1

Temat: Quo Vadis Forum

W tym roku zaszło wiele zmian na tym forum. Zrezygnował główny admin, po nim nastali następni. Jedni na dłużej jedni na krócej. Zmiany te miały doprowadzić do rozruszania i rozwijania się tego forum. Czy się to stało i czy w dobrym kierunku to podąża to każdy może ocenić sam. Jak do Was przystąpiłem było to forum typowo o tematyce górskiej, szczególnie związane z rejonem Beskidu Małego. Obecnie coraz więcej tematów nie ma nic wspólnego z turystyką górską. Fakt że każdy ma swoje hobby i chwała mu za to. Dobrze jak to zamiłowanie ma związek z górami, bo po to forum chyba zostało stworzone. Ale nie podoba mi się wyrażanie poglądów przez pewną grupę forumowiczów, mających mało wspólnego z turystyką górską. A jak ktoś ma odmienne zdanie na ten temat niż owa grupa,/przykładowo Ja/, jest oskarżany o fobie i śmieszność. Nie po drodze mi z takim forum. Miło mi było Was wszystkich w 100% poznać i mam nadzieję że nieraz z niektórymi gdzieś wspólnie na szlaku się spotkamy i jakąś dobrą herbatkę wypijemy. Dziękuję za wszystkie wspólne wypady i biesiady. Kończę swój aktywny udział na tym forum i życzę Wam szczerze powodzenia.

2

Odp: Quo Vadis Forum

jardo napisał/a:

A jak ktoś ma odmienne zdanie na ten temat niż owa grupa,/przykładowo Ja/, jest oskarżany o fobie i śmieszność.

i vice versa jardo, niestety …

jardo napisał/a:

Ale nie podoba mi się wyrażanie poglądów przez pewną grupę forumowiczów, mających mało wspólnego z turystyką górską.

Bardzo Cię lubię Jarku jako człowieka oraz lubię czytać Twoje relacje z wypraw i wycieczek i nadal to będę robić. Dużo wniosłeś nimi w to forum. Dokładnie tak jak napisałeś … każdemu coś się nie podoba ! – i w tym cały problem smile.

Aby wypowiadać się czy ktoś ma coś wspólnego z turystyką górską czy też nie, trzeba by człowieka trochę lepiej poznać, albo przynajmniej zapytać, to tak a propos tego, co niektórym zarzuciłeś. A tak w ogóle to dlaczego ludzie niezwiązani np. z górami, a będący na naszym Forum zarejestrowani i śledzący to co się na nim dzieje, nie mogą wyrazić swojego zdania na tematy poruszane na Forum ???

Odnośnie fobii i śmieszności. Ostatnie kilka postów niektórych, podkreślam niektórych osób, pokazały właśnie taki, a nie inny obraz całej sytuacji wokół kapliczki, gdzie ze zwykłej niezobowiązującej nikogo propozycji harnasia (gdzie jeszcze nikt niczego ani nie zatwierdził, ani nie kazał niczego robić) wyszła wojna nie wiadomo do teraz, o co. Tzn. niektórzy znaleźli sobie bardzo dobry temat i moment na żalenie się, udowadnianie swoich poglądów religijnych (niech każdy wierzy w co chce) i wyrzucanie z siebie złych emocji. Szkoda tylko, że kosztem tej biednej kapliczki.

Pomysł o poświeceniu obiektu (bo widzę, że on tu niektórych najbardziej boli) wisiał na Forum ponad miesiąc. Nikt nie wyraził sprzeciwu na taką formę zakończenia prac, a przecież można było. Nikt nikomu nie zabronił wyrazić swojego zdania na ten temat. Dlaczego teraz, po wszystkim, to wyrzucacie ? Poza tym, wybaczcie, ale niektóre wypowiedzi po prostu są śmieszne np. jakaś „wąska grupa” big_smile ??? , jakieś stawianie pomników, …, że kapliczka to nie obiekt religijny i tym podobne bzdury. Mogłabym dalej, ale nie chcę być już bardziej niemiła.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

jardo napisał/a:

Zrezygnował główny admin

Wybacz jardo, ale nie jest to prawda. Lowell79 jest ciągle z nami i nigdy nie było mowy o jego rezygnacji.

