76

Odp: Zgoda na budowę ośrodka w Beskidzie Małym

Miejsca tak cenne jak BM to nie miejsce na robienie biznesów !!!
Przyroda jest o wiele ważniejsza niż obniżenie bezrobocia w Andrychowie o 2-3 %
Szkoda tylko że nieudolne władze chcą sobie poprawić wizerunek sprzedając się.
Smutne też to jak łatwo pewne sprawy sprzedać ludzią gdzie są problemy z pracą bo takim osobą wystarczy obiecać miejsca pracy i to będzie najważniejsze no ale Masłow mylić się nie mógł .

Ostatnio edytowany przez teksanski (2014-03-01 22:04:38)

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

77

MK z całym szacunkiem ale ja bym wolał i cała przyroda pewnie też już te smieci przy szlakach ale bez wychlastania 300 !!! hektarów lasów + hałas.Przecież z tych gór wszystko większe zniknie .Mam na myśli zwierzęta .

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

78

Zaskakujące, że kto zarzuca:

Staszek napisał/a:

Bardzo niemile jestem zaskoczony tym, jak niektórzy Forumowicze z łatwością szafują  negatywnymi opiniami o innych osobach/instytucjach nie znając ani tych osób, ani też instytucji. To samo dotyczy inwestycji na Czarnym Groniu.

W tym samym poście używa stwierdzenia:

Staszek napisał/a:

Dlatego takim zbrodniom na przyrodzie

Inwestor działa w granicach prawa, a Pan nazywa go zbrodniarzem? Pana zdaniem w krakowskim RDOŚ nie zasiada nikt kompetentny? Zamiast szukać kompromisu, buduje Pan podziały. To jest model zero-jedynkowy, to właśnie za ten model mam złe zdanie o wojujących ekologach. Nawet jeśli w wojowaniu są skuteczni, mojej złej opinii o nich w tej konkretnej sprawie to nie zmienia. Wierzę, że robią dużo dobrego, ale tutaj nie widzę dobrej woli z ich strony, raczej pewnego rodzaju zacietrzewienie. Być może powodem są wcześniejsze procesy sądowe z inwestorem?

Staszek napisał/a:

Co do inwestycji na Czarnym Groniu, to dotychczasowe opinie naukowców nie pozostawiają żadnych wątpliwości o jej negatywnym wpływie na florę i faunę tej części BM. Dla mnie i dla innych naukowców decyzje RDOŚiu są niezrozumiałe i sprzeczne z ochroną przyrody.

Musze edytować, bo być może źle Pana zrozumiałem. Jeśli ma Pan na myśli tę sprawę:
http://pracownia.org.pl/czarny-gron

To zgadzam się z Panem, to było złamanie prawa. Ale od tego czasu inwestor wyciągnął wnioski, więc dlaczego nie dać mu drugiej szansy?

Pan Radosław Ślusarczyk twierdzi na antenie telewizji, że jak budować wyciągi to tylko w wysokich górach - najlepiej w Alpach. Chyba tylko dlatego, że Alpy nie leżą w Polsce. Czyżby zapomniał, że tam też masowo dewastuje się przyrodę? Ale jednak powstają ośrodki turystyki masowej, prawda? Wierzę że porozumienie jest możliwe, wystarczą dobre chęci.

Ostatnio edytowany przez johnyd (2014-03-02 01:46:35)

79

Staszek napisał/a:

Pamiętajmy o tym, że obszary chronione, takie jak rezerwaty przyrody, parki krajobrazowe, obszary chronione Natura 2000, nie powołuje się po to, aby zabudowywać je lunaparkami, tylko w celu ochrony przyrody.

Czy inwestycja leży na terenie obszaru Natura 2000, czy ściśle przylega do tego obszaru? Ja wyczytałem to drugie. Inwestor wie doskonale o tym, co Pan napisał. Obszar Natura 2000, rezerwat przyrody i park krajobrazowy to trzy różne sposoby ochrony, z różnymi możliwościami zagospodarowania przestrzennego. Powinien Pan wiedzieć jako naukowiec, że co innego jest dopuszczalne w obszarze Natura 2000, co innego w rezerwatach, a jeszcze co innego w parkach krajobrazowych.

