1

Temat: W marcowej mgle do Staszka

Zapowiadał się zmarnowany weekend...pogoda niesprzyjająca dalszym wycieczką w większe górki big_smile  Ale co tam smile Spontaniczne wypady czasami bywają najlepsze...krótka wiadomość od Darkheusha _ jedziemy na Gibasy big_smile To się spakowałem i pojechałem big_smile W Andrychowie dołączam do Dakoty z synem i Darka i ruszamy pod Potrójną gdzie czeka na nas Sabina. A potem już wspólnie we mgle i ciemnościach idziemy do Stacha...a tam jak zawsze dobre chatkowanie i potrawy misz masz big_smile  Dzięki za udany weekend big_smile
https://lh4.googleusercontent.com/-gAt1ndgGEoI/UUAyEbkqDvI/AAAAAAAAEU4/j4ATUBxtkBU/s640/gibasy%25202013%2520marzec%2520086.JPG
https://picasaweb.google.com/1123121797 … directlink

2

Odp: W marcowej mgle do Staszka

Tia,dzięki za wku,,,,,,,e mnie.Od kwartału nie kopczykowałem.Te cudne zamglone foty są zarąbiste,tym bardziej że uwielbiam chatkowe atmosfery i biby przy wspólnym stole.A prawda jest taka że do Stacha wybieram się jak ta sójka za morze.

Góroczub.

3

Fajny spontaniczny wypad  smile  Co to za droga "Pod Dęby", jakiś skrót?

4

Macieks napisał/a:

To najkrótsze zejście do Koconia smile Zajazd Pod Dębem big_smile  Stamtąd też można niebieskim szlakiem na Gibasy smile

5

jardo napisał/a:
Macieks napisał/a:

To najkrótsze zejście do Koconia smile Zajazd Pod Dębem big_smile  Stamtąd też można niebieskim szlakiem na Gibasy smile

Zajazd kojarze big_smile  Niewiem tylko jak te zejście prowadzi od Gibasów?

6

Czy będziecie na spotkaniu forumowiczów Łysinie w Izbie Regionalnej w sobotę o 10? Zajrzyjcie do planowanych wycieczek!

7

Macieks napisał/a:

Zajazd kojarze big_smile  Niewiem tylko jak te zejście prowadzi od Gibasów?

schodzi się w okolicy leśniczówki w Koconiu, tuż przed OW Pod Borem...a potem asfalting  big_smile

8

To był faktycznie wariacki wypad.

Od kilku tygodni ugadywałem się z Dakotą na Skalankę. Postanowiłem spełnić obietnicę i dać znać Rudej. Ta wyraża ochotę... na wypad rzecz jasna smile Niemniej w czwartek tuż przed wypadem pomysł Skalanki upada - zdycha śmiercią naturalną. Nie wiem co robić. Dzwonię do Dakoty i ta proponuje Gibasy. Myślę sobie - no jakoś trzeba ratować ten weekend. Szybki telefon do Rudej - zmieniamy plan??? Tak!!! No to ok 17 jesteśmy umówieni w chatce Pod Potrójną. W międzyczasie ugaduję się za pomocą fejs-zboka z Jardem, który też jakoś chce uratować swój niedoszły wypad na Wielkiego Chocza.

Sobota rano - kończę nockę w fabryce, rajd do domu, szybkie zakupy, wrzucanie (dosłownie) bambetli do plecaka i spać. Ok 14:30 spotykam w Andrychowie Dakotę, Achima i Jarda. Jedziemy na Praciaki.

Mozolnie wyciągiem w górę. Widoczność na kilka metrów, jednak do chatki studenckiej dochodzimy w miarę bezawaryjnie. Tam już czeka na nas Ruda smile Spontan powitania, w końcu nie widzieliśmy się od listopada.

Miśka odradza zejście koło kibelka, wybieramy kierunek "na trafok" żeby nie nadkładać drogi. I tak już robi się powoli ciemno. Przy szlabnie jesteśmy kilka minut po 18. Wyciągam czołówkę i się zaczyna. Droga nieprzetarta, idzie się ciężko, ale najgorsze jeszcze nadejdzie, choć o tym nie wiem. Już widzę światła staszkowej chaty, ale tu zaczyna się armageddon. Polana zawiana niemalże na gładko - 50-70 cm ciężkiej mokrej brei. Ostatnie może 300 m do chaty robimy w czasie 25 min!!! Mam wrażenie, że na dwa moje kroki do przodu, staszkowa chatka robi jeden. Chyba nie dojdę...

