1

Temat: Skałki w Targanicach

A ja jeszcze raz w kwestii skałek w Targanicach. Temat był omawiany tutaj, ale jak pisze Gustek, status pomnika przyrody mają skałki w Targanicach Dolnych. Mnie natomiast interesują punkty zaznaczone na mapce Targanic dostępnej na stronie Andrychowa (nie ukrywam, że w związku z tym tematem).
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/50000/1000/51026/thumb/p1d4nlkusa17p5o3foo51adkd3n1.jpg

Czy ktoś się orientuje co to za skałki?
A czy tutejszy kamieniołom ma coś wspólnego ze Skałkami Andrychowskimi, czy to kompletnie inna bajka?

Odp: Skałki w Targanicach

Pbsk te skałki zaznaczone na zamieszczonej przez Ciebie mapie zbudowane są z piaskowca i nie mają nic wspólnego ze Skałkami Andrychowskimi które zbudowane są z wapienia. Kilka razy przechodziłem obok tych skałek i ta znajdująca się nad potokiem Targaniczanka uwydatnia się jako obryw powstały w wyniku działalności potoku, natomiast skałka obok kamieniołomów uwydatniła się chyba w wyniku ich działalności.

3

Darku, a subiektywna Twoja ocena - czy są one na tyle atrakcyjne, że powinien o nich wiedzieć wędrujący tu żółtym szlakiem turysta?

pbsk napisał/a:

Darku, a subiektywna Twoja ocena - czy są one na tyle atrakcyjne, że powinien o nich wiedzieć wędrujący tu żółtym szlakiem turysta?

Skałki te są niezbyt atrakcyjne co najwyżej wysokości jurnetów wink