Temat: Jak ma wyglądać Baza Turystyczna na stronie?
Tytułowe pytanie "Jak ma wyglądać baza turystyczna na stronie beskidmaly.pl"? Co powinny zawierać opisy obiektów? Jakie podziały, jakie dodatkowe funkcje?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tytułowe pytanie "Jak ma wyglądać baza turystyczna na stronie beskidmaly.pl"? Co powinny zawierać opisy obiektów? Jakie podziały, jakie dodatkowe funkcje?
Wg mnie dobry opis powinien zawierać:
-ocenę klimatu miejsca
-przyjazność turyście (na przykład: co się stanie, gdy przyleziemy mokrzy i ubłoceni o 22:00 do pensjonatu/schroniska/chatki),
-pokoje (liczba+miejsca),
-zaobserwowane możliwości suszenia rzeczy (wbrew pozorom sprawa cholernie ważna), możliwości dogadania się z właścielami nt miejca na mokre ciuchy
-kwestie logistyczno-zaopatrzeniowe (odległość od najbliższego sklepu, w którym można dostać piwo/kokakolę/coktolubi; miejsca parkingowe - jeżeli mowa o hotelu/pensjonacie - dla samochodów i rowerów)
-ceny
-jeżeli miejsce oferuje wyżywienie - co warto jeść i za ile
Dzięki Marcus, bardzo cenne wskazówki, które na pewno wykorzystam przy tworzeniu bazy danych!
-ocenę klimatu miejsca
No to akurat bardzo subiektywna sprawa. Jak to oceniać, gdzie przyjąć "bazę"??? Dla niektórych klimat może posiadać karczma na Kocierzu, a dla innych spartańskie warunki na Gibasach czy Potrójnej (choć w tej ostatniej kwestii coś się ponoć ostatnio zmienia, w sensie centralne, bieżąca woda) ![]()
Ostatnio edytowany przez darkheush (2009-12-15 17:29:48)
O Klimacie można podyskutować na forum, a forum można przecież powiązać z bazą turystyczną, tak bym to widział;) podoba mi się punkt - przyjaznośc turyście, taka mała innowacja!
Wg mnie dobry opis powinien zawierać:
-ocenę klimatu miejsca
-przyjazność turyście (na przykład: co się stanie, gdy przyleziemy mokrzy i ubłoceni o 22:00 do pensjonatu/schroniska/chatki),
-pokoje (liczba+miejsca),
-zaobserwowane możliwości suszenia rzeczy (wbrew pozorom sprawa cholernie ważna), możliwości dogadania się z właścielami nt miejca na mokre ciuchy
-kwestie logistyczno-zaopatrzeniowe (odległość od najbliższego sklepu, w którym można dostać piwo/kokakolę/coktolubi; miejsca parkingowe - jeżeli mowa o hotelu/pensjonacie - dla samochodów i rowerów)
-ceny
-jeżeli miejsce oferuje wyżywienie - co warto jeść i za ile
Dobre praktyczne rady.
Ja bym jeszcze dodał, jak daleko ewentualnych do przysatnk PKS, PKP ? Oraz standart i wyposarzenie kuchni lub aneksu ![]()
Ostatnio edytowany przez kris_61 (2009-12-15 22:21:04)
Dobre praktyczne rady.
Ja bym jeszcze dodał, jak daleko ewentualnych do przysatnk PKS, PKP ? Oraz standart i wyposarzenie kuchni lub aneksu
I ewentualne rozkłady. Choć to, niestety, kwestia dynamiczna (w tę złą stronę :-()
Z rozkładami może być problem ![]()
Czy ja wiem... Przecież jeździmy w góry, no nie? Dla mnie to nie jest problem, żeby podskoczyć co jakiś czas na przystanek i zrobić zdjęcie rozkładu (jeżeli taki jest).
Mogę się zdeklarować, że póki żyw będę i w okolicy to w dolinie Soły mogę co nieco obczaić obczaić co jakiś czas - Wielką Puszczę, Kozubnik (choć te rozkłady są w internecie chyba, na stronie MZK Kęty, czy jak się to przedsiębiorstwo komunikacji nazywa), Międzybrodzia, Tresną, Czernichów, Bierną. Rozkłady się tak często nie zmieniają.
Czy ja wiem... Przecież jeździmy w góry, no nie? Dla mnie to nie jest problem, żeby podskoczyć co jakiś czas na przystanek i zrobić zdjęcie rozkładu (jeżeli taki jest).
Mogę się zdeklarować, że póki żyw będę i w okolicy to w dolinie Soły mogę co nieco obczaić obczaić co jakiś czas - Wielką Puszczę, Kozubnik (choć te rozkłady są w internecie chyba, na stronie MZK Kęty, czy jak się to przedsiębiorstwo komunikacji nazywa), Międzybrodzia, Tresną, Czernichów, Bierną. Rozkłady się tak często nie zmieniają.
Zgadza się! Zresztą PKS Żywiec na swojej stronie też posiada szczegółowy rozkład jazdy w swoim zasięgu działania.
Zgadza się Panowie
Z odsyłaczami nie ma problemu, ale z danymi rozkładów wyświetlanymi na stronie to już nie tak prosto. Skłonny jestem do takiego rozwiązania - http://e-beskidy.com/rozkad-jazdy
Co wy na to?
A jak bardzo jest to szczegółowe? Podaje z każdej, nawet najmniejszej, wsi?
Wszystko będzie zależało od osób, które będą chciały swoje oferty publikować w naszym serwisie. Jeżeli to będzie osoba z najmniejszej nawet wioski w Beskidzie Małym to nic nie stoi na przeszkodzie
Jak dla mnie jest to nawet bardziej atrakcyjna oferta ![]()
Skrypt bazy noclegowej Beskidu Małego doczekał się wersji Beta. Wszystkich, którzy posiadają obiekty noclegowe w rejonach Beskidu Małego zapraszam do umieszczenia swojej oferty w naszym serwisie. Dodaje, że nie wiąże się to z kosztami!
http://www.beskidmaly.pl/noclegowa-add.php
Czytelnicy (forumowicze) mogą testować nowe narzędzie, można śmiało dodawać własny obiekt, gdyż nie pojawi się on w bazie bez akceptacji admina. http://www.beskidmaly.pl/noclegowa-add.php
Dużo pól do wypełniania, oznacza większa porcję informacji dla turystów.
No cóż lowell, wszystko pięknie, ładnie, ale nie byłbym sobą. Dwie uwagi, tak na szybko, po zapoznaniu się ze skryptem.
W punkcie drugim dodałbym zapytanie typu: "Konieczność wcześniejszej rezerwacji miejsc" i dwie krateczki do wyboru - "W sezonie turystycznym"/"Poza sezonem turystycznym".
W punkcie szóstym dodałbym jeszcze pytanie: "Co się stanie jak przyjdziemy do obiektu po zmroku w sytuacji awaryjnej? (pobłądzenie, nagłe załamanie pogody, nagła niedyspozycja etc.)"
To chyba tyle tak na pierwszy rzut oka ![]()
Z tą rezerwacją ( to nie byłbym sobą
darkheush,) śliska sprawa, ale pomysł ciekawy. Bezpieczniej jest mimo wszystko zadzwonić, napisać maila z zapytaniem niż później usłyszeć, ze nie ma miejsc
. Druga sugestia słuszna ![]()
Dodana została mapa!
, darkheush zmian jeszcze nie wprowadziłem, kurcze zapomniałem
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 9 zapytań ]