Odp: Stare-zabytkowe obiekty i rzeczy( kapliczki, chałupy, kościoły, itp. )
Ciekawy materiał kapliczkowy znajdziecie na stronie naszego forumowicza Tarnawa Górna

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Beskidu Małego » Etnografia Beskidu Małego » Stare-zabytkowe obiekty i rzeczy( kapliczki, chałupy, kościoły, itp. )
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ciekawy materiał kapliczkowy znajdziecie na stronie naszego forumowicza Tarnawa Górna
Równie ciekawy materiał o zabytkach w Kozach, w tym o kapliczkach i krzyżach przydrożnych. Opracowanie Adolfa Zubera z lat 60, bogato ilustrowane.
Dzięki MF - pobrałam cały pliczek i po troszku podczytuję
Stare domy w Lasie pamiętające XIX wiek
Istne perełki, Cudeńka, te stare chałupy!!!!!!!!!!
Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2012-01-22 19:13:24)
Szkoda, że powoli sie tracą z krajobrazu beskidzkiego. Niemniej jeeszcze kilka takich chałup jest
Widziałem te stare domy będąc w Lasie. Mają swój urok
A ta stara chałupa stoi na Trzonce
Znajduje się przy niej trochę starych sprzętów gospodarstwa domowego - jest też w środku piec do pieczenia chleba - wiosną wybiorę się to wszystko udokumentować
Jarzmo do noszenia wody jest chyba jeszcze w użyciu
Super Jolu, jak masz wiecej fotek to bardzo prosimy!
Niestety Harnasiu innych fotek brak, ale to ta chałupa, o której kiedyś rozmawialiśmy - warto wybrać się tam i zatrzymać w kadrze to co jeszcze zostało
Oj , to bardzo warto!!!!!!!!!!!!!!! koniecznie!
A to w Rychwałdzie
Ostatnio edytowany przez jardo (2012-01-25 05:07:31)
W takim razie i ja coś dorzucę.
Stara chata w Bujakowie.
Chata na groniach, obok groty Wierchy.
Ostatnio edytowany przez kris_61 (2012-01-24 09:14:47)
Już dziś wstępnie sygnalizuję, że w Tarnawie Górnej, Koło Gospodyń Wiejskich "Redz" przygotowuje stałą ekspozycję "Izba Regionalna". Otwarcie nastąpi prawdopodobnie w marcu br. Zebranych jest już sporo przedmiotów wyposażenia chaty chłopskiej, ubiory, drobny sprzęt gospodarski, książki i meble. Kustoszem muzeum będzie jedna z członkiń KGW. O oficjalnym otwarciu Izby powiadomię Szanownych forumowiczów. Muzeum będzie mieściło się w pomieszczeniach Domu Rolnika w Tarnawie Górnej.
Ostatnio edytowany przez krakus (2012-01-24 22:27:44)
Czekamy zatem na wieści
Chyba się nie mylę, że Ty sam również dokumentowałeś stare sprzęty, pamiątki przeszłości - ale tam gdzie je widziałam to już ich nie ma
To będzie stałe muzeum, czy tylko czasowa wystawa?
Czekamy zatem na wieści
![]()
Chyba się nie mylę, że Ty sam również dokumentowałeś stare sprzęty, pamiątki przeszłości - ale tam gdzie je widziałam to już ich nie ma
Nadal są mojej stronie w zakładce HISTORIA.
To będzie stałe muzeum, czy tylko czasowa wystawa?
Myślę, że będzie to raczej stała ekspozycja, chociaż takie deklaracje leżą w gestii Koła Gospodyń Wiejskich "Redz". Najważniejsze, że są pomieszczenia, przedmioty do ekspozycji i zapał gospodyń tarnawskich. Jest też pomoc Gminy. Jeszcze trochę cierpliwości.
jolanta napisał/a:Czekamy zatem na wieści
![]()
Nadal są mojej stronie w zakładce HISTORIA.
rzeczywiście TAM są
Masz PV
Ostatnio edytowany przez jolanta (2012-01-25 14:36:12)
Pytanie, kto wie gdzie zrobiłem to zdjęcie.
No gdzie? No gdzie?
No gdzie? No gdzie?
![]()
Mało kto by zgadł zdjęcie zrobiłem w skansenie pod Lipowcem.
Znam to miejsce Lipowiec to dawny zamek biskupi, a skansen dokładnie w Wygiełzowie
Znam to miejsce Lipowiec to dawny zamek biskupi, a skansen dokładnie w Wygiełzowie
Brawo Jola. Służyło za więzienie dla niepokornych duchownych i rzekomych heretyków, którzy mieli inne zdanie niż ówczesne duchowieństwo. Niestety większość umarła śmiercią głodową. Badania fosy, które zostały przeprowadzone w latach 90-tych ujawniły ten niecny preceder. Miałem możliwość osobiście oglądać znalezione szczątki ludzkie - składowane w odpowiednich skrzyniach pod okiem pracownika prokuratury. Sporo tego było
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 10 zapytań ]