126

Odp: Kapliczka na Gibasach - czyli ocalić legendę od zapomnienia

krata jak najbardziej ok

drzwi wersja 1 - ale jak pisze szymskim pewnie koszty będą większe, skoro chłopaki już pokrywają wszystko z własnych pieniędzy, to może zapytajmy co jest tańsze i to wybierzmy, po co ciągnąć ich po kieszeni...

127

Sęk w tym że zapytałem i z lekka mnie okrzyczano ze w to mam nie wnikać wink

128

Moi Drodzy !!!!
Proszono mnie telefonicznie o opinię o prezentowanych tutaj projektach kraty oraz drzwi do kapliczki na Gibasowym. Projekty ciekawe, choć nie mam wiedzy gdzie i jak montowana ma być prezentowana kraka (czy w zastępstwie drzwi, czy też razem z drzwiami?) Problem w tym, że kiedyś, ktoś wymyślił (i otwarł) drzwi do tej kapliczki. Przecież odtworzenie tych autentycznych było by moim skromnym zdaniem wyjściem najlepszym (ze względów konserwatorskich, oraz, jak mi sie wydaje, kosztowych - co też w Waszym przypadku ma chyba znaczenie.) Zwróćcie jeszcze uwagę na fakt, iż Nasza kapliczka ma tylko jeden otwór - właśnie drzwiowy, pełni on jednocześnie rolę wentylacyjną dla murów, zamontowanie pełnych (szczelnych jak w waszym projekcie) drzwi utrudni wentylację. proponuję zachować tę niezwykle malowniczą kratkę w ich górnej części. Jeżeli już obstajecie przy nowym projekcie, to jednak warto sięgnąć głębiej do tradycji budownioctwa regionalnego Beskidów.
Pozdrawiam Wasyl z Żywca

129

No i nie wiem czy Wasyl nie ma czasami sporo racji w tym, co pisze wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

130

Trzeba przyznać rację Wasylowi.

131

Podoba mi się pomysł Wasyla. To co pisze o zamkniętych całkowicie drzwiach rzeczywiście może mieć znaczenie przy wentylacji. Taka kratka w górnej części (wtedy by bardziej pasowała myślę opcja drzwi nr 2) pozwoliłaby zawsze zerknąć do środka kapliczki bez potrzeby otwierania całych drzwi. Nie wiem czy planowana była jakaś szybka w drzwiach ? Szkło jak wiadomo łatwo zbić , brudzi się, a krata jest zdecydowanie praktyczniejsza. smile. Poza tym koszty pewnie się dużo zmniejszą  smile. Przemyślmy to raz jeszcze.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

132

Tu się powinien wypowiedzieć fachowiec.
Zamknięte drzwi za kratami? Wasyl chyba ma dużo racji.
Jest to zabytek i słowo ostatnie powinien mieć konserwator.
Poza tym turyści chcieliby zobaczyć co jest w środku, przez kratę się da, a przez drzwi?
Wentylacja wyremontowanej kapliczki też prawdopodobnie musi być.
Faktycznie trzeba to przemyśleć, ale z konserwatorem smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

133

popieram to, co pisze Wasyl..
wentylacja byc musi...
trza zrobic wszystko aby do wnętrza kapliczki nie dostawały się deszcz, śnieg etc...

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

134

Faktycznie ma rację,popieram

Jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem,że gdzieś na szczycie góry wszyscy razem spotkamy się

135

To ja zadzwoniłem by fachowiec wypowiedział sie na forum i przyznam ze mnie też pomysł bardzo sie podoba ale jest jedno ale. Chodzi mianowicie o to ze pomysł kraty i drzwi był pomysłem konserwatora a nie moim więc jutro zadzwonie do niego by zapytac czy to rozwiazanie wchodziło by w grę.

136

ufok83 napisał/a:

To ja zadzwoniłem by fachowiec wypowiedział sie na forum i przyznam ze mnie też pomysł bardzo sie podoba ale jest jedno ale. Chodzi mianowicie o to ze pomysł kraty i drzwi był pomysłem konserwatora a nie moim więc jutro zadzwonie do niego by zapytac czy to rozwiazanie wchodziło by w grę.

Tak właśnie myślałem, że to już jest opinia fachowca!

137

Dzwoniłem do konserwatora i ten wyraził zgodę na pomysł Wasyla. Obiecał także że zaglądnie na forum by zobaczyć szkice drzwi i wypowiedzieć sie czy mogą być. Wasyl wielkie dzięki za super pomysł. smile

138

To super!!!

