Temat: Zamek Lipowiec i skansen w Wygiełzowie - wiosennie

Jako że baaaardzo wiosennie zrobiło się w pogodzie, a od dawna chodziła mi po głowie wizyta na zamku Lipowiec w Babicach, postanowiłem ów plan z rodzinką zrealizować. Około 11 w niedzielę pakujemy się do wozu, i pomykamy w stronę Zatora. 40 min. i jesteśmy na miejscu. Na parkingu zajmujemy ostatnie przyzwoite miejsce i podążamy na zamek.
Po drodze podziwiamy las bukowy,
https://lh5.googleusercontent.com/-h_rOokeyfuE/T2jVY7f9l0I/AAAAAAAANV0/fjZIjrjK36Y/s600/wygie097.jpg

pierwsze kwiatki, słonko przygrzewa, fajnie jest.... chyba śmy się za grubo ubrali  big_smile  Zwiedzamy zamek, dzieciakom się podoba.

Po zwiedzaniu, wracamy pod skansen, kupujemy rodzinnego bileta (22zł) i wchodzimy na teren. Hektary, hektary nas czekają do przemieszczania się , ale od chatki do stodółki, od stodółki do chatki - w cale tego nie czuć  big_smile Zwiedzanie zajmuje nam jakieś 3,5 godz. Dobra lekcja historii  big_smile Zmęczeni wracamy do domu gdzieś na wpółdoszóstą godzinę  wink Na zachętę do odwiedzenia, zrobiłem galerię z opisami - w końcu jak już tam byłem, to dla czego nie....
https://lh6.googleusercontent.com/-LMY-Bi--Xo0/T2jXG0A6HNI/AAAAAAAANho/xqDIMGOPp6I/s700/wygie190.jpg

Wszystkie zdjęcia jak zwykle TUTAJ

Zalecam wysoce, oglądać na pełnym ekranie i na ciemnym tle.

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

2

Odp: Zamek Lipowiec i skansen w Wygiełzowie - wiosennie

Ciekawa relacja :-)

Nieraz wybieram się w te okolice i mogę wszystkim gorąco polecić . Widok z wieży bardzo interesujący .
Podobno przy dobrej pogodzie widac na 100 km . Z okolicznych atrakcji polecam tez ruiny zamku w Tenczynku .

https://picasaweb.google.com/110481057918358045639

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

3

Marku fajna wycieczka. Zawsze lubiłem tam wpadać wracając z Jury.

maurycy napisał/a:

Z okolicznych atrakcji polecam tez ruiny zamku w Tenczynku .

Niestety muszę zmartwić potencjalnych zwiedzających. Zamek Tenczyn w Rudnie został zamknięty na kłódkę. W tej chwili ponoć można się tam dostać tylko nielegalnie.

Ostatnio edytowany przez darkheush (2012-03-23 22:56:12)

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

4

Lipowiec i Tenczyn są na tyle blisko, że można je zaliczyć za jednym razem na piechotę.
Tenczyn faktycznie zamknięty. W zeszłym toku w lecie na dziedzińcu mieszkał nawet Pan Cieć, ale ma to też dobre strony, coś tam zacżeli remontować, bo już strasznie się wszystko sypało.

5

Ups , nie wiedziałem , ale ostatni raz byłem tam ponad rok temu .
A tak na kanwie Jury mogę zdradzić pewna mała tajemnicę ....  tongue
Niejaki Jardo wraz z Ingą i jeszcze parę osób z doborowego towarzystwa wybieraja się latem pod namiot na obóz do Podlesic
I ja mam wielka chrapkę wpaść tam choćby na krótko ...

W końcu to taki Beskid Mały w mniejszym wydaniu  wink

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

6

W Lipowcu nie byłem (myślę, że trzeba będzie to nadrobić), ale Tenczyn zrobił na mnie duże wrażenie. Fajna wycieczka Marku!

Marku, piękna foto-relacja, zacheciłeś mnie by tam pojechać! smile

Na zamku Lipowiec byłem kilka razy, a na zamku Tenczyn tylko raz. Oba zamki znajdują się na obszarze Garbu Tenczyńskiego, gdzie po za atrakcją jurajskich skał wapiennych oraz wzgórz z widokiem na Beskidy, znajdują się także kamieniołomy porfirów, a nawet skamieniały las z pni wymarłych araukarii w Kwaczale smile

9

Oba obiekty skansen i zamek biskupi Lipowiec warte odwiedzenia - w sam raz na wiosenną wycieczkę  smile

I widać taaaaaaaak daleko  z tej wieży zamkowej wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

10

Na zamku Lipowiec byłam ze trzy razy, skansen zwiedziłam raz big_smile. Ma ten zamek coś w sobie, że chętnie się do niego wraca wink.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/