251

Odp: Oczyszczanie ruin i akcja malowania krzyża na Jawornicy

darkheush napisał/a:

A może by tak baca zaprezentować wersję beta??? Nie, to zły pomysł. Potrzymamy wszystkich w niepewności, aż będzie efekt finalny wink

Ależ Ty lubisz się na ludziskach znęcać tongue
Daj coś do podziwiania już teraz smile

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

252

baca napisał/a:

(...) Ja w tą sobotę jeszcze będę na szczycie (...)

Baca!
O której planujesz być na Jawornicy?
Mam sobotę strasznie zajętą (muszę zrobić i usmażyć 20 rolad a do tego klusek śląskich na 20-tu ludzi yikes a robię najlepsze na świecie wink  smile ) ale z rana kto wie? Zabrałbym litr farby i pomalował od ramion do wysokości drabin z dwóch stron – ułatwiło by nam to malowanie podczas kolejnej akcji. Byłoby już suche można by po tym chodzić!

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

253

Byłem dziś na Jawornicy i w chatkach dwóch na  i pod Potrójną. Podkład trzymie jak diabli!!! Ruiny nienaruszone. Co więcej. Już bacy mówiłem. Udało mi się uzyskać od Lucjana zgodę na wypożyczenie agregatu 3,5 kW na kolejną akcję!!! Warunek jest taki, że agregat sami odbierzemy z chatki pod Potrójną, zatankujemy i sami zwrócimy do chatki. No i trzeba albo mailowo albo sms-em wcześniej dać znać Lucjanowi że się zjawimy po niego wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

254

Jakie ma gabaryty agregat?
Jak wejdzie do mego łunochoda to nie ma problemu – paliwo też się znajdzie wink tylko jakie?

255

Gabarytowo nie wchodzi do Lucjanowego Terrano (butla na gaz). Zasilany benzyną pewnie 98.

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

256

MK napisał/a:
baca napisał/a:

(...) Ja w tą sobotę jeszcze będę na szczycie (...)

Baca!
O której planujesz być na Jawornicy?

Planuje wyjść ok 6 Także na 7 będe na szczycie

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

257

baca napisał/a:

Planuje wyjść ok 6 Także na 7 będe na szczycie

Straszny z Ciebie ranny ptaszek
Ja będę na 50% około 10-11 do południa, mam nadzieję że rosa już zniknie.
Myślę, że na siebie nie wpadniemy, bo ja pójdę od Targanic kościoła.
Tylko mi dobrze zmierz rozstaw otworów pod wiercenie  wink

258

no ja już pomierzyłem i lecę teraz do Bryzka Z Mk się nie widziałem, no szkoda

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

259

Zakupione już kątowniki Trzeba je jeszcze pomalować podkładem i przewiercić dziury
Darkhause wstępnie możesz Lucjanowi zasygnalizować termin naszego spotkania, że w tych dniach będziemy potrzebować agregat

Ostatnio edytowany przez baca (2010-10-02 13:12:36)

- Jan Galicz

260

Ja jutro może będę na Trójkątnej to pogadam z Lucjanem.

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

261

baca napisał/a:

(...) Z Mk się nie widziałem, no szkoda

Angi , Ufok i Baca, spokojnie będziecie mogli malować krzyż na wysokościach!
Mało tego, będziecie mogli robić sobie przerwy:
wyjście – zejście na kiełbaski
wyjście – zejście na jedzonko
wyjście – zakończenie malowania i zejście na piwko! big_smile
Wcześniej nie bo byście nam pospadali.
Dzisiaj udało mi się pomalować na gotowo jeden bok krzyża od ramion w dół do wysokości tablic co umożliwi swobodne wejście i zejście po wyschniętej konstrukcji.
Z Bacą się rozminołem, ale świadomie poszedłem później by rosa z konstrukcji wyschła i dało się malować smile
Podczas malowania przeszło tylko czterech turystów, ale nie do zniesienia był warkot krosowców dochodzący od strony Potrójnej, pod krzyżem nikt nie przejechał, chyba to sprawka Ufoka! yikes

262

Jak zwykle ja wszystkiemu winien. tongue

263

ufok83 napisał/a:

