Temat: Ubezpieczenie w górach
Sezon w pełni, wszyscy się gdzieś wybieramy na szlaki i to nie tylko w nasze góry. Dlatego warto podjąć temat ubezpieczenia górskiego, tym bardziej że przy okazji innego tematu na tym forum padło już takie zapytanie. Niestety nadal większość nas dość sceptycznie podchodzi do ubezpieczenia się podczas wyjazdu w góry. Pewnie dlatego że u nas jesteśmy przyzwyczajeni do darmowego ratownictwa no i dodatkowe koszta wydają się nam być zbyteczne. Trochę się orientowałem w temacie dla własnych potrzeb, to się podzielę tym co wiem i tym co już mam sprawdzone.
Przy każdym wyjeździe za granicę kraju powinniśmy przede wszystkim zaopatrzyć się w DARMOWĄ kartę EKUZ wydawaną przez NFZ. Karta ta jest zaświadczeniem że opłacamy składki na ubezpieczenie zdrowotne, i w razie udania się do lekarza i skorzystania z porady lub pomocy, to w zależności od kraju w jakim przebywamy, bądź nic nie płacimy, bądź po zapłaceniu bierzemy rachunek który przedstawiamy w NFZ i koszty są nam w CAŁOŚCI zwracane.
To jest podstawowa forma ubezpieczenia, nie obejmuje to jednak ratownictwa górskiego. Tutaj już każdy musi się ubezpieczyć we własnym zakresie. I znowu mamy do wyboru, jeżeli ktoś tylko sporadycznie/ na przykład tylko wakacje/ wyjeżdża w góry do innego kraju powinien pomyśleć o wykupieniu dodatkowego pakietu turystycznego, do podstawowego ubezpieczenia. Koszta te są naprawdę nie wielkie, sam korzystam już drugi rok z rzędu z oferty Generali pakiet sportowiec. Koszt dziennego ubezpieczenia to około 5 zł...czyli tyle co jedno piwo Z tego co wiem inni ubezpieczyciele też posiadają pakiety dodatkowe, zawierające oferty od zwykłej turystyki, po sporty ekstremalne. I co ważne nie trzeba się fatygować do biura, dzisiaj wszystko można załatwić on-line.
Dla tych co częściej bywają w górach poza granicami naszego kraju najlepszą formą ubezpieczenia jest wstąpienie w szeregi ALPENVEREIN. Jest to Austriackie Towarzystwo Alpejskie, które oprócz najlepszego w chwili obecnej na rynku ubezpieczenia górskiego oferuje mnóstwo udogodnień dla swoich członków. Że wspomnę tylko o 50% zniżce w większości schronisk wszystkich krajów alpejskich. Ubezpieczenie to obejmuje cały świat z wyjątkiem rejonów arktycznych i do wysokości 6000 m npm. Z ubezpieczenia tego wyjęte jest również uprawianie sportów z użyciem pojazdów mechanicznych/ qady/ oraz sporty powietrzne. Składkę w wysokości 65 euro/ cena na 2013 rok/ opłaca się za cały kalendarzowy rok i w tym to też okresie jesteśmy objęci ubezpieczeniem. Jest jeszcze jeden plus, dla nowych członków którzy po 1 września wstąpią i opłacą roczną składkę na nadchodzący rok, są gratis objęci ubezpieczeniem już w danym roku. W Polsce od kilku lat działa już sekcja towarzystwa. Więcej informacji znajdziecie tutaj
www.alpenverein.com.pl
Powodzenia na szlakach wszystkim życzę