Temat: Zima w Tatrach powoli odpuszcza
Podczas gdy jedni focili bajeczne kaskady pod Złotą Górką, byli na Luboniu i Turbaczu (czekam na relacje
)
, inni sprawdzali czy Tatry opuściła już zima
. Pomimo pogody raczej w kratkę udało nam się myślę wszystkim bardzo miło spędzić ten długi majowy weekend.
I o to chodziło ! ![]()
Przed weekendem w Tatrach spadło ok. 40 cm świeżego śniegu, który nie zdążył się jeszcze wytopić. W niedzielę na szlakach było ślisko, zalegało bowiem sporo błota zmieszanego ze śniegiem. Niektórzy turyści schodzący po takiej nawierzchni zmuszeni byli się myć (od stóp do głów) w potoku w Kuźnicach … .
We wtorek było już nieco lepiej, ponieważ poniedziałkowe słońce, dosyć wysoka temperatura i nocny krótki, ale intensywny deszcz, spłukały trochę śniegu.
Wysoko zima zapewne jeszcze nieco pobędzie, niemniej jeśli się dobrze przyjrzeć przyrodzie, można bez problemu dostrzec wiosenne akcenty na przykład w postaci pięknie kwitnącej wierzby i głośnego śpiewu ptaków w lesie i kosówce.
wierzba alpejska
Pomimo marnych (wg mnie) warunków narciarskich z Kasprowego zjeżdżali narciarze do późnych godzin popołudniowych. Wyciąg był czynny do 3 maja.
Zasnute mgłą szczyty mają niepowtarzalny urok. Sprawiają wrażenie wyższych, potężniejszych, groźniejszych.
W miniony weekend była szczególna uroda na lawiny i lawinki. Raz po raz słychać było huk schodzących w dół ze śniegiem skał.
Na szczęście były też chwile ze słońcem, a nawet kawałkiem błękitu. ![]()
Rozmarzają powoli tatrzańskie jeziora - Litworowy Staw
Zielony Staw
Wtorek zaczął straszyć deszczem, ale udało się go sprytnie ominąć
. Leniwym krokiem schodząc do Kuźnic fociłam skromną, jak na razie, bo to się szybko zmieni, tatrzańską wiosnę
.
Wśród pierwiosnków kwitnie na fioletowo urdzik karpacki, ale strasznie marnie wychodzi na fotkach.
pierwiosnka wyniosła
chrobotek – najprawdopodobniej koralkowy (Cladonia coccifera) z czerwonymi apotecjami.
Nad strumykami kwitnie obficie knieć błotna ![]()
gajnik lśniący
złotorost pyszny
Fajnie się było tak wyrwać na chwilę z doliny … ![]()
fot. nena
Ostatnio edytowany przez nena (2016-05-06 18:09:05)