UE prowadzi od lat model "zrównoważonego rozwoju", który zakłada możliwość rozwoju turystyki i przemysłu na obszarach objętych ochroną, po akceptacji inwestycji przez właściwe organy. Jeszcze raz, żadna to zbrodnia wystąpić z projektem - większą "zbrodnią" jest odrzucić projekt roboczy na powitaniu.

80

Panie Johnyd, o tym czy inwestycja zniszczy, czy też nie zniszczy przyrody i czy RDOŚ wydał słuszną decyzję, może okazać się dopiero w sądzie. Ponieważ decyzje wydane niezgodne z wynikami badań naukowych dają taką możliwość. Pomijam już inne instancje. Rozumiem, że Pan się tego boi.

O jakiej drugiej szansie Pan mówi?
Szansie na zniszczenie przyrody?

Proszę Pana, napisałem już bardzo wyraźnie wcześniej, antropopresja nie kończy się na granicy obiektu, tylko sięga dalej. Sięga w obszar rezerwatu i obszaru Natura 2000. Zresztą dobrze Pan o tym wie.

Szanowny Panie nie licytujmy się informacjami z zagranicy, bo może się to okazać dla Pana niekorzystne. Prowadziłem badania w parkach narodowych Francji, Szwecji, Norwegii, Hiszpanii, Rumunii, Słowacji, więc wiem jaka polityka jest prowadzona w innych krajach.

Ostatnio edytowany przez Staszek (2014-03-02 09:59:44)

81

Szanowny Panie,
Domyślam się że sprawa zakończy się w sądzie, niestety. Czy się boję rozpraw sądowych? Nie o to chodzi. Ogląda Pan zimowe igrzyska olimpijskie? Może jeszcze tego nie widać, ale w ciągu kilku lat zaistnieje duże zapotrzebowanie na trasy dla narciarstwa zjazdowego i biegowego w Polsce. Powstawać będzie coraz więcej samowoli budowlanych, jeśli wszystkie projekty przygotowane w dobrej wierze będą traktowane jak zbrodnie na ludzkości.

Proszę zwrócić uwagę, że nikt nie zaproponował temu inwestorowi alternatywnej inwestycji. Jedyne co jest to nagonka. Pozwoli Pan że zacytuję fragment tekstu raportu pt. "Wpływ turystyki masowej na dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Karpat" z 2006 roku:

Zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i szeroko pojętego
strefowania należy więc:
wyznaczyć na terenach do tego predestynowanych kilka, prężnie
rozwijających się ośrodków narciarskich i ośrodków turystyki
masowej
oraz pozostawić w wykorzystaniu wszystkie obecnie
istniejące już takie ośrodki, które byłyby w stanie zadowolić
swoich klientów, a pozostawić w stanie nienaruszonym i racjonalnie
udostępnianym tereny o unikatowych na skalę europejską
wartościach dzikiej i niezagospodarowanej przyrody polskich
Karpat (Jędrzejczyk I., 1995).

Zgadnie Pan, kto ten raport opublikował?
I drugie pytanie, które polskie pasma górskie są tymi predestynowanymi?

Ostatnio edytowany przez johnyd (2014-03-02 12:49:23)

82

Staszku ależy pamiętać o jednym. Ludzie którzy forsują takie pomysły kochają nie pryrodę ale pieniądze i jedni drugich nigdy nie przekonają.

83

johnyd napisał/a:

wyznaczyć na terenach do tego predestynowanych kilka, prężnie
rozwijających się ośrodków narciarskich

Czy Beskid Mały z przewyższeniami rzędu 300 m jest naprawdę miejscem predysponowanym? Chyba nie.

84

Szanowny Panie Johnyd, opanuj Pan trochę swoje emocje, ponieważ to co Pan pisze świadczy przeciwko Panu.

"wyznaczyć na terenach do tego predestynowanych kilka, prężnie
rozwijających się ośrodków narciarskich i ośrodków turystyki
masowej"
Przytocz mi Pan sensowne dowody na to, że owe miejsce pod inwestycję w BM jest "predestynowane".

"pozostawić w wykorzystaniu wszystkie obecnie
istniejące już takie ośrodki"
Mam nadzieję, że nie wątpi Pan iż chodzi o legalnie wybudowane obiekty.

