Temat: Camino Portugués
"W podróży do wybranego celu szczególnie ważne jest baczne obserwowanie drogi. Bo właśnie droga najlepiej nam podpowiada jak osiągnąć ten cel, każdego dnia podróży wzbogaca nas i uczy". /Paulo Coelho – „Pielgrzym”/
W piątek ruszam z kilkunastoma moimi znajomymi do Santiago de Compostala.Wybraliśmy drogę portugalską. Nigdy nie wędrowałam bez przerwy dłużej niż dwa dni , dlatego tego typu wędrówka jest dla mnie jedną wielką niewiadomą. Nie wiem czy podołam, czy dotrwam do końca. Mamy do przejścia ok. 230 km w ciągu 11 dni. Ruszamy z Porto w Portugalii. Mniej więcej połowa drogi będzie przebiegać przez Portugalię, a druga przez Hiszpanię. W planach jest jeszcze odwiedzenie Fisterry, miejscowości oddalonej o ok. 80 km od Santiago, położonej niedaleko przylądka o tej samej nazwie. W średniowieczu uznawana była przez Europejczyków za koniec świata. Przylądek jest ostatnim punktem na Szlaku św. Jakuba.
Poniżej orientacyjne mapki Camino Portugués - naszej trasy.
Najgorsze to spakować plecak tak, żeby mało ważył, a wszystko co niezbędne w nim było ! Strasznie skomplikowana sprawa ... .
Trzymajcie proszę za nas kciuki !
Ostatnio edytowany przez nena (2014-08-09 19:25:16)