26

Odp: Twoje ciekawe miejsca

kris_61, jeśli chodzi o przeł. Kocierską, to dla tych nieznających Beskidu Małego. Szosa przez przeł. została wybudowana w latach 1784-1788 nakładem pracy więźniów Wiśnicza i Spielberga w Brnie. Do dziś nieznane jest nazwisko inżyniera/ów, któremu zlecone zostało zaprojektowanie przebiegu trasy przez cesarza. Wszak stanowi niemalże doskonałe rozwiązanie inżynieryjne, jeśli chodzi o przebieg drogi górskiej. Co więcej, jak podają źródła, przez długi czas służyła podróżnym za nawierzchnię, ta położona jeszcze za miłościwie panującej babki Austrii wink Dopiero w latach 60-tych minionego stulecia, gruntownie zmieniono nawierzchnię, kładąc asfalt, lecz nie zmieniono oryginalnego XVIII-wiecznego jej przebiegu.

Jeśli chodzi o samą karczmę na Kocierzu - moje zdanie jest takie - niech rośnie w siłę. Wolę to, co jest, niż podupadające w ruinę reszki ośrodka kopalni "Miechowice". Zarówno Kocierz, jak i ośrodek Czarny Groń z wyciągiem na Pracicy, stymulują ruch turystyczny w Beskidzie Małym. Wiem, zgodzę się z antagonistami, nie o taką promocję chodzi szaremu pieszołazowi, lecz uważam, że Mały wciąż gdzieś się wstydliwie ukrywa za sławami, tak niedalekiego, Śląskiego. A tu IMO naprawdę jest co podziwiać, zarówno dla "plecakowca", jak i dla gościa, który wyjedzie wypasioną furą do karczmy wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

27

Zgadzam się z darkheushem. Dla mnie cała przełęcz Kocierska (pod względem klimatu komercyjnego oczywiście)  ma lepszy klimat niż cały Szczyrk, Wisła  i Ustroń. Może nie powinienem jej porównywać do miejscowości, ale pod względem atrakcyjności myślę, że nie mamy się czego wstydzić.

28

^^^
Jakoś we wrześniu jadąc  na przełęcz nie było wstepu w kierunku osrodka. Przy samej drodze stali "kominiarze" z Boru trzymajac Kałachy w rękach. Zgroza w oczach. Tak sie zastanawiałem, co to za akcja musiała być? Taka atrakcja zadko sie zdarza!

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

29

Dodatkowe atrakcje za dopłatą wink Istnie ciekawe to miejsce!

30

Do "gość" i innych smile. Wiem, skąd ta stara drewniana tabliczka z napisem "Helmowy Jar". Wykonał ją mój syn wraz z kolegami jakieś 8 - 9 lat temu. Zmęczeni jazdą na nartach zaszywali się w jarze pod szczytem Pracicy i fantazjowali na temat powieści Tolkiena. Pozdrawiam smile

31

Tak, to prawda, przyznaję się do wykonania owej tablicy:D pierwotnie znajdowała się na drzewie w miejscu, gdzie obecnie jest zbiornik na wodę do naśnieżania. To był ten nasz "Helmowy Jar" smile pozdrawiam!

32

Nie wiem jednak, o które miejsce dokładnie chodzi sad

33

karol.pytlewski@vp.pl napisał/a:

Tak, to prawda, przyznaję się do wykonania owej tablicy:D pierwotnie znajdowała się na drzewie w miejscu, gdzie obecnie jest zbiornik na wodę do naśnieżania. To był ten nasz "Helmowy Jar" smile pozdrawiam!

Witam a ja znalazłem ja z kolegą znacznie wyżej w miejscu gdzie znajduje sie bardzo ciekawa skałka piaskowcowa nazywana ,,Zwalisko '' lub ,,Wedrujace Kamienie''Miejsce to jak najbardziej mozna by nazwac Jarem Musze przyznac ze bardzo mnie zaciekawiła ale na wygląd myslałem ze jest znacznie starsza dzisiaj juz wiem skad pochodziła A ja juz dopatrywałem sie w niej jakiejs beskidzkiej historycznej nazwy i tu sie przyznam nie czytałem powieści Tolkiena (pewnie bym myslał inaczej) Dzieki za wyjasnienia Pozdrawiam

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

34

Tak, wiem gdzie (przynajmniej do niedawna) była ta tabliczka, bo również ją tam widziałem, niecały rok temu chyba, ale nie wiem kto ja tam zaniósł:) a co do Tolkiena, to chyba kolega wymyślił tą nazwę, bo ja tych powieści nie czytałem również.

