301

Odp: Paprotniki

Dariusz Tlałka napisał/a:

No i doczekałem się kolejnej mojej 40 publikacji naukowej. Publikacja ta dotyczy prawdziwej sensacji botanicznej jakim jest odkrycie w Polsce przeze mnie w 2019 roku naturalnego stanowiska paprotnika szczecinkozębnego (Polystichum setiferum) w Beskidzie Śląskim na jednym z nieczynnych kamieniołomów na stoku góry Czupel w Brennej. Mimo usilnych poszukiwań udało się znaleźć zaledwie 1 osobnik tej paproci więc można powiedzieć że jest to najrzadszy gatunek obecnie występującej rośliny w Polsce i to nie tak daleko od Beskidu Małego !!! https://pbsociety.org.pl/journals/index … p.902/8058
Tak dobrych wiadomości naprawdę brakuje czasom jakie obecnie mamy big_smile

Świetna wiadomość! Gratuluję!  cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

302

Tak ogólnie to paprotnika szczecinkozębnego szukałem w Polsce od wielu lat lecz bezskutecznie big_smile
[...] No i tak przeczesując kolejne kamieniołomy niespodziewanie natrafiłem na okaz paprotnika o bardzo długim ogonku liściowym i szerokiej nasadzie blaszki liściowej która była miękka i jasnozielona. Już wtedy wiedziałem że to musi być paprotnik szczecinkozębny.

To się nazywa mieć szczęście ! big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

303

W Beskidzie Małym ku mojemu zaskoczeniu udało się ostatnio jeszcze odkryć nowe stanowiska bardzo rzadkich w Polsce paproci - wietlicy alpejskiej pod Górą Kocierz (ATPOL DF9540) na rekordowo niskiej wysokości 770 m n.p.m. oraz nerecznicy pośredniej pod górą Na Beskidzie (ATPOL DF9534) której nowe stanowisko w tych górach odkrywałem wcześniej 9 lat temu big_smile Obecnie moja baza danych paprotników Beskidu Małego liczy 2230 stanowisk ATPOL 2x2 km smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2021-09-27 12:16:41)

304

Tak za trzy miesiące planuje kolejną wyprawę poszukiwawczą wymarłego w Polsce podejźrzona pojedynczego w okolicach Świebodzina i Zielonej Góry. Wyprawa tak jest zaplanowana by maksymalnie zwiększyć szansę na odkrycie tego gatunku. Wpadłem też na niekonwencjonalny pomysł sfinansowania tej wyprawy, są to wyłącznie pieniądze z akcji sprzątania świata i dbania o środowisko przyrodnicze którą sam sobie zorganizowałem. Trzymajcie kciuki za powodzenie wyprawy które jest też spełnieniem jednego z moich marzeń smile

305

Super Darku  big_smile ! Trzymam kciuki mocno za powodzenie całej akcji i wyprawy ! smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

306

nena napisał/a:

Super Darku big_smile ! Trzymam kciuki mocno za powodzenie całej akcji i wyprawy ! smile

Nena w odpowiednim czasie opiszę na forum czy w pełni udało mi się osiągnąć ten niebywale trudny cel big_smile

307

Trzymamy kciuki i czekamy cierpliwie smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

308

Jolanta napisał/a:

Trzymamy kciuki i czekamy cierpliwie smile

Pierwszy etap do celu udało mi się osiągnąć. Nazbierałem już odpowiednią sumę pieniędzy na wyprawę. Mocno skorzystała na tym przyroda i też fragment Beskidu Małego. Jest teraz czyściej głównie po lasach. Do wyprawy zostało niecałe dwa miesiące więc czekam cierpliwie.

309

Można powiedzieć że paprotniki wciąż żyją big_smile Po dość długiej przerwie ukazała mi się kolejna 42 publikacja naukowa. Publikacja ta dotyczy rodzimych taksonów paproci w Miejskim Ogrodzie Botanicznym w Zabrzu. Udział w tej publikacji miał też Beskid Mały z kąd została wzbogacona kolekcja do ogrodu.
https://pbsociety.org.pl/repository/bit … sAllowed=y
Powiem jedno naprawdę nie było łatwo stworzyć taką publikacje, bo miała ona zupełnie innych charakter niż wszystkie inne jakie dotychczas opublikowałem. Pomógł mi w tym też pewien motywator który radzi żeby nigdy się nie poddawać jeśli chodzi osiąganie własnych celów smile

310

Super pomysł z zebraniem wszystkich rodzimych taksonów paproci w jednym miejscu ! smile

311

Pierwszy etap do celu udało mi się osiągnąć. Nazbierałem już odpowiednią sumę pieniędzy na wyprawę. Mocno skorzystała na tym przyroda i też fragment Beskidu Małego. Jest teraz czyściej głównie po lasach. Do wyprawy zostało niecałe dwa miesiące więc czekam cierpliwie.

