Odp: Zgadnij, co to jest / gdzie to jest ?
No to może pod Gibasówką z którą wiązana jest legenda o zwaśnionych gospodarzach i kapliczce ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 311 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No to może pod Gibasówką z którą wiązana jest legenda o zwaśnionych gospodarzach i kapliczce ?
No to teraz dam zagadkę pasująca do mnie. Pod jaką górą znajduje się ten wodospad ? Zdjęcie zostało wykonane poza szlakami turystycznymi, poza górskimi ścieżkami, poza ludzką penetracją. Jednym słowem kompletna dzicz. Ale za to na dzień dobry daje podpowiedź. Z ta górą związana jest legenda.
Darku zaprowadzisz nas tam kiedyś, jak już rozwiążecie zagadkę? ![]()
Pudło
Nie to nie Gibasówka. Daje kolejna podpowiedź. Jest to północna część Beskidu Małego ![]()
No to może pod Jawornicą, z którą związanajest legenda o zbójnikach.
Dariusz Tlałka napisał/a:No to teraz dam zagadkę pasująca do mnie. Pod jaką górą znajduje się ten wodospad ? Zdjęcie zostało wykonane poza szlakami turystycznymi, poza górskimi ścieżkami, poza ludzką penetracją. Jednym słowem kompletna dzicz. Ale za to na dzień dobry daje podpowiedź. Z ta górą związana jest legenda.
Darku zaprowadzisz nas tam kiedyś, jak już rozwiążecie zagadkę?
dobry pomysl
ja juz sie zapisuje ;-)
No to może pod Jawornicą, z którą związanajest legenda o zbójnikach.
Blisko jesteś, jednak to nie Jawornica
Darku zaprowadzisz nas tam kiedyś, jak już rozwiążecie zagadkę?
Chętnie, jak nadarzy się okazja ![]()
No to może pod Złotą Górą? Tam też mamy legendę o zbójnikach.
Zastanawam się, czem tylko ja strzelam...
I to jest dobra odpowiedź
No chyba temu, że zagadka ta wymaga przeczesania szczytów Beskidu Małego które owiane są legendą, ale za to sporo się dowiadujemy.
Wodospad ten dokładnie znajduje się na północno-wschodnim stoku Złotej Góry i jest wysokości 2 metrów. Nie jest on jedynym na północnych stokach Złotej Góry. Znajduje się też tutaj kilka malowniczych obrywów skalnych.
18,5 pkt - sprocket73
9 pkt - baca
6 pkt - jolanta
5,5 pkt - MK
5 pkt - darkheush
4,5 pkt - Dariusz Tlałka
2,5 pkt - MF, jardo
1 pkt - teksanski, Inga, kruwad, bajka
0,5 pkt - kisiel, harnaś wołoski
Gonić lidera, bo mocno nam odskoczył ![]()
Cóż to za szczycik, znajduje się na ostatnim planie, na samym środku zdjęcia?

mam trzy typy:
ale daje najpierw na Czupel
Czupel nie... dawaj drugi typ ![]()
Potrójna
PS może masz lepszą jakoś tego zdjęcia
Nie Czarna Góra... dawaj trzeci typ, jak nie trafisz, to wrzucę "powiększenie" w ramach podpowiedzi ![]()
EDIT: chyba usunąłeś posta, bo przed chwilą był strzał w Czarną Górę... Potrójna też nie...
Ostatnio edytowany przez sprocket73 (2012-03-30 17:43:47)
Hrobacza Łąka?
Hrobacza również nie.
A oto podpowiedź - to samo zdjęcie, tylko crop 1:1

Złota Górka?
Gancarz
Ani nie Groniczki (strzał znów wykasowany) ![]()
Ani nie Złota Góra.
Ani nie Gancarz.
Podpowiem jeszcze, że jest to bardzo znany szczyt B.Małego, a zdjęcie zostało wykonane z bezszlakowego podejścia na Leskowiec.
czarny groń
czarny groń
Po raz kolejny nie...
Kiczera?
Kiczera?
BINGO
Szedłem na Leskowiec z Jagódek, ale zamiast iść w czarnym szlakiem to początkowo dołem doliną przy potoku, a potem droga odbija serpentyną w lewo i dochodzi do krzyża, przy któym czarny szlak rozwidla się z "serduszkowym". Zdjęcie wykonane właśnie z tej drogi 5 min. przed owym krzyżem.
Przyznacie że Kiczera wygląda stamtąd zaskakująco dziwnie - ale to na pewno ona ![]()
18,5 pkt - sprocket73
9 pkt - baca
6 pkt - jolanta
5,5 pkt - MK
5 pkt - darkheush
4,5 pkt - Dariusz Tlałka
2,5 pkt - MF, jardo
1,5 pkt - kisiel
0,5 pkt - harnaś wołoski
Hmm Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że z wysokości 700 m (bo chyba na takiej jest krzyż) można zobaczyć górę 832 m kiedy po drodze jest pasmo Potrójna - Jawornica w wysokości 892 - 830 mm Czy to jest możliwe Darkhause? Jeszcze przepatrzyłem fotki z Leskowca w tamten kierunek i w sumie ledwo widać ze szczytu Kiczerę ale może się mylę
Ostatnio edytowany przez baca (2012-03-30 19:26:44)
Ups... jak to mówią... mea culpa.
Zdecydowana negacja Bacy skłoniła mnie do dogłębnego zbadania tematu za pomocą GoogleEarth. Jak zapewne wiecie, można tam analizować tzw. widok z poziomu gruntu.
I muszę się przyznać do błędu. Ten szczycik to miejsce bez nazwy pomiędzy Potrójną a Czarnym Groniem. Poniżej na mapce zaznaczone na czerwono.

Wcześniej jakoś optymistycznie stwierdziłem, że układ lasu i polana podszczytowa pasują do Kiczery, a że kierunek się zgadzał, to jakoś przyjąłem Kiczerę - błędnie, bo faktycznie nie ma szans na zobaczenie jej stamtąd.
Więc punkt dla Bacy, bo on ostrzeliwał zarówno Potrójną jak i Czarny Groń.
18,5 pkt - sprocket73
10 pkt - baca
6 pkt - jolanta
5,5 pkt - MK
5 pkt - darkheush
4,5 pkt - Dariusz Tlałka
2,5 pkt - MF, jardo
0,5 pkt - kisiel, harnaś wołoski
To całe ramię się nazywa Czarny Groń Przynajmniej tak je określają na Bolęcinie więc to nie jest szczyt bez nazwy Poprostu na mapie jest tak nazwane Mapa Gminy Andrychowa - tam już jest to ramię tak nazwane
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 311 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.133 sekund, wykonano 9 zapytań ]