Temat: W poszukiwaniu wymarłego

Na ten rok zdecydowałem że podejmie się najtrudniejszego wyzwania jakim jest odkrycie gatunku paprotnika uważanego za wymarły w Polsce, co brakuje mi do moich botanicznych osiągnięć. Relacja z planowania znajduje się: http://www.bio-forum.pl/messages/3280/259505.html. Startuje od początku maja i mam w planie odwiedzić pięć różnych miejsc w Polsce w poszukiwaniu pięciu wymarłych. Miejsca te znajdują się na Pojezierzu Olsztyńskim, na Płaskowyżu Rybnickim, w Pieninach, w Gorcach i w Tatrach Zachodnich. Znając mój upór i determinacje całkiem możliwe jest że dokonam tej nie lada sensacji big_smile

2

Odp: W poszukiwaniu wymarłego

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...  wink

Darku trzymamy kciuki i prosimy o doniesienia na bieżąco  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3

Coś jakby poszukiwanie legendarnego kwiatu paproci? tongue W każdym bądź razie powodzenia życzę, myślę, że takowe się przyda smile

"Lecz kto sieje kłamstwa, ten w końcu zawsze doczeka się ich plonów, a wtedy może już tylko odpoczywać po trudach i śledzić tylko, jak inni zbierają żniwo i wyręczają go w rozsiewaniu dalej złego ziarna"

J.R.R. Tolkien
SILMARILION

Miluś napisał/a:

Coś jakby poszukiwanie legendarnego kwiatu paproci? tongue W każdym bądź razie powodzenia życzę, myślę, że takowe się przyda smile

Dziękuje smile W przypadku wymarłych gatunków przede wszystkim liczy się szczęście, a następnie dobry plan, wiedza i determinacja. Oby się udało, aż chucham w komputer big_smile

5

Darku trzymam kciuki ! wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Jeden z wymarłych gatunków jest zimotrwały i nie muszę czekać aż do maja i praktycznie mogę już startować z poszukiwaniami. Jak na razie do gór zawitała zima big_smile

7

Znaczy Darku - niebawem hajda na koń! big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

jolanta napisał/a:

Znaczy Darku - niebawem hajda na koń! big_smile

Zdecydowałem że już od nadchodzącego weekendu zaczynam, bo śnieg w górach jest jedyne na krótko. Zauważyłem że zatracam się w rzeczywistości która do niczego nie prowadzi zapominając o tym w czym jestem najlepszy, co to smak prawdziwej przygody, satysfakcja z wielkiego odkrycia i dokonanie czegoś niezwykłego big_smile

Swoje poszukiwania wymarłego gatunku już zacząłem, gdzie będę odwiedzał kolejno wytypowane przeze mnie potencjalne stanowiska. Teraz wiem jak niewiarygodnie trudno będzie tego dokonać nawet z moimi możliwościami, ale jak już tego dokonam to muszę trzymać w tajemnicy do czasu ukazania się publikacji. Jak na razie zaobserwowałem prawdziwy wysyp wiosennych roślin, kwitnące w naturze: przylaszczki, wawrzynki, przebiśniegi, pierwiosnki, miodunki, lępiężniki smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2014-02-18 16:52:01)

10

Znalezienie paprotnika wymarłego w Polsce okazało się być nieosiągalnym dla mnie ze względów czasowo-finansowych nawet z moimi zdolnościami. Tymczasem znalazłem paprotnika uważanego za wymarły w województwie śląskim. Znalezisko jest na tyle sensacyjne że muszę to trzymać w tajemnicy do czasu ukazania się publikacji, ale mogę zdradzić tyle że ten gatunek notowany był kiedyś w małopolskiej części Beskidu Małego smile

11

Może wybierzemy się na kapral na baklarzowie w sobotę smile

"Jeżeli walczymy możemy przegrać jeśli tego nie robimy już jesteśmy przegrani''

12

Dariusz Tlałka napisał/a:

(...) Tymczasem znalazłem paprotnika uważanego za wymarły w województwie śląskim. (...)

Nie było Cię widać od jakiegoś czasu więc przypuszczałam, że poszukiwania trwają big_smile

Gratulacje Darkucool

13

jolanta napisał/a:

Nie było Cię widać od jakiegoś czasu więc przypuszczałam, że poszukiwania trwają big_smile

Gratulacje Darkucool

Mimo tych wszystkich przeciwności chciałem znaleźć wymarły gatunek choćby skupiając się na województwie śląskim. Przy mojej wiedzy i możliwościach nie było to dla mnie trudne bo dla  jednego z gatunków było wiadome jaki i gdzie powinien się znaleźć. Wybrałem się tam no i go znalazłem i poczułem co to radość z wielkiego odkrycia smile bo jeśli chodzi inne sprawy to mina się robi w przeciwnym kierunku sad Botaniką z wiadomych powodów chcę się zajmować tylko wyjątkowo, zresztą też jest wiele innych rzeczy którymi można się zająć big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2014-09-09 20:41:09)