35

Cześć Karol! Wojtek prostował, że Ty własnoręcznie wbijałeś gwoździe. smile

36

To ja zapraszam KArola i Wojtka do rejestracji w naszym forum wink

37

Karol napisał/a:

Tak, wiem gdzie (przynajmniej do niedawna) była ta tabliczka, bo również ją tam widziałem, niecały rok temu chyba, ale nie wiem kto ja tam zaniósł:) a co do Tolkiena, to chyba kolega wymyślił tą nazwę, bo ja tych powieści nie czytałem również.

Karol ty nie czytałes mysle ze czytał Wojtek tak sugerowała mi jego mama która  jest bibliotekarka i przypuszczam ze  wie czy w tej powiesci wystepuje taka nazwa Twierdziła  ze byliscie zainspirowani własnie ta powiescia  I mysle ze jesli nie ty to Wojtek był pod wrazeniem tej powiesci zresztą wystarczy wpisac w gogle Helmowy Jar i wszystko jest jasne nie przypuszczam abyscie wymyslili taka nazwe sami a było to kilka lat temu i niektórych faktów mozesz niepamietac  Gdyby nie mama Wojtka która przypadkiem przeczytała mój post to w dalszym ciagu myslał bym nad pochodzeniem tej tabliczki Sprawa błacha ale niewielka tajemnica beskidzka została wyjasniona Pozdrawiam

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

38

Proponuję podróż w ciekawe miejsca, ale w czasie (i w sieci). Czy ktoś zwrócił uwagę na istniejące Narodowe Archiwum Cyfrowe?
Proponuję wejść na stronę, wpisać np. Kocierz (panorama kotliny, droga na przełęcz), Porąbka (budowa zapory) czy inne nazwy miejscowości Beskidu Małego, a wrażenia mogą być wspaniałe.

http://www.nac.gov.pl/      -  strona główna
http://www.audiovis.nac.gov.pl/    -   zbiory NAC

39

Ciekawe archiwa, rzeczywiście podróż w czasie. Nigdy w zasadzie nie widziałem tylu zdjęć związanych z budową zapory w Porąbce.

40

kris_61 napisał/a:

Dla mnie, jak pisałem juz na innym forum - takim jest miejscem jest Jawornica.  [..] ponadto dobrych klilka lat wstecz od Potrójnej na Jawornicę był piekny widokowy szlak, a pod samym szczytem polanki, z których roztaczał się piekny widok. Dzisaj wszystko wydziczałe, a szlak rzadko uczesczany. Widoków tez nie ma. Ale jakis tajemniczy klimat pozostał.

No muszę przyznać Kris, że dawno chyba tą trasą nie szedłeś. Szlak co prawda mało uczęszczany, ale jestem tam dość częstym bywalcem. Miejsc widokowych jest przynajmniej kilka jak się idzie szlakiem żółtym, ale jedno na pewno jest w odległości ok km od Czarnego Gronia skąd widać nawet Kraków na wsch a na zach Beskid Śląski. Drzewa wciąż usychają na szczycie więc kto wie, może kiedyś Nadleśnictwo będzie zmuszone wyciąć drzewa tak jak to było w ubiegłym stuleciu, gdzie drzewa też kornik chwycił.

Ostatnio edytowany przez baca (2010-07-13 21:23:59)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

41

"Papieska kuźnia w Rzykach Jagódkach"- każdy kto kiedyś czarnym szlakiem podążał z Rzyk Jagódek na Leskowiec, musiał minąć starą kuźnię. Wydawałoby się że w małej chatce tylko hula wiatr. Okazuje się że czasami ta stuletnia kuźnia pracuje pełną parą. Właścicielem kuźni jest pan Stanisław Łysoń, dziś ma 70lat. W kuźni spędził całe dzieciństwo, ucząc się od ojca kowalskiego fachu. Wtedy pracy nie brakowało, do kowala trzeba było czekać w długiej kolejce, od świtu do nocy pan Staszek kuł koła, lemiesze, podkówał konie.. Obecnie pracy nie ma tyle co kiedyś, ale zdarza się jeszcze zapotrzebowanie by konia podkuć, wyklepać kilof, kopaczkę,wtęczas pan Staszek otwiera swą kuźnię i bierze się do roboty. Kuźnia ta to małe muzeum etnograficzne:kowadło,giętarka do raf do drewnianych kół, narzędzia do gwintowania, pomimo stu lat są sprawne, tylko zamiast miecha, dziś ogień dmucha elektryczny wiatrak. Wiemy że Ojciec Święty Jan Paweł II , zawsze pytał pielgrzymów z tych terenów, czy ta kuźnia jeszcze stoi. Pan Staszek dobrze pamięta kardynała Wojtyłę, bo to od jego mamy- Anny brał mleko i popijał przy źródełku, zanim wyruszył na Leskowiec. Wiele jest zatem powodów by ocalić to miejsce,etnograficzną perełkę,turystyczną ciekawostkę. Apropo Rzyk Jagódek i Praciaków, od czerwca tego roku ,po prawie stu latach wznowiono w tych miejscach pasterstwo w Beskidzie Małym. Na stokach Pracicy i w Jagódkach pasie się 100 owiec, a ma być ich jeszcze więcej. Polecam odwiedziny bacówki na stoku Pracicy, bardzo mili gazdowie i można kupić u nich orginalne, przepyszne , przez nich wyrabiane oscypki.To w tej chwili jedna z większych atrakcji w B.Małym. Dwa miesiące temu powstała też bacówka z orginalnymi pysznymi specjałami regionalnymi, w Międzybrodziu Bialskim - Ponikwia, przy drodze na )( Przegibek (w kierunku Bielska). pozdrawiam,hej.

