Temat: Beskidzki Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej

II Beskidzki Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej koncert w kościele p.w. MB Nieustającej Pomocy w Krzeszowie - 8 sierpnia 2010, godz. 18.00

WYKONAWCY:
Katarzyna Skulska - sopran
Magdalena Spytek - alt
Wacław Golonka - organy
Chór Górnośląskiej Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Mysłowicach im. Kardynała Augusta Hlonda
Joanna Figura - dyrygent

PROGRAM:
J. S. Bach - Toccata i fuga d-moll BWV 565, Ave Maria
M. Surzyński - Capriccio fis-moll op.36
F. Schubert - Ave Maria
G. B. Pergolesi - Stabat Mater na chór, solistów i organy

2

Odp: Beskidzki Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej

W dniu dzisiejszym miałem przyjemność uczestniczyć w wysłuchaniu Pierwszego Inauguracyjnego Koncertu III Beskidzkiego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej w kościele p.w. Św. Anny w Stryszawie Górnej. Muszę dodać, że była to uczta melomana. Młodość i profesjonalizm. W cudownej scenerii stryszawskiego kościoła, młoda krakowska orkiestra pokazała się z jak najlepszej strony. Były bisy i owacje na stojąco. Brawo. Następne spotkanie w tej serii w dniu 12 czerwca w Suchej Beskidzkiej. Do zobaczenia! Z BM byłem (prawdopodobnie) sam.

Zdjęcia pod poniższym adresem:
https://picasaweb.google.com/1181411824 … szawaGorna

3

Niestety wczoraj nie dałem rady być, do zobaczenia w czerwcu:)
http://podbabiogorze.info.pl/wp-content/uploads/2011/04/3bfmoik-712x1024.jpg

4

Mnie się tym razem też nie udało  sad  ale w czerwcu  wink wszystko się może zdarzyć  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

III Beskidzki Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej - 12 czerwca 2011 - Sucha Beskidzka - przeszedł do historii. Koncert p.t. "W blasku instrumentów dętych". Na organach - Rafał Zimowski, Krakowski Kwartet Puzonowy. W programie Toccata i Fuga d-moll BWV 565 (!!!), utwory Morley, Alain, Handel, Rovigo, Azzaiolo, Mendelson, O.di Lasso, Czajkowski. Byłem, wysłuchałem i podziwiałem. Kolejny koncert w ramach III BFMOiK w kościele w Lachowicach w dniu 10 lipca 2011 r.

więcej >>>

https://picasaweb.google.com/1181411824 … aBeskidzka

6

Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie zaprasza na ostatni koncert III Beskidzkiego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej, który odbędzie się 14 sierpnia 2011r. o godz. 18.00 w kościele parafialnym w Krzeszowie.
Podczas koncertu wystąpią: Józef Serafina (organy), kwartet skrzypcowy 4 p.m. w składzie: Maria Perucka, Nadia Monczak, Mariusz Monczak, Łukasz Perucki.

7

Jeżeli nic nie wypadnie... przybędę do Krzeszowa  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

byłem ja, była Jolanta, niestety zabrakło Krakusa:(
mam kilka fotek, jak ogarnę pewne sprawy to wrzucę;)

9

http://www.kukow.pl/index.php?subaction … at=21&

10

szymskim napisał/a:

byłem ja, była Jolanta, niestety zabrakło Krakusa:(
mam kilka fotek, jak ogarnę pewne sprawy to wrzucę;)

No i gdyby Krakus był to by tu coś sensownego napisał  wink

Ja napiszę tak: najpierw cieszyłam oczy pięknymi widokami ze szczytu Gronika, a potem z Przełęczy pod Żurawnicą  big_smile

Z przyjemnością zasiadłam w ławce kościoła w Krzeszowie i przez prawie godzinę słuchałam koncertu, który cudownie rozbrzmiewał we wnętrzu świątyni - uczta dla ducha  smile

No, a potem jak wiadomo był balon....  lol

11

Żałuję ale nie mogłem w tym terminie być na koncercie w Krzeszowie. Z poprzedniego koncertu w tym miejscu mam płytkę CD, często ją słucham. Szkoda, że to ostatni występ w tym roku w ramach BFMOiK.

12

Muzykowanie w Beskidzie. W dniu dzisiejszym, niedziela, 13 maja 2012 r. w kościele św. Anny w Stryszawie Górnej, odbył się koncert inauguracyjny IV Beskidzkiego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej. Wykonawcy, młodzi studenci: Joanna Błaszczyńska - flet, Julia Nawrot - skrzypce, Agata Błoniarz - organy. W programie utwory J.S. Bacha, F. Benda, G.Ph. Telemanan, F. Bibera.

Niestety, koncert nie był porywający, organizatorzy koncertu trochę zlekceważyli publiczność, a i Ona słabo dopisała swoją frekwencją. Czyżby zmierzch tego typu koncertów. Zobaczymy co przyniesie kolejny koncert z tego cyklu: 10 czerwca 2012 w kościele św. Piotra i Pawła w Lachowicach, wystąpią bardziej utytułowani wykonawcy: Arkadiusz Krupa i Wacław Golonka.

Byłem, wysłuchałem i trochę się zadumałem nad przyszłością Beskidzkiego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej.