151

Odp: Pozostałe zwierzęta

Świetna fotka No u mnie to nie chciał pokazac skrzydełek trudno było go uchwycic,tak samo jak ptaszka fot nr 132.Ruchliwe te żyjątka big_smile

Ostatnio edytowany przez świstak (2011-04-25 19:34:27)

Jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem,że gdzieś na szczycie góry wszyscy razem spotkamy się

152

Nie dało się już w domu na tyłku usiedzieć i ruszyłam na poszukiwania pierwszych w tym roku salamanderek.

Spacer w dolinie potoku Szkleniec  udał się bardzo, a że się zmokło to się wytnie  big_smile

Niezbyt dużo ich było bo chyba jeszcze dla nich dość zimno, ale za to grubiutkie takie  wink  chyba przed porodem  wink  big_smile

https://lh6.googleusercontent.com/-_S_gBQkOvP8/Tvd5g6c7mHI/AAAAAAAAACs/n2bmEv07S10/s512/SDC13289.JPG

Ostatnio edytowany przez jolanta (2012-01-02 19:31:20)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

153

Ja dzisiaj widziałem motyla który miał białe skrzydełka natomiast końce ich miał pomarańczowe.
Jeśli ktoś wie co mogłem widzieć proszę o info wink

Ostatnio edytowany przez teksanski (2011-04-25 20:00:00)

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

154

Rewelacyjne zdjęcia salamander Jolu, a ta nr 9 znakomita ! cool. Widać , że w okresie godowym, bo w pobliżu czystej rwącej wody no i oczywiście grubiutkie brzuszki też na to wskazują wink. Widzę, że dolinie potoku Szkleniec już buki się zazieleniły. Ja jeszcze muszę na ich liście troszkę poczekać smile .

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

155

Jolu piękne te twoje salamandry. Ja bodajrze też je gdzieś tego roku widziałem hmm
Natomiast mam wczorajszą fotografie sympatycznego żuka leśnego rozpowszechnionego w Beskidzie Małym smile

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11144/thumb/p15uas6av1teg1aeh1krc1bure9j1.JPG

156

Niedługo zaczaję się na salamandrowe dzidziusie  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

157

jolanta napisał/a:

Niedługo zaczaję się na salamandrowe dzidziusie  wink

Joluś detektywie Ty nasz ! big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

158

Dzisiaj przeszedłem szlakiem zółtym z Ponikwi ,następnie na Leskowiec i do Rzyk gdzie na asfalcie koło przystanku spotkałem Salamandrę jednak aparatu nie miałem więc musicie mi wierzyć na słowo ;)Bardzo padało więc miałem nadzieję na to spotkanie no i się udało chociaż nie w tym miejscu gdzie bym się spodziewał wink

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

159

teksanski napisał/a:

Dzisiaj przeszedłem szlakiem zółtym z Ponikwi ,następnie na Leskowiec i do Rzyk gdzie na asfalcie koło przystanku spotkałem Salamandrę jednak aparatu nie miałem więc musicie mi wierzyć na słowo ;)Bardzo padało więc miałem nadzieję na to spotkanie no i się udało chociaż nie w tym miejscu gdzie bym się spodziewał wink

teksanski salamandra, którą spotkałeś, jak piszesz, w nietypowym dla niej miejscu tj. na asfalcie, najprawdopodobniej zdążała w kierunku strumienia w celach rozrodczych, gdyż właśnie teraz jest okres godowy tych płazów. W zeszłorocznym moim poście o salamandrze plamistej (post nr 2) pisałam o zjawisku filopatrii u salamander. Wiele salamander, ale również żab przez takie „asfaltowe wędrówki” ginie niestety często pod kołami samochodów, co też wiosną obserwujemy ... . sad

160

Dziś na trasie Leskowiec - Łamana Skała trafiłem na  takiego chrząszcza

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11561/thumb/p15v8nmjuh1joj1t5aa4q5gmqdg1.jpg

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11561/thumb/p15v8nooovi63j7ff0619k2121p1.jpg

chyba to Tęcznik liszkarz (Calosoma sycophanta)

161

tomkos napisał/a:

Dziś na trasie Leskowiec - Łamana Skała trafiłem na  takiego chrząszcza
chyba to Tęcznik liszkarz (Calosoma sycophanta)

tomkos chrząszcz , którego spotkałeś podczas wędrówki to biegacz zielonozłoty (Carabus auronitens) , jeden z ładniejszych chrząszczy żyjących w Polsce smile. Właśnie teraz przypada czas składania jaj tych owadów. Bardzo ładne makro smile.