42

harnaś wołoski napisał/a:

"Papieska kuźnia w Rzykach Jagódkach"

a oto i ona smile

http://lh6.ggpht.com/_rjFUpirYyGY/TBkjdl1ivXI/AAAAAAAAD8Q/-aOT5GVBSgQ/s640/100_7711.JPG
foto:nena

Na stokach Pracicy i w Jagódkach pasie się 100 owiec, a ma być ich jeszcze więcej.

i te z Pracicy big_smile

http://lh4.ggpht.com/_rjFUpirYyGY/TBkxXJsKekI/AAAAAAAAEVk/4RSXEooUDlg/s640/100_8029.JPG
foto:nena

Ostatnio edytowany przez nena (2010-11-02 22:36:06)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

43

O to jest tam gdzie kolega Mat się kąpał big_smile

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

44

angi napisał/a:

O to jest tam gdzie kolega Mat się kąpał big_smile

Leżę ze śmiechu. big_smile big_smile big_smile

45

Ciekawe miejsca widokowe można odkryć czasami wędrując nocą. Takie napotkałem dzisiaj wędrując z żoną na Kozią Górę w Bielsku Białej, skąd zobaczyliśmy piękną panoramę na BM. Szkoda że aparat mam kepskiej jakości sad ale miejsce polecam z widokiem na Beskid Mały smile

http://picasaweb.google.pl/mkemalkent/K … directlink

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

46

Z podejścia na Kozią Górkę możemy zobaczyć interesującą panoramę Beskidu Małego, nigdy nie miałem okazji być tam gdy robi się już ciemno! Piękny klimat MK!!

47

Apropo Rzyk Jagódek i Praciaków, od czerwca tego roku ,po prawie stu latach wznowiono w tych miejscach pasterstwo w Beskidzie Małym. Na stokach Pracicy i w Jagódkach pasie się 100 owiec, a ma być ich jeszcze więcej. Polecam odwiedziny bacówki na stoku Pracicy, bardzo mili gazdowie i można kupić u nich orginalne, przepyszne , przez nich wyrabiane oscypki.To w tej chwili jedna z większych atrakcji w B.Małym. Dwa miesiące temu powstała też bacówka z orginalnymi pysznymi specjałami regionalnymi, w Międzybrodziu Bialskim - Ponikwia, przy drodze na )( Przegibek (w kierunku Bielska). pozdrawiam,hej.

Piękne wiadomości! smile Jak trafić do wspomnianej koliby na Pracicy ?

Będąc w poniedziałek na Leskowcu,  widziałem w Ponikwi beskidzkie zabudowania, które może nie są jakieś szczególnie stare, ale tworzą osobliwy klimat i odróżaniają się od kolorowych  pseudo "góralskich" domków.

http://i3.fmix.pl/fmi820/7c301db40005a9234ccf0355

http://i2.fmix.pl/fmi669/7a9e81db0025c2544ccf03ea

Poniżej chyba troska naszego MK

http://i3.fmix.pl/fmi1360/7b155b33001dddd14ccf044e

Dziękujemy !!!

Ostatnio edytowany przez kris_61 (2010-11-04 09:35:35)

48

Jechaj na pętle i szlakuj zótym a jak dojdziesz do wyciągu to po prawej stronie szukaj a znajdziesz

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

49

baca napisał/a:

Jechaj na pętle i szlakuj zótym a jak dojdziesz do wyciągu to po prawej stronie szukaj a znajdziesz

Wzdłuż wyciągu trzeba iść "Na Przykrą" ?

50

Bacówka znajduje się , nad nowo wybudowanym pensjonatem, tuż przy krawędzi stoku po prawej stronie(patrząc od dołu)znajduje się drewniany(regionalny) kierunkowskaz, z napisem BACÓWKA, trzeba skręcić w prawo do lasu i oznaczoną drogą leśną po pięciu pinutach dochodzimy do starej chaty, w której gazdują przemili gazdowie,góral rodem z Piwnicznej(sądecki)który wrzenił się w nase strony, całe zycie z zamiłowania pasie owce. Napewno kris trafisz, zreszta na miejscu w pensjonacie cię pokierują.powodzenia!HEJ!