26

Odp: Bezkręgowce w Beskidzie Małym

Piękne te Wasze tygrzyki ! big_smile  marekk500 zaskakujesz mnie ! big_smile wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

27

czy ktoś zna i rozkmini co to za ćma, konik i pszczoła? zdjęcia z komórki więc taka sobie jakość

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/3000/33422/thumb/p182tvrrjk1ekg1elr4sn187919q55.jpg

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/3000/33422/thumb/p182tvrrjknolam61rlm1a9ja1t6.jpg

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/3000/33422/thumb/p182tvrrjk16ku1g7rt0so3f1ako7.jpg

Ostatnio edytowany przez baca (2013-08-26 20:01:26)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

28

Na pierwszym zdjęciu coś z sówkowatych. Niestety ujęcie nie pokazuje szczegółów. Na drugim jakiś szarańczak, potocznie zwany konikiem polnym. W przypadku oznaczania szarańczaków trzeba być naprawdę specem, ponieważ ich formy larwalne (nimfy) są podobne do imago, często różni je tylko wielkość i ubarwienie. Nimfa  rośnie, dojrzewa płciowo i kilkakrotnie linieje, aż osiągnie stadium w pełni ukształtowanego dorosłego owada. Na trzecim trzmiel, nie widzę całego więc też nic więcej nie powiem  smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

29

dzięki za info. Komórką się za wiele nie da zrobić, bo co ruszysz telefonem to cię czujne owadko wypatrzy i ucieka ;p

Ostatnio edytowany przez baca (2013-08-26 21:03:06)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

30

No, owady się niestety bardzo trudno fotografuje.

31

nena napisał/a:

No, owady się niestety bardzo trudno fotografuje.

Ja ostatnio się przekonałem jak trudno, ale dzięki cierpliwości i sprytowi udało mi się sfocić to co zaplanowałem. Niektóre zdjęcia miażdżą big_smile

32

nena napisał/a:

Owady się niestety bardzo trudno fotografuje.

Próbować, próbować i jeszcze raz próbować.
I nie należy się przejmować, że coś nie wychodzi - część pięknych zdjęć owadów to makro nieżywych okazów ...

Polecam - by może dla inspiracji - dwie strony poświęcone fotografii [1], [2]. Ciekawe, które z tych okazów można znaleźć w Beskidach?

33

MF napisał/a:

Polecam - by może dla inspiracji - dwie strony poświęcone fotografii [1], [2]

Piękne zdjęcia robione już na odpowiednim sprzęcie wink.

MF napisał/a:

Ciekawe, które z tych okazów można znaleźć w Beskidach?

O tak, wiele pokazanych na nich zwierząt występuje w samym Beskidzie Małym np. rzekotka, trzmiele, ważki, motylki, pająki ... Niektóre roślinki również byś znalazł. smile

34

Czasami i mnie zdarzy się, że przed obiektywem pojawi się jakieś zwierzątko (małe).
Na przykład konik polny ...

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/30000/3000/33459/thumb/p1832rrhs59mh1nll18h18nb14gp2.jpg

35

Witam,

wraz z grupą zaprzyjaźnionych przyrodników przymierzamy się do opracowania danych przyrodniczych Beskidu Małego w formie cyklu artykułów, które w przyszłości mogą posłużyć lepszej ochronie przyrody BMu.

Na początek moja inicjatywa związana z entomofauną BMu. Wszystkich zainteresowanych udostępnieniem danych zachęcam do współpracy, dane można wysyłać na adres smolarska.a@gmail.com
szczególną uwagę poświęcimy gatunkom rzadkim oraz zagrożonym, ale informacje o gatunkach pospolitych także mogą przynieść ciekawe wyniki (np stwierdzenie nowego stanowiska!)
Prosiłabym o dane zawierające gatunek, stanowisko, siedlisko, datę obserwacji i jakąś formę dokumentacyjną oraz imię i nazwisko autora obserwacji.
Jeśli ktoś posiada zdjęcia, a nie są oznaczone (tzn nie wiadomo, co to za gatunek) będziemy oznaczać wink
Jeśli chodzi o stanowisko: miejsce/ miejscowość/ nazwa szczytu/ polany, coś co sprawi, że będę w stanie nanieść dane na mapę, względnie może być kwadrat UTM.
Siedlisko- łąka/ las/ brzeg lasu itp, można uściślić: wysokie trawy, piaszczyste zbocze, współrzędne GPS lub orientacyjnie na mapie.
imię i nazwisko- jak kto chce, może być nick, ważne żeby w jakiś sposób dało się opisać autora.

Zgromadzone dane będą uzupełnieniem badań prowadzonych w terenie (do których również zachęcam!)
Wszystkim z góry dziękuję za zainteresowanie, o szczegóły można pytać w każdej chwili.

tak przy okazji: baca Twoje zdjęcie przedstawiające szarańczaka to prawdopodobnie Omocestus viridulus choć przydałby się widok z góry.

Pozdrawiam smile
FiFFi

36

Zdjęcie to zrobiłem w Beskidzie Małym. Czy ktoś może wie do jakiego gatunku motyla należy ta pulchna gąsienica.

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/50000/0/50430/thumb/p1ch8ocj3h12h21eno192j1du9otj1.jpg

37

To ostatnie stadium larwalne (dorosła gąsienica) pawicy grabówki (Saturnia pavonia). Gąsienice żerują w lipcu – sierpniu. Można je spotkać m.in. na wrzosie, borówkach, malinach, wierzbie i grabie. Samice latają nocą , a samce za dnia.

Dorosły owad
                     http://www.lepiforum.de/webbbs/images/forum_2/pic7748.jpg
Fot. lepiforum.de

38

Dzięki Nena za rozpoznanie. Pawica grabówka to piękny motyl nocny o nawet dość pokaźnych rozmiarach o rozpiętości skrzydeł do 60 mm. Też kiedyś widziałem owada dorosłego smile