Tej najtrudniejszej do znalezienia rośliny w Polsce jakim jest podejźrzon pojedynczy nie udało się odkryć pomimo szczegółowych poszukiwań przez naszą 5-osobową ekipę w okolicy Świebodzina i Zielonej Góry, jak innych botaników poszukujących ten gatunek w różnych częściach Polski.
Widać by znaleźć wymarłego w Polsce podejźrzona pojedynczego to chyba trzeba mieć szczęście jak szóstkę w totka. Dobre pytanie czy komuś kiedykolwiek to się uda hmm

312

[...]
Widać by znaleźć wymarłego w Polsce podejźrzona pojedynczego to chyba trzeba mieć szczęście jak szóstkę w totka. Dobre pytanie czy komuś kiedykolwiek to się uda hmm

Tobie Darku na pewno kiedyś się uda ! smile Jesteś przecież paprotnikowym szczęściarzem ! big_smile wink

313

Oto nagranie z mojej identyfikacji gatunków paprotników z podnóża Beskidu Małego - z Kęt Podlesia.

314

Mimo wszelkich przeciwności zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie finansowe to wciąż odkrywam nowe paprotniki dla Polski które znajduje niedaleko od Beskidu Małego. Począwszy od zeszłego roku są to odkrycia skrzypu południowego Equisetum x meridionale którego jedno z dwóch stanowisk znajduje się w Pewli Małej.
http://brc.amu.edu.pl/pdf-157153-85768? … ionale.pdf
Kolejne odkrycia nowych taksonów dla Polski mam dosłownie u mnie w gminie Kęty których publikacje ukażą się za jakiś czas.
Ale najbardziej dumny jestem jednak z odkrycia jakiego dokonałem w tym roku w Beskidzie Małym po 12 latach poszukiwań tego gatunku w Polsce big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2023-03-02 19:22:45)

315

Mimo wszelkich przeciwności zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie finansowe to wciąż odkrywam nowe paprotniki dla Polski które znajduje niedaleko od Beskidu Małego. Począwszy od zeszłego roku są to odkrycia skrzypu południowego Equisetum x meridionale którego jedno z dwóch stanowisk znajduje się w Pewli Małej.
http://brc.amu.edu.pl/pdf-157153-85768? … ionale.pdf
Kolejne odkrycia nowych taksonów dla Polski mam dosłownie u mnie w gminie Kęty których publikacje ukażą się za jakiś czas.
Ale najbardziej dumny jestem jednak z odkrycia jakiego dokonałem w tym roku w Beskidzie Małym po 12 latach poszukiwań tego gatunku w Polsce big_smile

Brawo Darku ! smile I my też jesteśmy z Ciebie i Twoich odkryć dumni ! cool Tak trzymaj ! big_smile

316

nena napisał/a:

Brawo Darku ! smile I my też jesteśmy z Ciebie i Twoich odkryć dumni ! cool Tak trzymaj ! big_smile

Dzięki Nena jak ukażą się moje kolejne publikacje to ujawnię coś więcej na temat tych pozostałych odkryć. Jedno z nich mam zaplanowane w tym miesiącu marcu smile

317

O tym moim odkryciu można powiedzieć nadzwyczajne we zwyczajnym - czyli jak w zwyczajnym krajobrazie rolno-leśnym Podgórza Wilamowickiego odkryłem bardzo rzadki na świecie takson paproci nerecznice Sarvely (Dryopteris x sarvelae) występujący tutaj na jednym z najliczniejszych stanowisk na świecie liczącym około 200 osobników i jednocześnie na jedynym stanowisku w Polsce. Paproć ta jest mieszańcem niespokrewnionych ze sobą gatunków nerecznicy krótkoostnej (Dryopteris carthusiana) i nerecznicy górskiej (Dryopteris expansa). Stanowisko to jest położone w odległości kilkunastu kilometrów od Beskidu Małego, w pobliżu uroczej leśnej kapliczki w Witkowicach i źródeł ze związkami żelaza o pomarańczowej barwie wody.
Publikacja na ten temat ukazała się w brytyjskim czasopiśmie "Fern Gazette" której link do streszczenia znajduje się poniżej

https://ebps.org.uk/publications/the-fe … 22-part-1/

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2023-03-31 15:13:06)