Temat: Gajka

Na południe od Targoszowa znajduje się szczyt Gajka o wysokości 578 m. Przebiega tutaj zielony szlak turystyczny z Krzeszowa ku Smrekowicy. Stoki Gajki niemal w całości pokrywają górskie torfowiska porośnięte przez bór iglasty z dość obfitym występowaniem widłaków: wrońca widlastego, widłaka jałowcowatego i widłaka goździstego, co jest rzadkością w skali Karpat. Na jej stoku odkryto unikatowy i osobliwy mech o nazwie płaskolist lśniący (Hookeria lucens), znajdujący się również pod ścisłą ochroną i w grupie gatunków zagrożonych wyginięciem smile

2

Odp: Gajka

no proszę i wszystko w jednym miejscu smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Odp: Gajka

Żeby to człowiek był świadomy obok czego przechodzi? Niemniej podnosi mnie na duchu wtedy fakt, że wszystkiego nie da się wiedzieć, ale eksperckie rady fachowców od przyrody bardzo sobie cenię lol

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .