1

Temat: Ubezpieczenie w górach

Sezon w pełni, wszyscy się gdzieś wybieramy na szlaki i to nie tylko w nasze góry. Dlatego warto podjąć temat ubezpieczenia górskiego, tym bardziej że przy okazji innego tematu na tym forum padło już takie zapytanie. Niestety nadal większość nas dość sceptycznie podchodzi do ubezpieczenia się podczas wyjazdu w góry. Pewnie dlatego że u nas jesteśmy przyzwyczajeni do darmowego ratownictwa no i dodatkowe koszta wydają się nam być zbyteczne. Trochę się orientowałem w temacie dla własnych potrzeb, to się podzielę tym co wiem i tym co już mam sprawdzone.
Przy każdym wyjeździe za granicę kraju powinniśmy przede wszystkim zaopatrzyć się w DARMOWĄ kartę EKUZ wydawaną przez NFZ. Karta ta jest zaświadczeniem że opłacamy składki na ubezpieczenie zdrowotne, i w razie udania się do lekarza i skorzystania z porady lub pomocy, to w zależności od kraju w jakim przebywamy, bądź nic nie płacimy, bądź po zapłaceniu bierzemy rachunek który przedstawiamy w NFZ i koszty są nam w CAŁOŚCI zwracane.
To jest podstawowa forma ubezpieczenia, nie obejmuje to jednak ratownictwa górskiego. Tutaj już każdy musi się ubezpieczyć we własnym zakresie. I znowu mamy do wyboru, jeżeli ktoś tylko sporadycznie/ na przykład tylko wakacje/ wyjeżdża w góry do innego kraju powinien pomyśleć o wykupieniu dodatkowego pakietu turystycznego, do podstawowego ubezpieczenia. Koszta te są naprawdę nie wielkie, sam korzystam już drugi rok z rzędu z oferty Generali pakiet sportowiec. Koszt dziennego ubezpieczenia to około 5 zł...czyli tyle co jedno piwo smile Z tego co wiem inni ubezpieczyciele też posiadają pakiety dodatkowe, zawierające oferty od zwykłej turystyki, po sporty ekstremalne. I co ważne nie trzeba się fatygować do biura, dzisiaj wszystko można załatwić on-line.
Dla tych co częściej bywają w górach poza granicami naszego kraju najlepszą formą ubezpieczenia jest wstąpienie w szeregi ALPENVEREIN. Jest to Austriackie Towarzystwo Alpejskie, które oprócz najlepszego w chwili obecnej na rynku ubezpieczenia górskiego oferuje mnóstwo udogodnień dla swoich członków. Że wspomnę tylko o 50% zniżce w większości schronisk wszystkich krajów alpejskich. Ubezpieczenie to obejmuje cały świat z wyjątkiem rejonów arktycznych i do wysokości 6000 m npm. Z ubezpieczenia tego  wyjęte jest również uprawianie sportów z użyciem pojazdów mechanicznych/ qady/ oraz sporty powietrzne. Składkę w wysokości 65 euro/ cena na 2013 rok/ opłaca się za cały kalendarzowy rok i w tym to też okresie jesteśmy objęci ubezpieczeniem. Jest jeszcze jeden plus, dla nowych członków którzy po 1 września wstąpią i opłacą roczną składkę na nadchodzący rok, są gratis objęci ubezpieczeniem już w danym roku. W Polsce od kilku lat działa już sekcja towarzystwa. Więcej informacji znajdziecie tutaj
www.alpenverein.com.pl
Powodzenia na szlakach wszystkim życzę smile

2

Odp: Ubezpieczenie w górach

Bardzo przydatny artykuł!!!

3

też zazwyczaj wykupuję dodatkowe ubezpieczenie w Generali

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

Ubezpieczenie to coś co warto mieć w górach, a jednocześnie coś z czego nikt raczej nie chciał by skorzystać (nie licząc oszustów wink). Jakoś zawsze śmieszy mnie ten paradoks. Poza austriackim Alpenverein jest też niemieckie (Deutscher Alpenverein/DAV), które również oferuje swoim członkom ochronę ubezpieczeniową (roczny koszt członkostwa - Mitgliedsbeitrag - z tego co wyczytałem między 45 a 90 EU). Więcej tutaj (opis w jęz. niemieckim):
http://www.alpenverein.de/aktuelles-inf … 10256.html

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

5

Jestem świeża w temacie, a potrzebuję wykupić ubezpieczenie na cały rok. Mam takie pytanie, czy jeśli ubezpieczę się w  Alpenverein i odpukać, coś się stanie, to muszę kontaktować się z austriacką centralą w języku niemieckim? Dla mnie to spore utrudnienie, bo u mnie słabo z językiem.

