 10:00, a zakończy o 17:00.
Na Festynie między innymi zwiedzanie tajemniczego wnętrza Leśniczówki, połączone z interaktywnym muzeum regionu, regionalny poczęstunek oraz wystawa prac, wykonanych przez jednostki I Szczepu Harcerskiego "Na Szlaku" w ramach akcji "Rok Regionów". ZAPRASZAMY ![]()
Druh Papik zapraszał na festyn – to idziemy na festyn
Docieram do leśniczówki, a tam już najmłodsi kierują ruchem – tu proszę na parking, a tędy zapraszamy na festyn …
Zbliżam się do leśniczówki i z daleka słyszę dźwięki gitary i śpiewy. Dosiadam się do ogniska i mruczę pod nosem ze śpiewającymi… Zostanie tyle gór… Już jest cudownie…
Wkoło spacerują rodziny z dziećmi, oglądają, podziwiają, korzystają z proponowanych atrakcji.
Zabawy z kolorowa chusta Klanzy
Bieg z przeszkodami
Ratujemy Adama czyli ćwiczenia w udzielaniu pierwszej pomocy
Gry stolikowe, a raczej tarasikowe
Wystawa prac i licytacja wyrobów harcerskich rączek
Koniecznie trzeba wpisać się do pamiątkowej Księgi Gości
W końcu nadchodzi moment, na który bardzo czekałam… zwiedzanie leśniczówki
Oprowadzać będą nas druhny Aga i Marta
Na pierwszy ogień kuchnia – tutaj szykują się regionalne przysmaki
A za tymi drzwiami – w sali kominkowej oglądamy film związany z historią miasta Bielska-Białej.
Co ciekawe – film nakręcili sami harcerze w konwencji czarno-białego filmu okresu miedzy wojnami.
W kolejnym pomieszczeniu makieta zabytków miasta.
Przy starym kredensie – kącik z mini warsztatem tkackim – wszak Bielsko i Biała słynęły w przeszłości z wyrobów włókienniczych.
Wychodzimy na taras i degustujemy kwaśnicę, pyszny sernik i jabłecznik
W ogrodzie przy ognisku pieczemy kiełbaski i śpiewamy, śpiewamy dobrze się bawiąc.
To była moja kolejna wizyta w leśniczówce. Popołudnie spędzone miło wśród harcerzy, przy ognisku i wspólnej zabawie.
Ponownie miałam okazję zobaczyć co dzięki pracy i zaangażowaniu harcerzy zmieniło się na lepsze. Jestem pod wrażeniem tego jak leśniczówka tętni życiem i zmienia się w miejsce do którego chce się wracać.
Podziwiam harcerzy za to, że poświęcają swój czas na pracę przy leśniczówce, za to, że dbają o to miejsce i nie pozwalają mu popaść w kompletna ruinę.
Z obiektu, który jeszcze niedawno „straszył” – leśniczówka zmienia się w miejsce do którego warto zaglądnąć.
Można tu organizować biwaki, spotkania, zjazdy, zloty. Każdy pozyskany w ten sposób grosik jest przeznaczany na dalsze prace remontowe. Idzie to wolno, niestety skomplikowana sytuacja prawna obiektu nie pozwala na inne działania.
Harcerzom udostępniono dwa następne pomieszczenia, które będą sukcesywnie remontowane.
Czekamy na dalsze wieści z leśniczówki i powrót strony projektu ![]()
I jeszcze albumik festyn w leśniczówce
To co? Może kolejny zlocik w leśniczówce? Nie byłem, ale na zdjęciach wygląda fajnie ![]()
Pamiętałem o tym zaproszeniu, jak i o sprzątani BM-u akcji Tomka, jednak Ufok miał pierwszeństwo,
wycieczka dawno zaplanowana właśnie na 3-go ![]()
Żal mi, że mnie tam nie było ![]()
Piotrek - to jest myśl...
Już kiedyś proponował to Djinn
- można wrócić do pomysłu... najpierw jakaś fajna traska, a potem na ognisko i nocleg do leśniczówki
Tym bardziej, że wielu naszych forumowiczów, którzy nie nocują na spotkaniach miałoby szansę na wspólnie spędzony czas. ![]()
Coraz częściej w BM można spotkać harcerzy
Ostatnio spotkałem drużynę z Hufca Czechowickiego w Chatce Pod Potrójną
Zresztą nie wiem czy wiecie ale chatkowy Olek mocno współpracuje z Hufcem i harcerze są ta częstymi gośćmi
A zlot Piotrek?
Jak by miał dojść do skutku czemu nie
Też jeszcze nie byłem w leśniczówce/ raz próbowała mnie tam zabrać i pokazać Bromba, ale nie dotarliśmy do końca
/ Dojazd łatwy, blisko ![]()
To jest baaaaaaardzo dobra myśl,urokliwa leśniczówka.Nie miałbym problemu z dotarciem.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 11 zapytań ]