Odp: Pozostałe zwierzęta
Świetna fotka No u mnie to nie chciał pokazac skrzydełek trudno było go uchwycic,tak samo jak ptaszka fot nr 132.Ruchliwe te żyjątka ![]()
Ostatnio edytowany przez świstak (2011-04-25 19:34:27)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Świetna fotka No u mnie to nie chciał pokazac skrzydełek trudno było go uchwycic,tak samo jak ptaszka fot nr 132.Ruchliwe te żyjątka ![]()
Ostatnio edytowany przez świstak (2011-04-25 19:34:27)
Nie dało się już w domu na tyłku usiedzieć i ruszyłam na poszukiwania pierwszych w tym roku salamanderek.
Spacer w dolinie potoku Szkleniec udał się bardzo, a że się zmokło to się wytnie
Niezbyt dużo ich było bo chyba jeszcze dla nich dość zimno, ale za to grubiutkie takie
chyba przed porodem
Ostatnio edytowany przez jolanta (2012-01-02 19:31:20)
Ja dzisiaj widziałem motyla który miał białe skrzydełka natomiast końce ich miał pomarańczowe.
Jeśli ktoś wie co mogłem widzieć proszę o info ![]()
Ostatnio edytowany przez teksanski (2011-04-25 20:00:00)
Rewelacyjne zdjęcia salamander Jolu, a ta nr 9 znakomita !
. Widać , że w okresie godowym, bo w pobliżu czystej rwącej wody no i oczywiście grubiutkie brzuszki też na to wskazują
. Widzę, że dolinie potoku Szkleniec już buki się zazieleniły. Ja jeszcze muszę na ich liście troszkę poczekać
.
Jolu piękne te twoje salamandry. Ja bodajrze też je gdzieś tego roku widziałem ![]()
Natomiast mam wczorajszą fotografie sympatycznego żuka leśnego rozpowszechnionego w Beskidzie Małym ![]()
Niedługo zaczaję się na salamandrowe dzidziusie ![]()
Niedługo zaczaję się na salamandrowe dzidziusie
Joluś detektywie Ty nasz ! ![]()
Dzisiaj przeszedłem szlakiem zółtym z Ponikwi ,następnie na Leskowiec i do Rzyk gdzie na asfalcie koło przystanku spotkałem Salamandrę jednak aparatu nie miałem więc musicie mi wierzyć na słowo ;)Bardzo padało więc miałem nadzieję na to spotkanie no i się udało chociaż nie w tym miejscu gdzie bym się spodziewał ![]()
Dzisiaj przeszedłem szlakiem zółtym z Ponikwi ,następnie na Leskowiec i do Rzyk gdzie na asfalcie koło przystanku spotkałem Salamandrę jednak aparatu nie miałem więc musicie mi wierzyć na słowo ;)Bardzo padało więc miałem nadzieję na to spotkanie no i się udało chociaż nie w tym miejscu gdzie bym się spodziewał
teksanski salamandra, którą spotkałeś, jak piszesz, w nietypowym dla niej miejscu tj. na asfalcie, najprawdopodobniej zdążała w kierunku strumienia w celach rozrodczych, gdyż właśnie teraz jest okres godowy tych płazów. W zeszłorocznym moim poście o salamandrze plamistej (post nr 2) pisałam o zjawisku filopatrii u salamander. Wiele salamander, ale również żab przez takie „asfaltowe wędrówki” ginie niestety często pod kołami samochodów, co też wiosną obserwujemy ... . ![]()
Dziś na trasie Leskowiec - Łamana Skała trafiłem na takiego chrząszcza
![]()
![]()
chyba to Tęcznik liszkarz (Calosoma sycophanta)
Dziś na trasie Leskowiec - Łamana Skała trafiłem na takiego chrząszcza
chyba to Tęcznik liszkarz (Calosoma sycophanta)
tomkos chrząszcz , którego spotkałeś podczas wędrówki to biegacz zielonozłoty (Carabus auronitens) , jeden z ładniejszych chrząszczy żyjących w Polsce
. Właśnie teraz przypada czas składania jaj tych owadów. Bardzo ładne makro
.
dzieki za info
tak to jest jak sie człowiek nie zna )) a ile ja się naszukałem na sieci ![]()
dzieki za info
tak to jest jak sie człowiek nie zna )) a ile ja się naszukałem na sieci
Nie ma za co tomkos. Dodam jeszcze, że Twój okaz to samiczka
. Chrząszcz ten podlega ochronie. Miałeś szczęście, bo dorosłe biegacze zielonozłote można podziwiać jedynie wiosną , gdy obudzą się z zimowego snu i jesienią po przepoczwarczeniu. Wiosną po złożeniu jaj dojrzałe osobniki giną.
