stary napisał/a:[...]Właśnie czytałem co pisałaś o kumakach ale wydawało mi się ,że Twoje sa troszkę inne. [...]
może z kumakami stary tak jak z ludźmi ... gdybyśmy byli wszyscy jednakowi, byłoby na świecie bardzo nieciekawie
. A tak poważnie... na różnice w ubarwieniu ciała mają oczywiście wpływ środowisko, w którym zwierzę żyje czy ochrona przed naturalnymi wrogami. „mimikra” jest tu jak najbardziej trafnym określeniem 
stary napisał/a:Mrowisk w Beskidach jest dosyc dużo a mrówek chyba nikt nie zliczy. Wydaje mi się ,ze nie sa specjanie gryzace ...ale dlaczego mrówki właża na drzewo...konkretnie na brzozę
Te Twoje mrówki ze zdjęcia stary to zapewne mrówki rudnice (Formica rufa), żyjące w lesie, bądź na jego obrzeżach. Prawdopodobnie w pobliżu tego drzewa , a nawet pod nim mogłeś obserwować ich mrowisko ( dosyć duży kopiec ) zbudowany głównie z igiełek drzew i małych gałązek.

foto:nena
Często widać również te mrówki w pewnej odległości od mrowiska. Szukają wtedy pożywienia, bądź materiału na budowę kopca. U rudnic występuje jeszcze ciekawe zjawisko, mianowicie, niektóre z nich wychodzą poza mrowisko i podkradają robotnice z innych mrowisk
. Rudnice nie kąsają. W razie niebezpieczeństwa atakują, podnoszą się i podkurczają odwłok „sikając” kwasem mrówkowym w kierunku wroga. Mrówka rudnica podlega w Polsce częściowej ochronie.
Na drzewach można spotkać mrówki z innego jeszcze powodu. Lubią odżywiać się słodką wydzieliną mszyc – spadzią. Spadź to przetworzony przez mszyce, czerwce i miodówki sok roślinny. Brzoza należy do drzew spadziowych. Mszyce wysysają sok z jej młodych liści i produkują spadź. Niektóre mrówki, właśnie z tego powodu żyją z mszycami w symbiozie.
Są również mrówki, które swoje gniazda zakładają w drewnie drzew i na/w drzewach żyją np. gmachówka cieśla Camponotus herculeanus) . Niszczą w ten sposób drzewostan lasów, głównie iglastych. Często odżywiają się nimi dzięcioły, dlatego nie zawsze dziuple w drzewach to efekt polowania na korniki, bywa, że i na gmachówki
. Cechą charakterystyczną jej obecności w drewnie są m.in. białe trociny przy pniu drzewa.

foto:nena
Mrówki te nie są groźne dla człowieka, za to srogo rozprawiają się z wrogiem, który wtargnie do ich gniazda. Żywią się przede wszystkim spadzią z drzew iglastych, ale nadgryzają też młode pączki i świeże pędy drzew liściastych zlizując z nich wypływający sok.
Ostatnio edytowany przez nena (2011-09-28 20:32:00)
"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej" /E. Stachura/