Co do reszty mam nadzieję, że przemyślisz jeszcze swoją decyzję i że zobaczymy się w grudniu na Potrójnej żeby jak co roku podzielić się opłatkiem, a w przyszłości spotkamy się też na szlaku. Zapraszam zresztą na Potrójną wszystkich, którzy są związani lub chcieliby odnowić swoje związki z naszym forum. To że pojawiają się różnice zdań jest kwestią naturalną - mieszkamy w różnych miejscach, mamy różne zainteresowania, sytuację rodzinną i zawodową. Póki nasze spory nie przekraczają granic awantury, kiedy padają wyzwiska i złośliwości ad personam, wydaje mi się, że nie ma potrzeby obrażania się i odchodzenia z trzaskaniem drzwiami. Przy okazji pozwolę sobie na małą refleksję - miałem okazję poznać większość z was osobiście. Z wieloma osobami - Jolą, Neną, Darkiem T., Darheushem, Marcinossem, Djinnem, Lowellem79, Anusią, Kaprem, Czarownicą z Pogodnej, Memeziem, Maurycym, Harnasiem, Xagą i Kisielem byłem wspólne w górach i nie uważam tych spotkań za czas stracony. Każdy (a) z was jest inny (a), ale wszyscy byliście nietuzinkowymi kompanami i mam nadzieję, że jeszcze nie raz zobaczymy się na szlaku.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

4

Nie wiem o co chodzi ale o jedno zdanie za dużo Jardo napisał  ( Jak do Was przystąpiłem było to forum typowo o tematyce górskiej, szczególnie związane z rejonem Beskidu Małego.) a kto jak nie ty Panie pisałeś o całej Europie. Mało co piszę ale to mnie wkurzyło.

5

Tak samo jak Piotr mam nadzieje , że jardo przemysli jeszcze swoją decyzje , zrobi sobie krótki odpoczynek od forum , i wróci do nas  smile

Bez wątpienia jardo jest jednym z najbardziej wyrazistych i ciekawych forumowiczów , niestety dla niektórych o zbyt  ciętej ripoście  big_smile  .
Takich nam tu trzeba i już  big_smile . Coś jeszcze   smile ? .

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

6

darmando napisał/a:

Nie wiem o co chodzi ale o jedno zdanie za dużo Jardo napisał  ( Jak do Was przystąpiłem było to forum typowo o tematyce górskiej, szczególnie związane z rejonem Beskidu Małego.) a kto jak nie ty Panie pisałeś o całej Europie. Mało co piszę ale to mnie wkurzyło.

Tak samo jak jardo   przystąpiłem do forum Beskidu Małego krótko mówiąc  z powodów górskich . Oczywiście , że szczególnie związanego z rejonem Beskidu Małego . Zresztą mieszkam bardzo blisko od BM więc wybór był oczywisty  smile  .

Przepraszam bardzo ale szczególnie to nie TYLKO

Uważam , iż akurat te zagraniczne relacje np. Sprocketa , Piotra itp.itd. są jednymi z ciekawszych na forum , tym bardziej , że zawsze gdzieś tam ocierają się o góry  smile .

To tyle w tym temacie .