Biegacze stanowią prawdziwą ozdobę gór i nizin
Udaje mi się spotykać kilka ich gatunków. Poza tym powyżej, widuje jeszcze biegacza granulowanego, wręgatego, fioletowego i naszego największego biegacza skórzastego
Ale które z nich w Beskidzie Małym, to już nie pamiętam ![]()
To się tomkosowi poszczęściło ![]()
Chrząszczem który raczej nie kojarzy nam się z górami i Beskidem Małym jest pływak żółtobrzeżek (Dytiscus marginalis). Jest to wodny chrząszcz, znakomity pływak. Takiego właśnie chrząszcza spotkałem nad potokiem w Lasie ![]()
heh, piękny Darku, nie spotkałam jeszcze nigdy żółtobrzeżka osobiście ![]()
heh, piękny Darku, nie spotkałam jeszcze nigdy żółtobrzeżka osobiście
A ja nie raz jako dziecko trzymałam go w łapkach
![]()
Nie dało się już w domu na tyłku usiedzieć i ruszyłam na poszukiwania pierwszych w tym roku salamanderek.
Spacer w dolinie potoku Szkleniec udał się bardzo, a że się zmokło to się wytnie
![]()
Niezbyt dużo ich było bo chyba jeszcze dla nich dość zimno, ale za to grubiutkie takie
chyba przed porodem
![]()
![]()
Jolu jaka piękna
nastepnym razem też piszę się na poszukiwania ![]()
Witam. Zdjęcie zrobiłem 2008 r na Gancarzu. Widziałem tam dwa Pazie. Pozdrawiam ![]()
![]()
Wiele się dowiedziałem na tym forum . Może dowiem się również co to za owad którego spotkałem po Złotą Górka w Roczynach . Szukałem w róznych źródłach ale jakoś bez skutku
.![]()
stary piękny okaz.
Dzisiaj na polanie na stoku Gancarza też spotkaliśmy z darkheushem pazia królowej
. Może powrócił i to ten sam
.
A owad, którego zdjęcia zamieściłeś na kwiatach rzeżuchy łąkowej i gorzkiej to bujanka . Bujankowate poruszają się przy zbieraniu nektaru z kwiatów podobnie jak kolibry. Teraz przypada okres ich rozrodu. Samica tego owada składa jaja w kwiatach, które są odwiedzane potem przez pszczoły i to najchętniej przez dzikie pszczoły tj. takie, które swoje gniazda zakładają w ziemi. Pszczoły te przenoszą larwy bujanki do swoich gniazd i tam następuje ich dalszy rozwój, a mianowicie pasożytują one na larwach pszczół, a potem się przepoczwarczają. Dorosłe bujanki żywią się nektarem, ich larwy pyłkiem i pasożytują na larwach gospodarzy (dzikie pszczoły). Ot takie to „bzyczki”
.
Ostatnio edytowany przez nena (2011-05-19 09:29:15)
Też nie raz widziałem takiego owada. Ale to chyba nie jest nasz rodzimy gatunek??
![]()
Też nie raz widziałem takiego owada. Ale to chyba nie jest nasz rodzimy gatunek??
![]()
Rafale, bujanka nie jest jakimś przybyszem. Jest pospolitym i dosyć licznie występującym owadem w całej Europie, Azji, płn. Afryce i Ameryce Płn. U nas zaliczana jest do owadów krajowych. Może rzeczywiście wygląd ma trochę egzotyczny, ponieważ przypomina takiego mini-kolibra.
![]()
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 10 zapytań ]