Jak zwykle ja wszystkiemu winien. tongue

W sensie pozytywnym WINIEN  lol

264

Ja tylko kulturalnie powiedzialem im by wypier... smile

265

I tu przypomina mi się piękny cytat:

"Dyplomacja to znaczy powiedzieć komuś spi...alaj tak by czuł podniecenie na myśl o zbliżającej się się podróży"

266

Ja tylko wysłowiłem sie najbardziej zrozumiale jak umiałem.Bardziej chyba ta drabina baranowi do głowy przemówiła. big_smile

267

baca napisał/a:

(...)
Co do terminu malowania na gotowo krzyża na Jawornicy to ja obstawiam końcówka października, czyli 23 lub 30  październik

Pogoda zapowiada nam się w tym tygodniu ładna również z weekendem big_smile
Baca pytanie?  Może by przyśpieszyć malowanie na 9.X, gdyż nie wiemy co będzie 23.X.
Ja ze swej strony troszeczkę w tym tygodniu porobię przy krzyżu (popołudniami). smile
Kątowniki przy krzyżu można wymienić i w niepogodę.
Ufok , może Stacha na Gibasach byśmy przełożyli?

268

wydaje mi się, że ten pomysł jest jak najbardziej trafny, gdyż pogoda nas nie dopieszcza, a w tym tygodniu ma być ładnie jak mnie tylko żona puści to ja postaram się być na Jawornicy w tą sobotę Ale trzeba by było być tak ok 10 na górze, żeby rosa zeszła Czyli wyjście o 9 rano

- Jan Galicz

269

To ja też będę.

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

270

A do pilnowania ogniska domowego nie potrzebujecie kogoś? wink big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

271

jolanta napisał/a:

A do pilnowania ogniska domowego nie potrzebujecie kogoś? wink big_smile

Super, to jest nas czterech plus nasza jolanta - jesteś najważniejsza big_smile bez Ciebie jak i Ufoka nie ma akcji smile
Ufok może wpadnie na 3 godziny. W tym składzie krzyż spokojnie jest do pokonania, tym bardziej że już jest rozpoczęte i coś w tygodniu popchnę.

272

Mówi się, że tam gdzie kucharek sześć to nie ma co jeść....ale jakby były trzy wink to się nie liczy lol  nikt głodny chodzić nie będzie big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

273

Marcin Musiał ze mną rozmawiał że znalazł osobę, która by była wstanie odbudować schorn na Jawornicy, ale wydaje mi się, że nie jest to do końca dobry pomysł. Wszystko było by pięknie, gdybyśmy go wspólnymi siłami wybudowali, tylko będzie on na prywatnej działce i póki żyją obecni właściciele, a mam tu na myśli pana Andrzeja i panią Magdalenę to jeszcze byśmy się mogli chatką opiekować, ale nie wiadomo co przyszłość może nam splatać i okaże się, że potomkowie nie zechcą nas na górze i co wtedy, dlatego ja do tego pomysłu sceptycznie podchodzę. Wolę osobiście wiatę, gdyż z wiaty każdy będzie mógł skorzystać. W końcu zrealizować trzeba jedną rzecz, aby można było się zabrać za drugą. Póki co mamy jeszcze trochę pracy przed sobą. Ja już załatwiam kolejne pozwolenia na wycinkę ok 15 drzewek w okolicy ruin, co by zwiększyć dostęp do światła.
MK wydaje mi się, że skoro będzie nas trochę to będziemy musieli zabrać ze sobą wodę i gaśnicę, bo ja mam zamiar popalić trochę gałęzi, a i też Randap bym wykorzystał.

- Jan Galicz

274

Baca nam wiata wystarczy, a własność to własność dyskusji nie podlega hmm

275

Wiata nam na razie wystarczy i tak to będzie naszym sukcesem -  kolejnym sukcesem FORUM smile (oczywiście jak powstanie.)
Pod krzyż proponowałbym też zabrać sekatory by w wolnych chwilach ciąć, by zapobiec rozrastaniu się nowych drzew i krzewów. Może kiedyś uda nam się doprowadzić do polany widokowej big_smile . Przyrodnicy oko przymrużyć wink