Odp: Izby regionalne w Beskidzie Małym
No to jak sok + dodatki to wiadomo.
Ostatnio edytowany przez mirek (2015-10-19 08:00:32)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No to jak sok + dodatki to wiadomo.
Ostatnio edytowany przez mirek (2015-10-19 08:00:32)
Jeszcze trochę fotek z wnętrza rzemieślniczych domów
I ostatni już post z Izby Regionalnej w Andrychowie
Nasza codzienność przechodzi do historii
Miałam takie łyżwy i taką siatkę
"Jak obsługuje się tablet? Tak jak liczydło - palcem!"
Miałam takie łyżwy i taką siatkę
Łyżew takich nie miałam, ale siatkę taką pamiętam Za to miałam ten niebieski adapter
Izba Regionalna w Międzybrodziu Bialskim - w kilku postach
W Międzybrodziu Bialskim działa od ponad 30 lat Towarzystwo Miłośników Międzybrodzia. Za główny cel przyjęło ono upowszechnianie historii regionu, kultury ludowej, turystyki, ekologii. Jedną z form realizacji tego pięknego celu było założenie w 2008 roku Izby Regionalnej, gdzie zgromadzono wiele cennych dokumentów z historii, kultury i sztuki ludowej.
Przedstawiono też sylwetki zasłużonych mieszkańców Międzybrodzia, a nawet artykuły o Międzybrodziu zamieszczane w dwutygodniku „Nad Sołą i Koszarawą”.
Wartość historyczną stanowią dokumenty o związkach Międzybrodzia z wybitnymi postaciami: Papieżem Janem Pawłem II oraz generałem Józefem Hallerem, a także związane z Związkiem Strzeleckim.
Bardzo spodobały mi się fotografie dawnej zabudowy miejscowości, spróbuję jesienią odnaleźć przedstawione na nich budynki
No proszę, kolejna ciekawa izba regionalna do odwiedzenia.
W Izbie Regionalnej zgromadzono głównie używany dawniej sprzęt gospodarstwa domowego, maszyny rolnicze, rzemieślnicze i stroje ludowe ofiarowane przez mieszkańców gminy.
Wszystkie eksponaty są "poupychane" w niewielkim pomieszczeniu. Ciężko było robić nie tylko zdjęcia, ale też odgadnąć przeznaczenie niektórych z nich bo nie wszystkie są opisane
Oto kilka wypatrzonych przedmiotów, jakich nie spotkałam w izbach, które odwiedziłam do tej pory...
drewniany cyrkiel stolarski (?)
cechownica do numerowania drzewa
zakończenie strażackiej "sikawki"
Jak myślicie? Do czego służyło takie naczynie - pojemnik?
A to nie mina przeciwczołgowa?
... NIE!
Wygląda jak jakaś patelnia, tylko uchwytu brak
A może to jakiś gong ... ?
![]()
A może to jakiś gong ... ?
... ani, ani
Piękne naczynie do ogrzewania pościeli.
nena napisał/a:
To skojarzenie jest chyba na miejscu, bo do takich naczyń również montowano uchwyt ułatwiający przenoszenie.
Piękne naczynie do ogrzewania pościeli.
nena napisał/a:
Wygląda jak jakaś patelnia, tylko uchwytu brakTo skojarzenie jest chyba na miejscu, bo do takich naczyń również montowano uchwyt ułatwiający przenoszenie.
Zgadza się! Naczynie napełniano gorącą wodą i ogrzewano nim pościel
Nie było opisane i musiałam dopytać o nie osobę, która udostępniła mi tego dnia izbę.
Skromny wątek pszczelarski.
I bardziej rozbudowany - stroje używane przez ludność Międzybrodzia na co dzień i od święta.
Bunda księdza prałata Jana Banasia
Ciesz fakt, że w Międzybrodziu powstała izba regionalna, że miejscowa ludność zdecydowała się oddać tam nieużywane już sprzęty, przedmioty, odzież. Szkoda tylko, że jest to zgromadzone jest w niewielkim pomieszczeniu, które przypomina nieco składzik na wszystko co akurat nie jest potrzebne.
Warto by dokonać przeglądu eksponatów, poprawić ich opisy, a przede wszystkim odkurzyć
Ostatnio edytowany przez jolanta (2016-08-23 19:49:53)
Warto by dokonać przeglądu eksponatów, poprawić ich opisy, a przede wszystkim odkurzyć
Czyli mnie tu trzeba w związku z pracą jaką obecnie wykonuje a wizerunek eksponatów od razu się poprawi
Darku - tak!
Izba Historyczna w Kozach
Bardzo lubię jak mnie posyłają w jakieś sensowne dele
O tym jak izba powstała, jakie gromadzi eksponaty przeczytacie szczegółowo na jej stronie Izba Historyczna
Poznacie tam także bliżej postać Adolfa Zubera, pasjonata, którego losy i serce są z Kozami nierozerwalnie związane, a jego Fototeki czyli fotografie i dotyczący ich tekst stanowią prawdziwy skarb dla nas współczesnych
Wstawię parę fotek, aby zachęcić Was do jej odwiedzenia – może przy okazji zwiedzania Pałacu Czeczów?
ule
drutowane garnki – w takich moja babcia trzymała wytopiony smalec ze skwarkami lub kwasiła mleko
Największe wrażenie zrobiło na mnie wejście do jednej z sal przez XVI-wieczny portal - do 1899 roku otwierał on wejście do dzwonnicy koziańskiego kościółka, dziś już nieistniejącego.
„Za drzwiami” drewniane figury, kapliczki, które jeszcze nie dawno spotkać można było w Kozach.
św. Barbara
św. Florian
Matka Boża z Dzieciątkiem
kapliczka szafkowa
No i jeszcze dokument – świadectwo moralności
Koniecznie odwiedźcie kojską Izbę Historyczną, a wypatrzycie jeszcze inne perełki
Jeżeli oprowadzać Was po Izbie będzie pan Bartłomiej Jurzak - emocje i spora dawka wiedzy - gwarantowana.
Młody człowiek, a tyle o Kozach wie... PASJONAT!
Na koniec jak zawsze zagadka
Do czego to mogło służyć?
Ostatnio edytowany przez jolanta (2016-10-31 07:56:43)
Uwielbiam takie tematy, a co do tego ustrojstwa to chyba ostrzałka do np,noży.
Tak, Mirku - trafione!
Nic trudnego, lubię zwiedzać muzea,izby tradycji ludowych itp.Widziałem coś podobnego w skansenie w Pszczynie bodajże.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.037 sekund, wykonano 9 zapytań ]