"a pozostawić w stanie nienaruszonym i racjonalnie
udostępnianym tereny o unikatowych na skalę europejską
wartościach dzikiej i niezagospodarowanej przyrody polskich
Karpat."
I tutaj Pan, mówiąc przysłowiowo, leży.

Kiedy dotrze do Pana, że pieniądze to nie wszystko?
Ile jeszcze musi się w Pana życiu zdarzyć, żeby Pan to zrozumiał?

Muszę kończyć to pisanie, bo właśnie pędzę na badania do jednego z parków narodowych.

Ostatnio edytowany przez Staszek (2014-03-02 13:24:41)

85

Łagodne przejścia między wierzchołkami i niskie stoki BM jak najbardziej uważam za teren predestynowany, w szczególności dla narciarstwa biegowego. Nie wyobrażam sobie biegać na nartach po stromych i wysokich górach. Nie potrafię jeździć na nartach i gdybym chciał się nauczyć, mając do wyboru Beskid Mały albo Alpy, nie zastanawiałbym się ani chwili. Dla dzieci, młodzieży i nowicjuszy (stanowiących większość amatorów zimowego szaleństwa) uważam Beskid Mały jako teren predestynowany.

Właśnie tu leży problem, że nie ma niezalesionego, idealnego na takie inwestycje pasma Karpat, gdzie by przyroda nie ucierpiała. Ekolodzy nie chcą nic poświęcić, więc sytuacja jest patowa. Autorem raportu jest Pracownia na Rzecz Wszystkich Istot. Piszą coś, w co sami nie wierzą, ale co Unia Europejska jednak narzuca, więc napisać trzeba.

Nie mam wątpliwości, że funkcjonować powinny jedynie inwestycje powstałe zgodnie z prawem, to oczywista oczywistość.

Nie jestem takim wielbicielem pieniędzy jak się tu o mnie pisze, nie znam też motywów inwestora. Czy koniecznie zależy mu na pieniądzach? Zdaje się, biednym człowiekiem nie jest, skoro porywa się na takie przedsięwzięcia. Być może jest rdzennym mieszkańcem tych okolic i ma wizję, jak wyrwać okolicę z bezrobocia? Miejsca pracy to nie tylko przy wyciągach, bo za nimi idzie cała infrastruktura: sklepy, hotele i restauracje. Nie znacie mnie Państwo, a jednak macie przed oczami wizję człowieka zaślepionego żądzą zysku. Takie myślenie uważam za niesprawiedliwe i nieuzasadnione.

Też mam duże wątpliwości co do sensu inwestycji, o której tu piszemy. Proszę mnie więc nie pakować do odpowiedniej szufladki w Państwa zero-jedynkowej wizji świata, gdzie po jednej stronie stoją oddani miłośnicy przyrody i porządku publicznego, a po drugiej - chciwcy i ludzie bez serca.

Nie wiem czy Państwo wiecie, kto opiniował od strony naukowej cały projekt jako niezagrażający środowisku? Czytałem w jednym z artykułów - panel czołowych krakowskich naukowców z dziedzin ochrony środowiska i zagospodarowania przestrzennego. Koordynatora znam nawet osobiście, to wysokiej rangi pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego. W sądzie ciężko będzie komukolwiek podważyć opinie tych ludzi; może zapaść wyrok pozytywny dla inwestora. Zanim to nastąpi, jest czas usiąść z inwestorem przy jednym stole i porozmawiać jak człowiek z człowiekiem. Być może inwestor byłby skłonny utworzyć tylko jeden wyciąg w porozumieniu ze społeczeństwem i poczekać kilka lat, wyciągnąć wnioski, zastanowić się, co dalej, czy to ma sens, czy się opłaca i jak bardzo szkodzi. Szkoda, że nikt nie spróbuje.

86

Z ostatnim zdaniem się zgadzam.

Ale to że inwestor ma wizję wyrwania okolicy z bezrobocia to trochę przegiąłeś. Najlepiej dowiedzieć się  ile procent załogi stanowią emeryci i renciści którzy nie są bezrobotnymi.Poza tym prywatny inwestor ,nawet milioner,liczy na zysk choć w tym roku zima sprawiła mu psikusa.

