Temat: Targoszów

Targoszów to niewielka beskidzka wioska.Jest ona malowniczo położona na wysokości od ok 500 do 750 m.npm na północnych zboczach Leskowcai Czarnej Góry .Z Targoszowa rozpościerają sie wspaniałe widoki na najwyższe partie Beskidu Żywieckiego Grupę Romanki ,Pilska ,Pasmo ałowieckie,Pasmo Babiej Góry i Policy a także na Grupę Żurawnicy położoną już w Beskidzie Średnim .Wieś usytuowana jest w północnej części gminy Stryszawa ,na pograniczu powiatów ,suskiego,żywieckiegoi wadowickiego,a także na granicy dwóch województw małopolskiego i śląskiego .Targoszów sąsiaduje z pięcioma miejscowościami :Kukowem,Lasem,Rzykami,Tarnawą Górną i Krzeszowem . Miejscowośc ta jako jedyna leży w całości na obszarze Parku Krajobrazowego Beskidu Małego ,co dodatkowo podnosi jej walory turystyczne .Przez Targoszów biegnie kilka znakowanych szlaków turystycznych ,znajduje się tu też jedno z dwóch schronisk PTTK w Beskidzie Małym ,położone kilkadziesiąt metrów poniżej pierwszego w Polsce szczytu nazwanego imieniem naszego wielkiego papieża Jana Pawła II Targoszów to nir tylko góry ,ale także zachowane stare drewniane budownictwo ,przydrożne kapliczki ,liczne pomniki przyrody ,czyste potoki malownicze łąki i sródleśne polany .Targoszów to miejscowośc ,która ma w sobie to -coś czego ,jak twierdzą miejscowi ,nie znajdzie się nigdzie indziej.Kto tu raz zawita ,będzie w to miejsce wracac ,bo Targoszów nie moze się niepodobac                                                                                                                                                                                      .Materiał z Przewodnika turystycznego ,,Targoszów wioska na zboczach Leskowca"

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

2

Odp: Targoszów

Publikacja ,,Targoszów wioska na zboczach Leskowca" jest jednym z elementów projektu "Wędrujemy po górach jak wielcy Polacy" powstały z inicjatywy  naszego Babiogórskiego Stowarzyszenia Zielona Linia.

"WĘDRUJMY PO GÓRACH JAK WIELCY POLACY"
Jest to projekt finansowany ze środków unijnych, zrealizowany przez nieformalną grupę młodzieży pochodzącej z Targoszowa, a działającej przy naszym stowarzyszeniu.
W ramach projektu zorganizowano czas młodzieży z Targoszowa (organizowano wycieczki, wspólne spotkania, warsztaty z zakresu edukacji folklorystycznej, zbierano stare dokumenty oraz przeprowadzono wywiady z najstarszymi ludźmi w Targoszowie, nauka pierwszej pomocy), wytyczono szlak kapliczek - „Szlak ciszy i zadumania”, łączący Leskowiec – ulubiony szczyt Karola Wojtyły z pasmem Jałowieckim – ulubionym miejscem wypoczynku Kard. Stefana Wyszyńskiego. Z zebranych materiałów pod okiem koordynatorów wydano folder promujący wytyczony szlak oraz wydano przewodnik po Targoszowie, zrobiono profesjonalną stronę internetową Targoszowa oraz wydano serię pocztówek z jego okolic. W ramach projektu wytyczono również dwie turystyczne po Targoszowie.
Wytyczony szlak kapliczek ma szansę stać się produktem turystycznym powiatu i Małopolski, ponieważ najprawdopodobniej będzie on dalej znakowany w kierunku Zawoi, a być może i w stronę pobliskiej Kalwarii Zebrzydowskiej.

Niestety strona przestała już funkcjonować z różnych przyczyn, jest jednak szansa ze znów powróci.

3

A czy folder lub przewodnik są dostępne?

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

4

Przewodnik powinien być do kupienia w Babiogórskich Sklepikach w Gminnym Ośrodku Kultury  w Stryszawie ( znajduje się on na przeciwko nowego kościoła w Stryszawie na trasie Sucha - Żywiec) o ile nakład się nie wyczerpał.

o wspomnianych ścieżkach informacje znajdziesz tu
http://stryszawa.pl/sciezki-dydaktyczne.php

5

Dzięki smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

archiwalna wersja strony
http://web.archive.org/web/200806121255 … index.html

7

Dzięki, wlazłam big_smile

8

Ja kupiłem ten Przewodnuk jakiś czas temu w schronisku na Leskowcu byc może jeszcze są

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

9

Dzięki za wiadomość, sprawdzę przy okazji smile

10

niektóre zdjęcia nie wchodzą, ale za to tekst jest cały;)

11

jolanta napisał/a:

A czy folder lub przewodnik są dostępne?

Ja proponuję dwa w jednym. Czyli mapę turystyczną "Gmina Stryszawa" (wyd. Compass, 2009, 1:30000) z informatorem turystycznym (tam również opisy ścieżek dydaktycznych).

12

ja mam mapkę, polecam:)  chciałbym zaznaczyć, że pierwsze 3 miejsca w konkursie fotograficznym "wiosna ach to Ty" zostaną nagrodzone m.in. właśnie tymi mapkami, ale nie tylko

13

ale kusisz !!! no to teraz juz tylko fotki posłać i mieć nadzieję big_smile

14

E tam... tongue

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

15

angi napisał/a:

E tam... tongue

e tam bo już wysłał:P

16

No ja miałem możliwość znowu zawitać w Targoszowie i rzeczywiście widoki z polany nad Baryłówką i aż się nie chciało odchodzić z tego miejsca.

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

17

A fotki zrobiłeś? wink

18

Tak porobiłem ale one nie odzwierciedlają tego co zobaczą oczy

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

19

http://www.targoszow.zielonalinia.org.pl/

20

To chyba nowa odsłona strony, którą już kiedyś odwiedziłam smile

Wypasiona, z wieloma ciekawymi informacjami.
Ukryłam link pod fotką głównej strony coby zachęcić odwiedzających do wizyty - warto!

https://lh6.googleusercontent.com/-voX6xGbUbbA/Uzho_lTLkDI/AAAAAAAANug/R5GSX0Gevmc/s512/targosz%25C3%25B3w.JPG

Ostatnio edytowany przez jolanta (2014-03-30 20:28:23)

21

Bardzo ciekawie opracowana strona smile . Dobra robota ! smile Zebrane na niej informacje na pewno się przydadzą. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/