6

A ja mam pytanie, gdzie najlepiej kupić ubezpieczenie na Słowację, obejmującą akcję ratunkową i poszukiwawczą czyli ubezpieczenie obejmujące tę minimalną kwotę 20 tys Euro? I obejmujące akcje HZSu, bo wiem że na to trzeba osobny pakiet.
Znalazłem kilka słowackich stron i takie ubezpieczenie obejmuje jedynie kwoty paru tysięcy Euro. Trochę za mało

W Polsce nie doszukałem się gdzie można kupić ubezpieczenie, obejmujące też akcję ratunkową HZSu. Tylko ubezpieczenia zdrowotne :<

Ostatnio edytowany przez kamykus (2014-11-08 15:20:57)

Outdoor & Trip - Fb
PS: Napełniam jednorazowe kartusze turystyczne smile

Witam,

Portal Tatrzański reklamuje na swojej stronie ubezpieczenie w Signal Iduna. Z tego co też mi pisali na FB w związku z moimi pytaniami ubezpieczenie pokrywa to koszty akcji z użyciem śmigłowca.

https://w3.signal-iduna.pl/e-policy/travel/ind/step1

Sam go używam.

http://www.ziaro.pl
#ziaronaszlaku

8

Trafiłem właśnie na stronę Union.sk

Ubezpieczenie górskie obejmujące koszty 20k Euro, za akcje ratunkową i poszukiwawczą kosztuje 16EUR za miesiąc.

Lub - Pakiet medyczny i koszty związane z HZS to 28EUR/Miesiąc

Wychodzi taniej niż ten SIGNAL, tam chcą prawie 180-205zł za sensowny pakiet/ miesiąc

Ostatnio edytowany przez kamykus (2014-11-08 17:05:34)

Outdoor & Trip - Fb

9

Z SIGNAL odpisali mi że pokrywają koszty akcji ale tylko do kwoty 6000 Euro. Troszkę mało...

Outdoor & Trip - Fb

10

megrita napisał/a:

Jestem świeża w temacie, a potrzebuję wykupić ubezpieczenie na cały rok. Mam takie pytanie, czy jeśli ubezpieczę się w  Alpenverein i odpukać, coś się stanie, to muszę kontaktować się z austriacką centralą w języku niemieckim? Dla mnie to spore utrudnienie, bo u mnie słabo z językiem.

Nic nie musisz,  jest sekcja Alpenverein w Polsce i takimi sprawami zajmuje się pani Zofia Chróściel ( teraz chyba obecnie jej córka ) i wszelkie sprawy załatwia sie poprzez tę sekcje. Także opłaty członkowskie również realizuję poprzez ten oddział. Trzeba być jednocześnie świadomym tego, że Alpenverein to nie jest towarzystwo ubezpieczeniowe tylko klub alpejski oferujący takowe. Powyżej 6000 tyś metrów także oferują ochronę z tym, że wiąże się to z dodatkową opłatą. Nowa osoba w klubie za roczną składkę otrzymuje półtoraroczna ''polise'', że tak to ujmę. W tym roku podczas naszej wyprawy na Piz Bernina, konieczna była pomoc śmigłowca. Dane zostały spisane przez Szwajcarów i to tyle. Po jakimś czasie przyszedł do Polski rachunek opiewający na sumę 3 tyś. euro za akcję. Odpowiednie dokumenty zostały złożone via polska sekcja do centrali klubu Alpenverein, który pokrył wszelkie koszta. My nie wyłozyliśmy ani złotówki. Dla kogoś kto sporo czasu spędza w górach chyba nie ma nic lepszego.

11

A jak do tego ma się na przykład oferta PZU/PZA? Niewiele się o niej mówi, a cenowo jednak wypada korzystniej

http://pza.org.pl/pza/article.acs?id=2270179

12

megrita napisał/a:

A jak do tego ma się na przykład oferta PZU/PZA? Niewiele się o niej mówi, a cenowo jednak wypada korzystniej

Reklama dźwignią handlu hmm

Czy korzystaliście z ubezpieczenia krótkoterminowego (np. 1 dniowego) podczas wycieczek w słowackie góry? Takie rozwiązanie było by dla mnie najbardziej interesujące.

13

Cyberniok napisał/a:

(...) Czy korzystaliście z ubezpieczenia krótkoterminowego (np. 1 dniowego) podczas wycieczek w słowackie góry? Takie rozwiązanie było by dla mnie najbardziej interesujące.

Właśnie takie kupuję na jednodniowy wypad - firma? Różnie to bywa, zdaję się na to co mi mój doradca zaproponuje smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Jasne, że wykupuje. A firma to już zależy, na którą ze stron mi się wejdzie.

http://www.ziaro.pl
#ziaronaszlaku