162

dzieki za info

tak to jest jak sie człowiek nie zna )) a ile ja się naszukałem na sieci big_smile

163

tomkos napisał/a:

dzieki za info
tak to jest jak sie człowiek nie zna )) a ile ja się naszukałem na sieci big_smile

Nie ma za co tomkos. Dodam jeszcze, że Twój okaz to samiczka smile. Chrząszcz ten podlega ochronie. Miałeś szczęście, bo dorosłe biegacze zielonozłote można podziwiać jedynie wiosną , gdy obudzą się z zimowego snu i jesienią po przepoczwarczeniu. Wiosną po złożeniu jaj dojrzałe osobniki giną.

164

Biegacze stanowią prawdziwą ozdobę gór i nizin smile Udaje mi się spotykać kilka ich gatunków. Poza tym powyżej, widuje jeszcze biegacza granulowanego, wręgatego, fioletowego i naszego największego biegacza skórzastego smile Ale które z nich w Beskidzie Małym, to już nie pamiętam neutral

165

To się tomkosowi poszczęściło  smile

166

Chrząszczem który raczej nie kojarzy nam się z górami i Beskidem Małym jest pływak żółtobrzeżek (Dytiscus marginalis). Jest to wodny chrząszcz, znakomity pływak. Takiego właśnie chrząszcza spotkałem nad potokiem w Lasie smile

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11763/thumb/p15vovuf1c1npj1uk51d5l29hisl1.JPG

167

heh, piękny Darku, nie spotkałam jeszcze nigdy żółtobrzeżka osobiście big_smile

168

nena napisał/a:

heh, piękny Darku, nie spotkałam jeszcze nigdy żółtobrzeżka osobiście big_smile

A ja nie raz jako dziecko trzymałam go w łapkach  wink  big_smile

jolanta napisał/a:

Nie dało się już w domu na tyłku usiedzieć i ruszyłam na poszukiwania pierwszych w tym roku salamanderek.

Spacer w dolinie potoku Szkleniec  udał się bardzo, a że się zmokło to się wytnie  big_smile

Niezbyt dużo ich było bo chyba jeszcze dla nich dość zimno, ale za to grubiutkie takie  wink  chyba przed porodem  wink  big_smile

https://lh6.googleusercontent.com/_jsZ1uPRJOZU/TbW-ilC6vjI/AAAAAAAAFwk/Ih3gZjATK5g/s512/SDC13289.JPG

Jolu jaka piękna smile nastepnym razem też piszę się na poszukiwania smile

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

170

Witam. Zdjęcie zrobiłem 2008 r na Gancarzu. Widziałem tam dwa Pazie. Pozdrawiam smilehttp://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11920/thumb/p1602amgun1qal46g974pn010pj1.jpg

171

Wiele się dowiedziałem na tym forum . Może dowiem się również co to za owad którego spotkałem po Złotą Górka w Roczynach . Szukałem w róznych źródłach ale jakoś bez skutku smile.http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11922/thumb/p1602avp8s1raa18eu17hodoa9ij1.jpg

172

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11923/thumb/p1602b6cff13bc5g91ap51bb6obs2.jpghttp://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11923/thumb/p1602b79q11pj21e8jkemvgh1q9i6.jpg

173

stary piękny okaz. smile Dzisiaj na polanie na stoku Gancarza też spotkaliśmy z darkheushem pazia królowej smile. Może powrócił i to ten sam wink big_smile.

A owad, którego zdjęcia zamieściłeś na kwiatach rzeżuchy łąkowej i gorzkiej to bujanka . Bujankowate poruszają się przy zbieraniu nektaru z kwiatów podobnie jak kolibry. Teraz przypada okres ich rozrodu. Samica tego owada składa jaja w kwiatach, które są odwiedzane potem przez pszczoły i to najchętniej przez dzikie pszczoły tj. takie, które swoje gniazda zakładają w ziemi. Pszczoły te przenoszą larwy bujanki do swoich gniazd i tam następuje ich dalszy rozwój, a mianowicie pasożytują one na larwach pszczół, a potem się przepoczwarczają. Dorosłe bujanki żywią się nektarem, ich larwy pyłkiem i pasożytują na larwach gospodarzy (dzikie pszczoły). Ot takie to „bzyczki” wink .

Ostatnio edytowany przez nena (2011-05-19 09:29:15)

174

Też nie raz widziałem takiego owada. Ale to chyba nie jest nasz rodzimy gatunek??  roll  roll

"Przyroda (...) to nieustający cud. Otwórz oczy, spójrz!"

175

Rafal napisał/a:

Też nie raz widziałem takiego owada. Ale to chyba nie jest nasz rodzimy gatunek??  roll  roll

Rafale, bujanka nie jest jakimś przybyszem. Jest pospolitym i dosyć licznie występującym owadem w całej Europie, Azji, płn. Afryce i Ameryce Płn. U nas zaliczana jest do owadów krajowych. Może rzeczywiście wygląd ma trochę egzotyczny, ponieważ przypomina takiego mini-kolibra. big_smile wink