151

Odp: Rośliny chronione w Beskidzie Małym

piękne rosiczki Darku i ten gnidosz również ciekawy ! smile

teksanski napisał/a:

Ja robiac wczoraj slynna "Petelke Kocierska" napotkalem na na roslinke ktora kwitla w ten sposob ze miala malutki kwiat koloru bialego z jednym platkiem koloru pomaranczowego:)

teksanski bez zdjęcia to niestety trudno cokolwiek powiedzieć wink. Jeśli masz zdjęcie to go umieść. Wtedy popróbujemy. big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

152

Niestety zdjecia nie posiadam ale to taka roslinka byla wysokosci moze 10-15cm kwiatki o srednicy moze 1-2cm cale biale z wyjatkiem jednego platka takiego dluzszego jakby ktory byl pomaranczowy wink

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

153

Dariusz Tlałka napisał/a:

Rosiczka okrągłolistna (...)

To co mnie zawsze najbardziej zadziwia kiedy spotykam rosiczkę to to, że ten żarłok jest taki malutki  wink  lol

piekne fotki Darku obu roslinek big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

154

Zdjęcie już posiadam owej tajemniczej roślinki zrobiłem  je na dzisiejszym wypadzie w BM na Żar z Przełęczy Kocierskiej wink

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12030/thumb/p160c8rd0j4rg7191k7a12751rb41.JPG

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

155

Jak dla mnie to Bratek polny zwany Fijołkiem trójbarwnym (Viola tricolor L.), no ale jako, że poległem z kretesem na ostatnim egzaminie z botaniki na jednej z łączek pod Gancarzem, to oddam decydujący głos zaprzyjaźnionej Dzikusko-ekspertce wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

156

teksanski napisał/a:

Zdjęcie już posiadam owej tajemniczej roślinki zrobiłem  je na dzisiejszym wypadzie w BM na Żar z Przełęczy Kocierskiej  wink

darkheush napisał/a:

Jak dla mnie to Bratek polny zwany Fijołkiem trójbarwnym (Viola tricolor L.), no ale jako, że poległem z kretesem na ostatnim egzaminie z botaniki na jednej z łączek pod Gancarzem, to oddam decydujący głos zaprzyjaźnionej Dzikusko-ekspertce wink

teksanski powiem szczerze, że jak wcześniej opisywałeś tą roślinkę, to jedyne co mi na myśl przychodziło to właśnie ten kwiatuszek, aczkolwiek trochę mnie tym pomarańczowym kolorem zbiłeś z tropu, ponieważ on tak do końca dla mnie nie jest pomarańczowy ... big_smile. Zgadzam się z darkheush’em , że to fiołek  wink . A teraz czy polny czy trójbarwny ? Ja osobiście bardziej skłaniałabym się do fiołka polnego (Viola arvensis Murr.). Nie mogę jednak wykluczyć tego drugiego, ponieważ one lubią się krzyżować. Teraz trzeba by było sprawdzić inne cechy np. liście, których tu nie mamy smile.

Darkheush, poznaj moje dobre serce tongue. Wpisuję Ci to prawidłowe odgadnięcie rodziny (Violaceae) na poczet poprawki z botaniki tongue big_smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

157

Dzięki za odzew i odpowiedzi smile

158

nena napisał/a:

Darkheush, poznaj moje dobre serce tongue. Wpisuję Ci to prawidłowe odgadnięcie rodziny (Violaceae) na poczet poprawki z botaniki tongue big_smile.

Jak wyjdę ze szpitala, po operacji wiążącej się z próbą wymówienia tej łaciny i co się z tym wiąże połamaniem języka, to Cię znajdę tongue

Jan Himilsbach

159

darkheush napisał/a:
nena napisał/a:

Jak wyjdę ze szpitala, po operacji wiążącej się z próbą wymówienia tej łaciny i co się z tym wiąże połamaniem języka, to Cię znajdę tongue

wiem, wiem, odbijesz sobie na topografii  yikes

160

nena napisał/a:

Będzie groza, płacz i zgrzytanie zębów lol

Jan Himilsbach

161

darkheush napisał/a:
nena napisał/a:

Będzie groza, płacz i zgrzytanie zębów lol

Nenuś  wink  razem damy rady  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

162

o tak Joluś , nie damy się ! big_smile

163

Przez skromność Jolu nie wspomniałem o gwałceniu dziewic i pożeraniu młodych kocisków big_smile
Hell Yeah!!!

Jan Himilsbach

164

darkheush napisał/a:

Przez skromność Jolu nie wspomniałem o gwałceniu dziewic i pożeraniu młodych kocisków big_smile
Hell Yeah!!!

lol

165

darkheush napisał/a:

Hell Yeah!!!

to już chyba jest straszenie kobiet i podlega karze  neutral

A w ogóle to zrobiliśmy straszny off-top big_smile

166

teksanski napisał/a:

Zdjęcie już posiadam owej tajemniczej roślinki zrobiłem  je na dzisiejszym wypadzie w BM na Żar z Przełęczy Kocierskiej wink

A tu ufok83 zrobił focię całej łączki fiołków polnych wink

https://lh5.googleusercontent.com/_QC7rkAz8ksc/TdpP5ZFpTZI/AAAAAAAAGik/b3MnZktiHlk/s800/Potr%C3%B3jna%2023.05.2011%20008.jpg

