Temat: Jak zejść z Hrobaczej do Kamieniołomu w Kozach?

Jak zejść z Hrobaczej do Kamieniołomu w Kozach? Takie pytanie dzisiaj dostałem i w zasadzie nie za bardzo potrafię na nie odpowiedzieć. Fachowcy od tych rejonów myślę, że lepiej sobie z tym poradzą smile Czekamy na odpowiedź!

2

Odp: Jak zejść z Hrobaczej do Kamieniołomu w Kozach?

lowell79 napisał/a:

Jak zejść z Hrobaczej do Kamieniołomu w Kozach?

Na bank jest oznakowany szlak, taki kapliczkowy - z żółtym krzyżem. Kiedyś dostałem się nim spod samego kamieniołomu na Hrobaczą  smile

3

tak jest oznaczenie. Od Panienki już nawet w kmach podane także. szlak papieski.

4

ja od krzyża kieruję się kawałeczek czerwonym (tj do 400 m) szlakiem na Bujakowski Groń do obniżenia i tu skręcam w lewo Ścieżka mnie już dalej prowadzi na górny kamieniołom a potem to już jak popadnie

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

5

Tak jak piszą powyżej koledzy od schroniska na Hrobaczej Łące należy  udać się  na szczyt pod krzyż następnie  w kierunku wschodnim czerwonym  szlakiem i Papieskim żółte krzyżyki po około 15 min szlak papieski skręca ostro w kierunku północnym dość strome zejście dochodzimy do ścieżki i za znakami skręcamy w lewo (kierunek na zachód) mijamy zielony szlaban przekraczamy niewielki potok i wychodzimy wprost na Kamieniołom.Po zwiedzeniu kamieniołomu  można wrócić na ścieżkę i udać się w  kierunku wschodnim  bez znaków do Wilczego Stawu  po około 10 do 15 min skręcamy  w lewo  ostro w dół kierunek północ i po 5 min dochodzimy do leśnego  stawu .od stawu można wrócić  na ścieżkę i w dalszym ciągu iść bez znaków w kierunku wschodnim aż dotrzemy do szlaku niebieskiego i  niebieskim w lewo udać się do Kóż lub w prawo stokami Bujakowskiego Gronia i Zasolnicy do zapory w Porąbce w kilku miejscach ładne widoki można również bez szlaku zejść na ruiny zamku Wołek i do Kobiernic z Wołka do Kobiernic sporo asfaltu

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2012-07-03 20:22:28)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI