Temat: Skalany

Skalany jest słabo wyróżniającym się szczytem odchodzącym od głównego grzbietu. Wznosi się na wysokość 682 m. Szczyt ten znajduje się pomiędzy Roczenką, Kiczorą a Targanicami-Nowa Wieś. Cały jest zalesiony i pozbawiony szlaków turystycznych. Prowadzą tu tylko ścieżki górskie. Na zachodnim stoku Skalanego znajdują się skałki ukryte wśród gęstych zarośli, wśród których znajduje się mało znana jaskinia i wcale nie chodzi tutaj o te w Warowni na Trakcie czy Nore w Kiczorze (poprzednia nazwa Nora w Skalanym). Jaskinia ta znajduje się gdzieś na wysokości 640 m smile

Odp: Skalany

Oto moje pierwsze zdjęcie z nowego aparatu. Mapka z dokładną lokalizacją jaskinii pod Skalanym smile

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12389/thumb/p161ba0ghh1sgkbpk83s17ihvgv2.jpg

3

Musze przyznac Darku ze mnie zaskoczyłes nie słyszałem o tej jaskini nigdy , trzeba bedzie troszke poszperac

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

4

No mnie również Będzie trzeba zahaczyć w to miejsce

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

5

Darku a czy myśmy tam gdzieś nie chaszczingowali w listopadzie ubiegłego roku?  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

Darku jeżeli chodzi Ci o miejsce gdzie byliśmy przed zlotem na Potrójnej to lokalizacja jaką zaznaczyłeś jest błędna.  Przede wszystkim szczyt Skalany powinien być umiejscowiony na tej mapie w innym miejscu. Pamiętasz błądziliśmy by tą jaskinię odnaleźć. Wg mnie powinien być przesunięcie w prawo i to znacznie i na zboczu wschodnim a nie zachodnim jak zaznaczyłeś. Jak znajdę czas to naniosę swoją wersję umiejscowienia jaskini smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

7

Rozumiem, że to nie chodzi o tą

https://lh4.googleusercontent.com/-ldCuwzaKANA/TSoA8VpwhJI/AAAAAAAAEag/N_tm0uhRLv4/targanice%252520nowa%252520wie%2525C5%25259B%25252C%252520prze%2525C5%252582.%252520kocierska%25252C%252520kiczora%25252C%252520prze%2525C5%252582%252520skaliste%25252C%252520nowa%252520wie%2525C5%25259B%252520088.jpg

Jak macie jakieś zdjęcie to wklejcie Tak będzie łatwiej

Ostatnio edytowany przez baca (2011-06-04 11:33:01)

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

MK napisał/a:

Darku jeżeli chodzi Ci o miejsce gdzie byliśmy przed zlotem na Potrójnej to lokalizacja jaką zaznaczyłeś jest błędna.  Przede wszystkim szczyt Skalany powinien być umiejscowiony na tej mapie w innym miejscu. Pamiętasz błądziliśmy by tą jaskinię odnaleźć. Wg mnie powinien być przesunięcie w prawo i to znacznie i na zboczu wschodnim a nie zachodnim jak zaznaczyłeś. Jak znajdę czas to naniosę swoją wersję umiejscowienia jaskini smile

MK przy zaznaczeniu jaskinii pod Skalanym nie popełniłem rzadnego błędu. Jest to miejsce które nie odwiedziliśmy w listopadzie podczas zlotu. Wtedy szedliśmy od Strażnicy ku Roczenki, Kiczory i błądząc doszliśmy do skałek pod Kiczorą, tak że omineliśmy Skalanego ze skałkami i z jaskinią usytuowanymi na stoku zachodnim smile

baca napisał/a:

Rozumiem, że to nie chodzi o tą

baca tak to nie ta jaskinia. Ta twoja jest pod Kiczorą, a ta moja pod Skalanym wygląda zupełnie inaczej i znajduje się w innym miejscu - czyli w tym co pokazałem na mapce smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-06-04 12:06:31)

Jeszcze opiszę moją jaskinię pod Skalanym. Znajduje się ona wśród niewielkich skałek ukrytych pośród młodnika świerkowego. Otwór wejściowy jest dobrze widoczny i znajduje się jakby w skałkach wystających z ziemi. By ją odnaleźć trzeba kolejno przeszukiwać te skałki na stoku zachodnim smile

10

masz jej jakieś foto?

- Jan Galicz

11

Niestety foto tej jaskinii nie robiłem, bo chyba nie miałem wtedy aparatu neutral Było to dość dawno kiedy tam byłem, ale teraz wniknąłem w temat i okazało się że jest to czwarty obiekt jaskiniowy w tej okolicy (nieinwentaryzowany) smile