87

Tomkos inwestor tylko i wyłącznie liczy na zysk i tylko to go interesuje.
Zysk kosztem przyrody a inni mali ludzie mu klaszczą bo obiecał jakieś srebrniki więc gotowi są już sprzedać wszystko co tylko mogą.
Nie będzie zimy to co z tego ? lasy zostaną wycięte to przecież postawi się jakieś hotele , zrobi trasy dla quadow, zjadą się "pikniki" będą pić piwo i jeść kiełbaski i będą szczęśliwi .Albo wybuduje się prywatne wille dla kolegów inwestora .Może nawet władze Andrychowa dostaną karnet tzn skipass za przychylną decyzje.
Mali ludzie,krótkowzroczni.

88

Ale fakt faktem że to jest bardzo zastanawiające że taki pomysł jest forsowany gdy z zimy na zimę coraz mniej śniegu w naszym kraju i temp coraz wyższe..Czyli ten projekt to pewnie przykrywka pod coś innego.

89

teksanski napisał/a:

Ale fakt faktem że to jest bardzo zastanawiające że taki pomysł jest forsowany gdy z zimy na zimę coraz mniej śniegu w naszym kraju i temp coraz wyższe..Czyli ten projekt to pewnie przykrywka pod coś innego.

Ostatnie zdanie wypowiedzi Teksanskiego bardzo dobrze to podsumowuje tongue .
Czytam ten wątek na wyrywki i coraz bardziej  mnie drażni . Swoją krótka opinie na ten temat ( na NIE ) już wyrazilem i nie bede sie więcej powtarzal . Ale ....
Panie johnyd powiem  tak .... zalogowal sie Pan tutaj na forum tylko i wyłącznie dla tej jednej sprawy . Sprawdziłem to , pisal Pan tylko w tym temacie . Powiem wprost -  nam tutaj takich nie potrzeba . Nie po to jest to forum . Były takie przypadki , że przy okazji jakiś innych drażliwych tematów , rejestrowały sie osoby takie jak Pan , a potem szybko słuch o nich zaginął .
Po prostu mieli swój konkretny interes i tyle .( vide stwierdzenie teksanski  i reszta z forum )  A reszte tego co sie codziennie dzieje  na forum mieli głęboko gdzieś .  A jakby nie było , obcując z kimś częściej można sobie o nim wyrobić zdanie i zaczać wierzyć w jego racje .
Więc takim jak Pan dziekujemy tongue

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

90

maurycy napisał/a:

Więc takim jak Pan dziekujemy tongue

Tak, zalogowałem się na forum tylko dla tego wątku. Mam do tego prawo a jeśli nie mam, proszę napisać do administratora żeby usunął moje wypowiedzi - ciekawe czy się zgodzi? Czekam na odpowiedzi, które coś wnoszą, zaczepki będę ignorował. Przedstawiłem się w pierwszym poście, nazywam się Jan Dastych - a Pan? Gdybyś Pan przeczytał to co pisałem to odkryjesz może, że nie jestem po żadnej ze stron konfliktu, tylko szukam kompromisu. A co Pan zrobiłeś dla tej sprawy, że tak głośno piejesz? Nie zalogowałem się tu w celach biznesowych, bzdura. Obcując z Panem częściej nie mam ochoty.

Ostatnio edytowany przez johnyd (2014-03-02 23:06:31)

91

teksanski napisał/a:

Takie pomysły są forsowane na całym świecie, a pogoda i klimat są na tyle zmienne i nieprzewidywalne, że nie można przewidzieć jaka zima będzie za rok. Pan potrafi?

W Beskidzie Małym już od lat organizowane są zawody w biegach narciarskich:
http://www.wilkowice.pl/news/226

Niech mi Pan wyjaśni, po co takie zawody, skoro "coraz mniej śniegu i temp coraz wyższe"? Z pewnością to przykrywka dla jakiegoś lewego interesu. Gratuluję wyobraźni.

92

johnyd jesteś dla mnie
najrozsądniejszy człowiekiem z tego forum, który zabrał w tej sprawie głos!!!
Swymi wyważonymi, stonowanymi wypowiedziami niechcąco ukazałeś polską przypadłość.
A jaką?
Zawiść, nienawiść brak umiejętności szukania kompromisu, a jeżeli chodzi o nasz temat
to mam nadzieję, że władze odpowiedzialne wybiorą co jest najlepsze,
bo w przytaczanych Waszych argumentach niczym mnie nie przekonaliście wręcz przeciwnie - przekonaliście mnie skutecznie, że w Polsce nie należy inwestować. Jedyną osobą, która szukła na forum kompromisu to Johnyd a pozostali twierdzą nie bo nie

Off-top.

