3,851

Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?

Rogacz

3,852

kisiel napisał/a:

A strzele sobie snozka?

Ja bym prędzej widział Sokołówkę pod Magurką i Czuplem z grzbietu Nowego Świata, albo z okolic Gaików?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

3,853

Kris napisał o Sokołówce, o której nigdy nie słyszałem. Przeglądając dokładniej ten temat zobaczyłem, że jest jeszcze jeden Rogacz. Mój jest ten wschodni.

3,854

To co widać to Czupel (z tyłu z lewej), Rogacz (z prawej) i Suchy Wierch (najniższy pośrodku). Przez Czupel i Suchy Wierch przechodzą szlaki, a wierzchołek Rogacza jest omijany bokiem. Zdjęcie wykonane z podejścia pod Kościelec. Myślę, że wszystko jasne smile

135 - sprocket73
109,5- kisiel
49 - jolanta
43,5 - baca
37,5 - Gustek
35 - Cyberniok
27,5 - nena
22 - darkheush
20,5 - Dariusz Tlałka, MF
19,5 - MK
17,5 - łysy z łysiny
15,0 - Tomrod
14 - Bisqp
13,5 - rufi
13 -  tomkos
12,5 - harnaś wołoski
10,5 - 740715
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, teksanski
6 - Karo
5 - Macieks, mały pikuś
4,5 - marekk500, Skorpion
4 - bcFan, kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - Eugeniusz Kępiński
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, Staszek
0,5 - stary, wawri

3,855

Muszę opisać jak do tego doszedłem w krótkim czasie, choć nigdy tam nie byłem i pewnie nie będę i nie widziałem tego widoku. Założyłem widoczne dwa szczyty podobnej wysokości obok siebie, w bezpośredniej odległości, tak jakby to był jeden szczyt dwuwierzchołkowy. Takie położenie jest niezwykle rzadkie. Założyłem ich wysokość ponad 750 m npm. Wziąłem graniówkę Beskidu Małego, którą kupiłem w Schronisku na Leskowcu w 1956 roku za dużą wówczas kwotęhttp://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/4000/44370/thumb/p1a6ominbanh5bvi3tpv4j1sn71.JPGhttp://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/4000/44370/thumb/p1a6omm5i7un2mh6lhjvis19ku2.JPG 10 złotych i porównując z dzisiejszą mapą fizyczną wrysowałem w nią warstwicę 750 m npm. zaczynając od zachodu. Po zaledwie paru minutach powstały wyspy na graniówce, na której tylko Czupel i Rogacz były prawie tej samej wysokości i tak blisko siebie. Rogacz musi opadać do doliny bo kiedyś byłem na Czuplu szlakiem ze schroniska i z powrotem i tam nie ma prawie spadków terenu. Zresztą jest to na mapie. Pomógł mi też Kris, bo dzięki jego wpisowi wyszukałem drugiego Rogacza co pozwoliło na uściślenie odpowiedzi. Tego Suchego Wierchu nawet nie zauważyłem na zdjęciu.
  Pytanie: co to za stwór i dlaczego siadł na dziewczynie. Zdjęcie wykonane na Babiej Górze w 2007 r ale widziałem tego owada w Beskidzie Małym i także koło domu u siebie.

3,856

Teraz zauważyłem, że po kliknięciu zdjęcie ulega znacznemu powiększeniu.

3,857

Tycz cieśla,
zwabił go zapach świeżego drewna (żywicy).

Ostatnio edytowany przez Gustek (2015-12-17 22:36:58)

3,858

to są kuzyni, ale tycz jest o połowę mniejszy i kolorowy na brązowo. A czułki ma długie jak bambusy. One unikają żywicy jak ognia.

3,859

Eugeniusz Kępiński napisał/a:

Muszę opisać jak do tego doszedłem... (...)

Eugeniuszu bardzo mi się podoba to Pana zacięcie detektywistyczne big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3,860

Żerdzianka sosnówka?