Jest - nareszcie big_smile Plecak robi głośne jebudu, aczkolwiek uważam aby nie uszkodzić pewnego cytrynowego eliksiru "made in Lublin" lol

W chacie jak zwykle cieplutko. Powolutku się urządzamy, zaczynamy pichcić pulpę co rusz uzupełniając kalorie łatwo przyswajalnymi płynami lol

Wieczór i część nocy jak zawsze dyplomatycznie przemilczę. Rano na termometrze +4 stopnie. Grota idzie w odstawkę. Nie będziemy ryć w tej błotnistej brei, bo po prostu bardzo łatwo o jakieś skręcenie. A kawałek drogi by był przed nami.

Śniadanie ciągnie się w nieskończoność. Ale wszystko co dobre kiedyś się kończy. Schodzimy na leśniczówkę. Ścieżka przypomina koryto potoku big_smile Kawałek asfaltingu i lądujemy "Pod Dębami" gdzie następuje tradycyjne after-party wink

Potem jeszcze stop do Suchej i... koniec pieśni. Dziękuję wszystkim za ten weekend!!!

Kilka moich fotomontaży po kliku w obrazek:

https://lh4.googleusercontent.com/-lbPlvyuDGP0/UT2jGk20k2I/AAAAAAAAFnw/8RYGu0wD3O4/s800/DSCN7837.JPG

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

9

Macieks - poniżej orientacyjna trasa i profil terenowy wink

https://lh6.googleusercontent.com/-7xuNbmWbSsU/UUDMA-2ewHI/AAAAAAAAF1s/9vKbZFyA9-g/s800/trasa.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/-QCiVaijH0y4/UUDL_x6qIYI/AAAAAAAAF1k/EopiTVd-OHY/s800/profil.JPG

Jan Himilsbach

10

Ale ładnie zrobiony przebieg trasy. smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

11

Rewelka smile  w jakim programie takie coś stworzyłeś?

12

Co tam mróz, śnieg i zamiecie kiedy czeka Takie Towarzycho! cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

13

Macieks napisał/a:

Rewelka smile  w jakim programie takie coś stworzyłeś?

Różnie. Jeśli trasa przebiega tylko po szlakach, to korzystam z tego:
http://mapa-turystyczna.pl/
Jeśli pozaszlakowo, to z tego:
http://www.planetagor.pl/places/applica … alDraw.php
Oczywiście same grafiki to najzwyklejsze zrzuty ekranu. Życzę miłej zabawy tongue

Jan Himilsbach

14

Dzięki  smile

15

Bardzo Wam dziękuję za atmosferę, którą będziemy z Dusią długo wspominać.
Miło było poznać osoby z forum, co zadecydowało o dołączeniu do Waszego Szacownego Grona smile .

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz głupota ludzka, choć nie jestem pewien co do tego pierwszego
A. Einstein

16

No powitać tym razem wirtualnie mareczku big_smile

Czy muszę dodawać, że mareczek wraz z Dusią cierpieli katusze przebywania w naszym towarzystwie na Gibasach (co zostało z resztą udokumentowane na moich zdjęciach)??? tongue  big_smile

Jan Himilsbach

17

big_smile:D:D:D weekend był zajebisty... Chociaż przez moment zastanawiałam się czy jechać, ale... Zebrałam cztery litery i ruszyłam przez Potrójną do Chaty. Na szczęście droga była wydeptana i, mimo koszmarnej mgły, nie miałam większych problemów z dotarciem na szczyt. Dopiero później, idąc do Chaty pod Potrójną, zapadałam się w śniegu po uda, ale nie było najgorzej. W jednym kawałku dotarłam do, umówionego wcześniej, miejsca spotkania. Reszta już jest wiadoma:)

18

darkheush napisał/a:

Czy muszę dodawać, że mareczek wraz z Dusią cierpieli katusze przebywania w naszym towarzystwie na Gibasach (co zostało z resztą udokumentowane na moich zdjęciach)??? tongue  big_smile

Oj tam, oj tam, gruba przesada smile
To Wy cierpieliście, tylko jeszcze o tym nie wiecie big_smile

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz głupota ludzka, choć nie jestem pewien co do tego pierwszego
A. Einstein

19

Jak zwykle przednia zabawa była ! big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

20

ruda sab napisał/a:

Zebrałam cztery litery i ruszyłam przez Potrójną do Chaty. Na szczęście droga była wydeptana i, mimo koszmarnej mgły, nie miałam większych problemów z dotarciem na szczyt. Dopiero później, idąc do Chaty pod Potrójną, zapadałam się w śniegu po uda, ale nie było najgorzej.

Dobrze, że zrezygnowałaś z dojścia przez Jawornicę, jak wstępnie planowałaś, bo pewnie byłaby potrzebna interwencja forumowego oddziału WGOPR (Waryjotowego Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego) tongue

Jan Himilsbach