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

7

Ufffff... alem się naczytała  wink

To ja tu póki co napiszę jeszcze trochę relacji z Małego i nie tylko.... trafiły mi się cud-wakacje na Litwie tongue

Wielu było w Wilnie, w Kownie, w Trokach smile ale kto był w Kłajpedzie?!  tongue

Przepraszam z góry, że sobie robię .... jaja... ale niektóre rzeczy trza obśmiać.... i żeby nie było wątpliwości obśmiać, a nie wyśmiać  lol

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

Kochani, nigdy nie będziemy stanowić grupy osób, które patrzą w tym samym kierunku tzn. mają takie same poglądy, upodobania, zachowania itd. Ja te różnice uważam za najfajniejszą cechę każdego forum. Sądzę ,że celem takiego miejsca w sieci jest zebranie i połączenie różnych, różnistych osobowości. Jardo, nie traktuj tych różnic jako coś złego. To jest zajebiste! smile
Inna sprawa, że dyskusjom często towarzyszą emocje a umiejętność posługiwania się nimi jest trudna i właśnie to powoduje, że ktoś użyje złego słowa, kogoś poniosą nerwy, ktoś inny uniesie się dumą a jeszcze inny poczuje urażony i piwo uwarzone.
A grunt to być mimo wszystko, być sobą i robić swoje.

Moje foto-wspomnienia: https://picasaweb.google.com/109211129593888338479

"Jakże ja mam o tym opowiadać, skoro to jest moje? Jest to moje bogactwo, to, czego mi nikt nie odbierze." Jerzy Kukuczka

9

Anusia napisał/a:

(...)Inna sprawa, że dyskusjom często towarzyszą emocje a umiejętność posługiwania się nimi jest trudna i właśnie to powoduje, że ktoś użyje złego słowa, kogoś poniosą nerwy, ktoś inny uniesie się dumą a jeszcze inny poczuje urażony i piwo uwarzone.
A grunt to być mimo wszystko, być sobą i robić swoje.

Anusiu smile
Podpisuję się pod tym big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

Wtajcie,
Chętnie się przyłącze do tematu.
Jardo jestem zdania, że za bardzo się przejmujesz pewnymi wypowiedziami i poglądami innych ludzi. Wiem co mówię, bo i mi się przytrafiały podobne sprawy w mojej już wieloletniej pracy społecznej dla "Środowiska Górskiego". Do dziś za rozpędzenie akcji sprzątania beskidów słyszę głupie pretensje o to. Za bardzo się tym nie przejmuję, bo nie warto sobie zaprzątać tym głowy, ponieważ mój pogląd jest taki a nie inny, iż potrzeba nam takich działań. Czy to jest ochrona środowiska czy ratowanie zabytków.
Poprzez to forum poznałem bardzo wyjątkowych ludzi z pasją i Ty Jardo jesteś jedną z pierwszych osób których poznałem w tej grupie. Ludzie, którzy dzielą się swymi wspomnieniami z wycieczek tych górskich i nie tylko.

Mam nadzieję, że się z Wami spotkam w lutym w Beskidzie Małym, bo zamierzam się tam pokręcić po górkach i zorganizować spotkanko z niespodzianką big_smile 

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

11

Tylko ten co nic nie robi, nie zabiera głosu w dyskusjach nie naraża się na zarzuty i kontrargumenty - najważniejsze, żeby dyskutować - a nie używać argumenty - "nie" bo "nie"  hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

12

Na wstępie zaznaczę, że nie jest moją intencją podgrzewanie "zagęszczonej" atmosfery wokół Forum Beskidu Małego. Nie uprawiam "turystyki górskiej", wędrowania, górskiego podróżowania, czy też trekkingu. Tak po prostu, z wyboru jestem mieszkańcem Beskidu Małego i z tego tytułu, cztery lata temu, wybrałem portal BeskidMaly.pl i jego forum - jako mój portal. Tu mieszkam, po Beskidzie Małym  s p a c e r u j ę szukając kontaktu z naturą i człowiekiem. Czytam wpisy na forum, czasami piszę i dzielę się zdobytymi obrazkami lub lokalnymi ciekawostkami.

Tymczasem czytam w poscie wprowadzającym: "[...] Obecnie coraz więcej tematów nie ma nic wspólnego z turystyką górską. Fakt że każdy ma swoje hobby i chwała mu za to. Dobrze jak to zamiłowanie ma związek z górami, bo po to forum chyba zostało stworzone [...]".