167

noooooooo i Ufocek się roślinkami zainteresował

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

168

Bardzo mnie cieszy ta aktywność naszych forumowiczów w roślinach Beskidu Małego smile

169

mnie również !!! big_smile  cool

170

A ja dzięki Waszym fotkom i opisom do nich - cosik  -  takie małe cosik  wink  -  potrafię rozpoznać na pienińskich łąkach  big_smile

171

W Beskidzie Małym występują dwa gatunki z rodzaju paprotnik (Polystichum) będące pod ścisłą ochroną.
Paprotnik kolczysty (Polystichum aculeatum) występuje głównie w wilgotnych buczynach nad potokami, ale również innych typach lasów liściastych. W Beskidzie Małym jest gatunkiem pospolitym występującym obecnie na 78 stanowiskach. Paproć ta ma liście ciemnozielone, zimotrwałe, podwójnie pierzaste, długości do 1 metra. Odcinki 2 rzędu ustawione są ukośnie z kolczastymi ząbkami.

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12161/thumb/p160or0hiihla9et1nimmt1150a1.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12161/thumb/p160or1dg41mje11j61tqf1funhan2.JPG

Paprotnik Brauna (Polystichum braunii) występuje na podobnych siedliskach co paprotnik kolczysty lecz rzadziej. W Beskidzie Małym jest gatunkiem częstym występujacym obecnie na 39 stanowiskach. Paproć ta ma liście ciemnozielone, na ogół nie zimotrwałe, podwójnie pierzaste, długości do 1 metra. Odcinki 2 rzędu ustawione są prostopadle z kolczastymi ząbkami.

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12161/thumb/p160oqs7g319ma17tt2du1nba6hg1.JPG
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12161/thumb/p160oqtajkbp31gvm1d2kaepp3m2.JPG

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-05-27 14:42:42)

172

Języcznik zwyczajny (Phyllitis scolopendrium) jest gatunkiem paprotnika będącego pod ścisłą ochroną. W Beskidzie Małym dotychczas stwierdzono 3 jego stanowiska: Lipnik, Straconka i Rzyki, przy czym tylko stanowisko z Rzyk jest istniejące - co znaczy że jest tutaj gatunkiem bardzo rzadkim jak i w całej Polsce. Występuje głównie na wilgotnych skałach wapiennych w lasach jaworowych. Paproć ta ma liście językowate, do 45 cm długie.

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12162/thumb/p160oseous1ngiv989pb1mc26ll1.JPG

173

Nawet nie wiesz Darku jak się cieszę, że wpadłeś na pomysł aby nam przedstawiać w taki sposób paprocie tj. ukazując całą roślinę i świetnie zrobione makro liści z charakterystycznymi cechami danego gatunku smile. Zdjęcie czasem więcej mówi, niż niejednokrotnie skomplikowany opis w przewodniku czy kluczu. Może teraz, jak się wpatrzymy w te fotki big_smile , będzie nam je łatwiej w naturze rozpoznawać wink. Prosimy również o te nie pod ochroną smile.

174

nena napisał/a:

Nawet nie wiesz Darku jak się cieszę, że wpadłeś na pomysł aby nam przedstawiać w taki sposób paprocie tj. ukazując całą roślinę i świetnie zrobione makro liści z charakterystycznymi cechami danego gatunku smile. Zdjęcie czasem więcej mówi, niż niejednokrotnie skomplikowany opis w przewodniku czy kluczu. Może teraz, jak się wpatrzymy w te fotki big_smile , będzie nam je łatwiej w naturze rozpoznawać wink. Prosimy również o te nie pod ochroną smile.

Tu dałem zdjęcia i opisy tak dla uzupełnienia roślin chronionych w Beskidzie Małym. Co do pozostałych paprotników to nie chcę w pewnym stopniu dublować mojej książki "Paprotniki Polski". Mam trochę problemy z jej wydaniem i wydaje się że wszystko zmierza ku dobremu końcowi. Książka ta będzie opisywała wszystkie krajowe gatunki paprotników wraz ze zdjęciami i z kluczem. Warto poczekać aż ona wyjdzie, a wtedy można sobie w tym kierunku podziałać praktycznie po całej Polsce smile smile smile

175

Dariusz Tlałka napisał/a:

Co do pozostałych paprotników to nie chcę w pewnym stopniu dublować mojej książki "Paprotniki Polski". Mam trochę problemy z jej wydaniem i wydaje się że wszystko zmierza ku dobremu końcowi. Książka ta będzie opisywała wszystkie krajowe gatunki paprotników wraz ze zdjęciami i z kluczem. Warto poczekać aż ona wyjdzie, a wtedy można sobie w tym kierunku podziałać praktycznie po całej Polsce smile smile smile

No tak Darku ... , zapomniałam, że obowiązuje Cię zapewne umowa wydawnicza neutral. Poczekamy w takim razie cierpliwie aż Twoje dzieło się ukaże smile, a do tego czasu będziesz nas uczył rozpoznawać paprotniki, tak jak dotychczas, live w naturze  big_smile. Uważam, że to jest nawet dużo lepsza nauka, niż z książki ! wink big_smile.