139

Dzisiaj z Harnasiem dostarczyliśmy do Stacha na Gibasy  trochę materiałów na renowację kapliczki (250 kg). Dzisiejszy wypad w góry był rewelacyjny. Widoczność przewspaniała, ale najbardziej wspaniałe były przez dwie godziny opowieści Stacha o historii tego miejsca big_smile
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11690/thumb/p15vg9ucib1hhqt4sllj1hl4b5p1.JPG
W drodze na Gibasy.
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11690/thumb/p15vg9vmnv1c4l4u415n43u116fm1.JPG
Szlakowskazy
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11690/thumb/p15vga17d310ovqo81nfrhj4hfd1.JPG
Babia Góra
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11690/thumb/p15vga2qfs1pnc1uvdeb77e65qo1.JPG
Nasza kapliczka smile
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11690/thumb/p15vga5ij6ptjs3k15ma91t5a91.JPG
Piwniczki na Gibasach
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1500/11690/thumb/p15vga74kogjlkl5ist1o90tue1.JPG
Wizyta u Stacha smile smile smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

140

Ufok ile potrzebujemy cementu?

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

141

MK napisał/a:

Dzisiaj z Harnasiem dostarczyliśmy do Stacha na Gibasy  trochę materiałów na renowację kapliczki (250 kg)(...)

Przy 250kg słowo trochę bardzo trafnie oddaje oddaje tylko trochę te ilości  lol

MK napisał/a:

(...)wspaniałe były przez dwie godziny opowieści Stacha o historii tego miejsca (...)

Oj zastał mnie już kiedyś świt, a i wieczór przy Staszkowych opowieściach, Hatara można słuchać i słuchać....  big_smile

Pogoda wynagrodziła Wam Panowie trud, Babia spojrzała łaskawym okiem  smile

Pięknie, pięknie...  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

142

Godzinę temu Dawid podesłał mi wzory gontów do jakich ma dostęp. Najprostszy wzór z oczywistych względów jest najtańszy. Projekty dołączam do posta.

http://www.beskidmaly.pl/images/g1.jpeg

http://www.beskidmaly.pl/images/g2.jpeg

143

lowell79 napisał/a:

Godzinę temu Dawid podesłał mi wzory gontów do jakich ma dostęp. Najprostszy wzór z oczywistych względów jest najtańszy. Projekty dołączam do posta.

no ale nam potrzeba na kapliczkę gont drewniany a nie bitumiczny

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

144

nena napisał/a:
lowell79 napisał/a:

no ale nam potrzeba na kapliczkę gont drewniany a nie bitumiczny

Rzeczywiście na to wygląda...

145

niestety to co na zdjęciach to nie jest GONT!!!!!!!!!!!!jaki nam cza!!!!!!!!!!!!ma być drewniany, orginalny-Admin, choćby taki jaki jest na karczmie na )( Kocierskiej!!!!!!!!!!!o taki chodzi!!!!!!!!!!!!!

Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2011-05-15 20:01:52)

146

Druga sprawa to termin spotkania na Gibasach w celu przeniesienia rzeźby z kapliczki w calu zabezpieczenia w czasie remontu. Troszkę ona waży, więc jak ustaliliśmy z 4 chłopów trza by było.

I termin  -   4-5 czerwca
II termin -  11-12 czerwca

Osoby, które będą w stanie na 100% być proszę pisać!

147

Mnie bardziej odpowiada 11-12 ale jak będzie pilna potrzeba to i stawie się na pierwszy termin

Jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem,że gdzieś na szczycie góry wszyscy razem spotkamy się

148

Załoga! Nie wiem czy nie za późno, ale ze schroniska na Turbaczu będą gont ściągać! Może można sprobować się uśmiechnąć do schroniska, co by oddali trochę na kapliczkę...? I taki wiekowy będzie od razu. Nie mam pojęcia w jakim on jest stanie, wiem tylko (z pewnego źródła), że będą ten cudny gont zmieniać na blachę.

http://mkarweta.vot.pl - szczyt łebdizajnu, stworzę każdemu za dwa piwa.

149

Wiele osób pytało, jak może pomóc finansowo przy renowacji kapliczki na Gibasach. Już niebawem powstanie specjalne konto bankowe, na które będziecie mogli przesyłać pieniądze, które zostaną wykorzystane podczas remontu (największy koszt pochłonie zakup gontu). Forum wytypowało skarbnika, który będzie miał dostęp do konta i będzie cyklicznie rozliczała się ze srodków tam zgromadzonych. Jest to nasza koleżanka - Brombella. Adres mailowy, pod którym będziecie mieli kontakt ze skarbnikiem to: kapliczka.gibasowa@wp.pl

150

Temat cos umarł więc przypomnę. Jeśli są jakieś chłopy które mogą w pierwszy lub drugi weekend czerwca pomóż wynieść figurę Jezusa to zapraszam.