Czy mam zamiłowanie do gór? Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Z racji wieku i możliwości fizycznych uprawiam raczej "spacery górskie" i "spacery dolinkowe" w Beskidzie Małym. Natomiast z olbrzymią ciekawością czytam i oglądam zmagania się z górami wyczynowców forumowych. Nigdzie też nie doczytałem się, że portal BM i jego forum "to forum typowo o tematyce górskiej". Forum samo w sobie ma tak olbrzymie możliwości zaspokajania potrzeb szerokiemu gronu osób zainteresowanych Beskidem Małym, że zbyteczne jest zawłaszczanie Go wyłącznie do celów "turystyki górskiej". Formuła portalu i forum jako elementu wiodącego wypełnia swoją treścią szerokie spektrum zainteresowań jego Użytkowników. Tak myślę i z tym chciałem się z Wami podzielić.

13

To co napisałeś Krakusie - ma dla mnie znaczenie - dziękuję Ci smile

14

A ja cieszę się, że tyle osób zabrało głos w tej sprawie. Znaczy to, że forum jest dla was ważne, a pogłoski o jego śmierci są mocno przesadzone wink

15

piotr napisał/a:

A ja cieszę się, że tyle osób zabrało głos w tej sprawie. Znaczy to, że forum jest dla was ważne, a pogłoski o jego śmierci są mocno przesadzone wink

Piotruś - Bestyjo jedna wink przeca już zostało uzgodnione, że nasze forum jest niezatapialne wink  tongue  lol

16

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi. Myślę, ze to dobrze, że dowiedzieliśmy się z jakich powodów jesteście na forum lub nie zamierzacie na nim być. Co pokazuje bardzo oczywiste stwierdzenie, ze każdy z nas jest inny. A na pewno nie jesteśmy w stanie zaspokoić potrzeb wszystkich forumowiczów. Pozdrawiam wink

17

jolanta napisał/a:

przeca już zostało uzgodnione, że nasze forum jest niezatapialne wink  tongue  lol

Jak się to mówi teraz "po hamerykańsku" - waterproof? wink

18

Nie Piotrze, jesteśmy flexible i dlatego płyniemy dalej, do następnej lodowej góry.  smile

19

Chopy wink a jak to będzie po rosyjsku?  tongue bo ja tych waszych zachodnich języków nie kumam  lol

20

Jak "jak", normalnie "gniotsa nie łamiotsa" i "wpierod"  lol

21

lol  lol  lol  oplułam monitor!

22

piotr napisał/a:

Ja też się cieszę smile. Tyle pozytywnie zakręconych ludzi jest wśród nas, więc nie może być mowy o zatonięciu tej łajby! big_smile  I z górami lodowymi też sobie poradzimy ! wink  Siłą tego forum jest to, że chcemy tu razem być, pomimo tego, że każdy z nas jest inny i  tak jak w życiu bywają też i tu, trudne momenty – jak napisała powyżej Anusia smile. Każdy niezaprzeczalnie wnosi /wniósł w nie odrobinę siebie i swojego świata i to jest cool !

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

23

O rany, jak mi się to podoba! Trochę mnie zaczęły wkurzać i smucić te fochy i pożegnania jedno za drugim. Ale te ostatnie wpisy świadczą o tym, że takiej grupy nic nie ruszy, bo żeby być wytrwałym w czymkolwiek, trzeba mieć jaja roll

Moje foto-wspomnienia: https://picasaweb.google.com/109211129593888338479

"Jakże ja mam o tym opowiadać, skoro to jest moje? Jest to moje bogactwo, to, czego mi nikt nie odbierze." Jerzy Kukuczka

24

sorry,ale czasem mam wrazenie jakbym nie byl na forum beskidu malego ale na jakims forum psychiatrycznym

25

Janusz, nie rozumiem twojego ździwienia. Przecież to forum dotyczy całego Beskidu Małego. Była już o tym mowa wcześniej. A w Beskidzie Małym też mamy psychiatryki, na przykład na ul. Dąbrowskiego w Andrychowie. Więc w czym problem?

lol  lol  lol