Odp: Krokusy
No pięknie. Krokusy tego roku to z 3-tygodniowym wyprzedzeniem. W ogóle wiosennych roślin to już sporo kwitnie i pojawiają się pierwsze motyle dzienne
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No pięknie. Krokusy tego roku to z 3-tygodniowym wyprzedzeniem. W ogóle wiosennych roślin to już sporo kwitnie i pojawiają się pierwsze motyle dzienne
Co do szukania krokusów to proponuje szukać w zachodniej części BM Tam jeszcze nikt nie zasygnalizował w naturalnym środowisku ...
Zapomniałem napisać, że w zeszłym roku w kwietniu schodząc z Magurki Wilkowickiej w stronę Przegibka udało mi się kilka sztuk znaleźć.
Krokusy w tym roku przyszły dużo wcześniej niż zwykle. Dywanów jeszcze nie ma, ale jak pogoda się utrzyma będą za parę dni
Rzyki:
Targoszów:
rzyckie krokusy również budzą się ze snu i próbują dogonić te targoszowskie
Piękne ! No to jadę jutro je sprawdzić
!
Ale fioletowo, to wie czy dywany już są
nie darku jeszcze ni ma dywanów ponieważ było w tym tygodniu za zimno ale przy słonecznej pogodzie możemy się spodziewać ich w przyszłym tygodniu
Oczy się do nich śmieją
dzisiaj i ja odwiedziłem polanę na Zielińskiego w linku kilka zdjęć https://picasaweb.google.com/1085890102 … usy100314#
dzisiaj i ja odwiedziłem polanę na Zielińskiego
w linku kilka zdjęć https://picasaweb.google.com/1085890102 … usy100314#
Piękne fotki Ci wyszły . I nawet coś żywego się na nie załapało
, pierwsze wiosenne motylki – rusałka ceik i latolistek.
Ja takiego szczęścia nie miałam
. Ale dzisiaj było zdecydowanie cieplej niż w niedzielę i dlatego się pojawiły
.
fot.kisiel
kisiel napisał/a:dzisiaj i ja odwiedziłem polanę na Zielińskiego
w linku kilka zdjęć https://picasaweb.google.com/1085890102 … usy100314#
Piękne fotki Ci wyszły
. I nawet coś żywego się na nie załapało
, pierwsze wiosenne motylki – rusałka ceik i latolistek.
Ja takiego szczęścia nie miałam
. Ale dzisiaj było zdecydowanie cieplej niż w niedzielę i dlatego się pojawiły
.
fot.kisiel
wyobraź sobie nena, same się pchały przed obiektyw
dzisiaj przeleciałem się po Beskidzie małym za krokusikami, szafrańce jeszcze są kwitna na polanie przy drodze Zielińskiego, na polanach w Targoszowie i na Semikowej. Krokusy znalazłem również na szczycie Klimaski i Leskowca
a focie kwiatuszków będą ?
a focie kwiatuszków będą ?
będą, jutro jak Ci teperatura opadnie, co byś nie spaliła
nena napisał/a:a focie kwiatuszków będą ?
będą, jutro jak Ci teperatura opadnie, co byś nie spaliła
![]()
no pięknie …, który to taki papla
? kisiel nie znęcaj się nad chorą osobą, dawaj te kwiatuszki !
a masz Nena
fotki z polany na Koprach
z polany na Zielińskiego
z polan na Klimasce
Krokusy też są na polanach Potrójnej, tylko telefon już zdechł więc się nie udało fotek zrobić.
Prześliczne baco, prześliczne ! . A te kąpiące się w kielichach pszczółki, trzmiele i kolorowe motylki … sama radość !
- oczy i dusza uradowane
– dziękuję !
I za te w mms-kach też !
.
Pozwolisz, że wyciągnę raz jeszcze kilka pięknych ujęć Aleś się musiał nagimnastykować ...
najgorsze jednak jest to że komuś się spodobały krokusy na Zielińskiego i sobie postanowił sztychówką wyciąć kawałek
Nie wiem czy kisiel to też widział dzień wcześniej
mam to tu
Ostatnio edytowany przez kisiel (2014-03-24 17:46:30)
najgorsze jednak jest to że komuś się spodobały krokusy na Zielińskiego i sobie postanowił sztychówką wyciąć kawałek
Głupota i tyle … można pisać i mówić sobie a muzom, że dziko rosnące krokusy spiskie czyli szafrany spiskie (Crocus scepusiensis), te, które spotykamy w naturze na górskich łąkach, przeniesione do ogrodu nie przetrwają, wcześniej czy później zginą. Muszą mieć bowiem odpowiednie podłoże zawierające m.in. specyficzną leśną mikroflorę. W ogródkach takiej nie ma. W przydomowych ogródkach to sadzi się ogrodowe odmiany szafranu wiosennego (Crocus vernus) tzw. krokusy wielkokwiatowe, albo botaniczne, a dla uzyskania przyprawy np. szafran uprawny (Crocus sativus), ale nigdy spiski !
Poniżej zostawiam ciekawy artykuł o szafranie (krokusie) Jolanty Kochanowskiej z „Ogród wita” – pisma Ogrodu Botanicznego UW - trochę słabo widać ...
Pierwsze spotkanie z krokusami w naturze w tym roku 17 marca .Na Leskowcu zima w pełni,śniegu nawet do 0,5 m .
Krokusów ani przebiśniegów nie ma szans zobaczyć.
Pierwsze krokusy dopiero były na polanie w pobliżu szlaku buków od polany Rzyckiej do Targoszowa (ok 200 m w lewo w dół na wschód od szlaku).Jak właściwie nazywa się ta polana ,proszę o podpowiedź ?
Najwiecej krokusów jest na nasłonecznionych polanach w Targoszowie .Za kapliczką w Targoszowie jeszcze śnieg i krokusów nie ma. W Rzykach -Mydlarzach i na Polanie Rzyckiej też zalega śnieg i krokusów nie zauważyłem .Na Semikowej i Klimasce nie byłem.
.
Ostatnio edytowany przez Gustek (2015-03-18 19:59:42)
To trza by się ruszyć
Gustek jako pierwszy obwieścił nam tą fantastyczną nowinę, teraz już tylko czekać na fiuletowy zawrót głowy
Kto następny?
Gustku dziękujemy za doniesienia !
Każde doniesienie warto sprawdzić
Zostawiliśmy auto w Rzykach-Jagódkach i skierowaliśmy się na Klimaskę. W dole i na południowych stokach Gancarza śniegu brak.
Ale na Klimasce śniegu sporo. Twardy zmrożony, biały.
Dodatkowo cały czas słyszeliśmy muzykę i to bardzo brzydką - jakiś łomot.
Zagadka Muzyki wyjaśniła się Na Beskidzie - to wyciąg w Praciakach. Słyszeliśmy go nawet po drugiej stronie, na zielonym szlaku w okolicach Czarnej Góry - masakra.
W końcu dotarliśmy do krokusowych polan w Targoszowie, gdzie spotkałem forumowego kolegę MF
Na koniec weszliśmy jeszcze raz w strefę śniegu, bo trzeba było jakoś wrócić do auta.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.035 sekund, wykonano 9 zapytań ]