51

Odp: Złota Górka czy Porębski Groń ?

Dziękuję za podpowiedzi i za akceptację smile
Może jeszcze coś poprawić?
Jeszcze jest dzisiaj trochę czasu, zanim zacznę ją realizować.

https://lh4.googleusercontent.com/-wl-WCSFqEAE/UqlyOEy2VbI/AAAAAAAAKgs/VXYvFRUDmhQ/w958-h605-no/Trzonka+schemat.jpg
Wersja z Waszymi poprawkami smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

52

zastanawiam się Marku czy jeszcze może nie umieścić Kocembowskiego Gronia i Małej Bukowej bo w końcu one też leżą w Paśmie Bukowskiego Gronia ale to już wg twojego uznania

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

53

baca napisał/a:

zastanawiam się Marku czy jeszcze może nie umieścić Kocembowskiego Gronia i Małej Bukowej bo w końcu one też leżą w Paśmie Bukowskiego Gronia ale to już wg twojego uznania

Tylko żebyśmy baca nie przedobrzyli i tego za bardzo nie "zapaćkali", bo powinna być czytelna. big_smile. Na tablicy jest przedstawiony tylko pewien odcinek trasy i ma ona wisieć w pewnym ustalonym miejscu. Żeby przedstawić cały masyw pewnie trzeba by było tablicę nieco zmienić. No nie wiem ...

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

54

nena napisał/a:

Tylko żebyśmy baca nie przedobrzyli i tego za bardzo nie "zapaćkali", bo powinna być czytelna. big_smile. Na tablicy jest przedstawiony tylko pewien odcinek trasy i ma ona wisieć w pewnym ustalonym miejscu. Żeby przedstawić cały masyw pewnie trzeba by było tablicę nieco zmienić. No nie wiem ...

Zgadzam się z Tobą  neno smile
Słowo „zapaćkali” wink urokliwo-dziecięce big_smile  tongue   smile

A tak na poważnie, to są trzy metody emalierskie do wykonywania tablic.

Pierwsza bardzo droga i nieopłacalna to metoda kalkomanii emalierskiej.
Tylko dla kolekcjonerów lub, jeżeli ilość idzie w setki, to jest taniutko.
Na wykonanie jednej takiej tablicy potrzeba by zainwestować około 1000zł,
Wtedy mielibyśmy w emalii „prawdziwą mapę, ale po co skoro kupimy ją w księgarni.

Drugi sposób, to metoda sitodruku.
Musiałbym wykonać kilka sit, co też nie jest tanie mimo, że samemu się to wykonuje.

Trzeci sposób, to metoda rzemieślnicza z ręcznie wykonanego (wyciętego) skalpelem szablonu.
Jest najtańsza, ale czasochłonna, i przy niej mikroskopijne napisy są nie możliwe sad
Na rynku zachodnim i skandynawskim tylko takie cenią i zamawiają  big_smile

A to dla ciekawskich jak wygląda szablon z papieru na bazie którego wykonam naszą zaprojektowana tablicę.
Będzie on użyty do wszystkich kolorów.
Każdy kolor wypala się odrębnie w piecu w temperaturze ok. 900*C smile
By taka tablica powstała, trzeba jej poświęcić około 4 godzin pracy nie licząc schnięcia farb wodnych co wydłuża do około doby.

https://lh5.googleusercontent.com/-tX9nfbd5pPo/Uqromq4qi_I/AAAAAAAAKhA/A1mLvZS8Y7E/w958-h719-no/IMG_4280.JPG

Tablica jest od wczoraj w realizacji i będzie dzisiaj gotowa smile

neno przepraszam, ale trochę zboczyłem z Twego tematu.
Pomyślałem, że może ktoś chce wiedzieć na czym ten zawód polega.

55

Marek to ty artysta jesteś smile

56

MK napisał/a:

neno przepraszam, ale trochę zboczyłem z Twego tematu.
Pomyślałem, że może ktoś chce wiedzieć na czym ten zawód polega.

Marku nie ma za co przepraszać big_smile. Wszyscy pewnie z ciekawością przeczytali i zobaczyli jak takie piękne tablice powstają. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

57

https://lh3.googleusercontent.com/-8aWhdzl9b4s/Uqxbranr3II/AAAAAAAAKp4/7GWrX5i8flg/w941-h706-no/IMG_4388.JPG]

Udało się dzisiaj, przy pięknej pogodzie, oznaczyć wraz z Jankiem, (który nie dopuścił mnie do zawieszania tablic), cały kompleks szczytów w masywie Bukowskiego Gronia

https://plus.google.com/u/0/photos/1158 … 0920602209

Ostatnio edytowany przez MK (2013-12-14 14:48:14)

58

na Palenicy w tym miejscu bym powiesił tablicę

Super wykonana praca
P.S. Panu Jankowi przekazałem przed momentem tablice z Jawornicy

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

59

MK napisał/a:

https://lh3.googleusercontent.com/-8aWhdzl9b4s/Uqxbranr3II/AAAAAAAAKp4/7GWrX5i8flg/w941-h706-no/IMG_4388.JPG]

Udało się dzisiaj, przy pięknej pogodzie, oznaczyć wraz z Jankiem, (który nie dopuścił mnie do zawieszania tablic), cały kompleks szczytów w masywie Bukowskiego Gronia

https://plus.google.com/u/0/photos/1158 … 0920602209

To nam się cudnie wycieczka uda i osobiście obejrzymy Waszą pracę Panowie  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

60

jolanta napisał/a:

To nam się cudnie wycieczka uda i osobiście obejrzymy Waszą pracę Panowie  smile

I na pewno się nam już nic z niczym nie pomyli wink. Dobra robota ! smile