Konkluzja dla młodych.
Pakujcie walizki i uciekajcie z tego kraju, tylko ostatni niech zgasi światło big_smile
Kto nie wyjedzie, niech jedzie do Rzyk Praciaków i wypasa się wraz owieczkami.
Jest to najlepszy sposób na utrzymanie hal w Beskidzie Małym a jaki ekologiczny big_smile
Pozdrawiam smile
Marek Kaczmarczyk
P.s.
Myślałem, że jestem już na forumowej emeryturze i spokojnie bez pisania postów
będę sobie czytał, co w naszym BM-ie pozytywnego się dzieje.
Może kiedyś doczekam się tego smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

93

Drodzy Państwo, jako (jeszcze) admin, pozwolę sobie zacytować naszego byłego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego:

"nie idźcie tą drogą".

Tu oryginał: https://pl-pl.facebook.com/pages/Nie-id … 7777917471

A na zakończenie stara dobra maksyma:

"mowa jest srebrem, a milczenie złotem"

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

94

Dziękuję Piotrze, bardzo trafnie to użyłeś! Forum jest po to aby dyskutować i każdy z nas musi się liczyć z odmiennym zdaniem innej osoby. Nie zapominajcie o czymś takim jak szacunek!

95

lowell79 napisał/a:

Dziękuję Piotrze, bardzo trafnie to użyłeś! Forum jest po to aby dyskutować i każdy z nas musi się liczyć z odmiennym zdaniem innej osoby. Nie zapominajcie o czymś takim jak szacunek!

... i o tym, że to forum połączyło nas z uwagi na na umiłowanie Beskidu Małego zwanego przez nas Pięknym cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

96

johnyd napisał/a:
teksanski napisał/a:

Takie pomysły są forsowane na całym świecie, a pogoda i klimat są na tyle zmienne i nieprzewidywalne, że nie można przewidzieć jaka zima będzie za rok. Pan potrafi?

W Beskidzie Małym już od lat organizowane są zawody w biegach narciarskich:
http://www.wilkowice.pl/news/226

Niech mi Pan wyjaśni, po co takie zawody, skoro "coraz mniej śniegu i temp coraz wyższe"? Z pewnością to przykrywka dla jakiegoś lewego interesu. Gratuluję wyobraźni.

No tak ale w tą impreze nikt nie musiał włożyć na dzień dobry tylu mln. zł ile chcą dać na nowy projekt.

97

Każdy ma prawo wyrazić swoja opinie i nie można go za to banować. Zawsze lepiej poznać  opinie innej osoby niż iść uparte w swoje. Dopiero gdy zostaną przekroczone pewne granice kultury to  można pomyśleć o zbanowaniu.

98

A gdzie była mowa o banowaniu, bo ja szczerze mówiąc nic nie widzę?

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

99

Chciałbym uspokoić wszystkich, nikt tutaj nie bedzie banowany za wyrażanie swojego zdania. Zwracamy tylko uwage, aby dyskusja nie poszła w złym kierunku.

100

piotr napisał/a:

Drodzy Państwo, jako (jeszcze) admin, pozwolę sobie zacytować naszego byłego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego:

"nie idźcie tą drogą".

Tu oryginał: https://pl-pl.facebook.com/pages/Nie-id … 7777917471

A na zakończenie stara dobra maksyma:

"mowa jest srebrem, a milczenie złotem"

Uważam, że cytowanie w tym miejscu Aleksandra Kwasniewskiego jest dalece niestosowne. Lepiej było skorzystać z drugiej maksymy.
Różnica poglądów nie jest niczym karygodnym, szczególnie w tak drażliwym temacie. Sam projekt budzi jednak słuszne wątpliwości. Całoroczną halę dla narciarzy lepiej wybudować w centrum Andrychowa niż na dziewiczych terenach. Fakt, że szejk wybudował trasę narciarską w Dubaju nie powinien być przykładem do naśladowania. Można się dziwić, że jak czytam inwestor mający duże sukcesy, chce inwestować swoje pieniądze w projekt, któremu trudno przewidzieć sukces.