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

3,861

Ciepło. Żerdzianki pokrojowo są prawie identyczne. Widoczny wyraźny dymorfizm płciowy. Jednak sosnówka odbiega barwą od okazu prezentowanego. W drugiej części pytania jest bardzo zakamuflowana odpowiedź. Nena już podała ten gatunek w poście.

3,862

Żerdzianka karolińska .

3,863

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/4000/44383/thumb/p1a6revo1ddtniqk2i74hkv7b1.jpg
Tak wygląda żerdzianka karolińska, w Polsce nie występuje, tak mi wiadomo.

3,864

Teraz zorientowałem się. Poszedłeś Gustek złym tropem. Dziewczyna nie ma na imię Karolina, chodzi o coś innego. Zaś nazwa gatunkowa " karolińska " pochodzi od stanów Ameryki Północnej o tej nazwie.

3,865

Moje  "zacięcie detektywistyczne"  tym razem zawiodło.

3,866

Gustek napisał/a:

Moje  "zacięcie detektywistyczne"  tym razem zawiodło.

eeee... z pewnością doczekamy się kolejnej podpowiedzi  big_smile strasznie fajnie się ten wątek śledzi wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3,867

Poszukajcie u Neny, łatwo znaleźć, pisała nie tak dawno.

3,868

Cytuję słowa Neny z letniego łąkowego chaszczingu:
Tam też w moje włosy wplatała się wielka kózka  – żerdzianka krawiec – piękny szkodnik iglastych

3,869

Oczywiście! żerdzianka krawiec. Nie znałem tego cytatu neny ale świetny. Podała też w innym miejscu ten gatunek. To ładny samiec, całkiem czarny. Siadł na dziewczynie bo to krawiec damski. Kto takich jeszcze pamięta. A byli. A poważnie: zareagował najprawdopodobniej na zapach dobrego kremu lub perfum jak na feromon i nie mógł sobie odmówić. Ludzka rzecz. Spokój dziewczyny na taki atak, co dało możliwość zrobienia portretu owada, jest godny podziwu.
Wygrała nena ale punkt dla Gustka.

135 - sprocket73
109,5- kisiel
49 - jolanta
43,5 - baca
38,5 - GUSTEK
35 - Cyberniok
27,5 - nena
22 - darkheush
20,5 - Dariusz Tlałka, MF
19,5 - MK
17,5 - łysy z łysiny
15,0 - Tomrod
14 - Bisqp
13,5 - rufi
13 -  tomkos
12,5 - harnaś wołoski
10,5 - 740715
6,5 - Miluś, lowell79, Klimek, teksanski
6 - Karo
5 - Macieks, mały pikuś
4,5 - marekk500, Skorpion
4 - bcFan, kruwad
3,5 - jardo
2,5 - wizjoner
2 - Eugeniusz Kępiński
1,5 - kris_61
1 - Inga, Paweł, piotr, Staszek
0,5 - stary, wawri

3,870

Zgadzam się całkowicie z Eugeniuszem - wygrała Nena ,
proszę aby Nena zadała nową ciekawą zagadkę .

3,871

Gustek napisał/a:

Cytuję słowa Neny z letniego łąkowego chaszczingu:
Tam też w moje włosy wplatała się wielka kózka  – żerdzianka krawiec – piękny szkodnik iglastych

Cieszę się, że Wy czytacie te posty big_smile

Skąd zrobiłam to zdjęcie ?

https://lh3.googleusercontent.com/-7cY4h7zCX9s/VnsQzO4TYSI/AAAAAAAAavg/-pki6b2snE0/s800-Ic42/100_0484.JPG

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3,872

Okolice Chaty pod Magurką?

3,873

To się wiąże z przedostatnim pytaniem, pewnie z Czupla

3,874

Proszę bardziej sprecyzować .

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3,875

Może tam gdzie kiedyś było dawne schronisko?

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974