Temat: Bolek i Lolek przed Sferą

Postacie dwóch rysunkowych chłopców z najpopularniejszej polskiej kreskówki potrafi rozpoznać prawdopodobnie każdy w naszym kraju. Aż trudno uwierzyć, że przygody Bolka i Lolka zaczęły się pół wieku temu i cieszą trzecie już pokolenie dzieci. Rzeźba upamiętniająca obu urwisów zostanie dzisiaj (19 maja o godzinie 14:00) oficjalnie odsłonięta przed Galerią SFERA w Bielsku-Białej, w "rodzinnym" mieście chłopców.

Czwartek 19 maja w Bielsku - Białej będzie wielkim świętem Bolka i Lolka. Rzeźba, przedstawiająca obu bohaterów, zostanie uroczyście odsłonięta przez prezydenta Bielska-Białej na placu przed Galerią SFERA. Imprezie towarzyszyć będą warsztaty rysunkowe dla dzieci, czytanie i oglądanie bajek o Bolku i Lolku oraz malowanie dziecięcych buziek i skręcanie balonowych zwierzaków. Dla wielbicieli kreskówki zaśpiewa chór dziecięcy "Pinokio", a około godziny 15.00 nastąpi rozwiązanie konkursu zorganizowanego przez galerię na nazwę placu przed SFERĄ. Wszystkie atrakcje będą bezpłatne i odbędą się w pobliżu pomnika tj. na placu przed SFERĄ, w godzinach od 13.30 do 15.30.

Organizatorem imprezy jest Urząd Miejski Bielska-Białej przy wsparciu Galeria SFERA. Udział w imprezie zapowiedziało też Wydawnictwo ZNAK, wydawca książek o Bolku i Lolku.

Animowane przygody Bolka i Lolka to jedna z najpopularniejszych polskich kreskówek ciesząca się uznaniem młodych widzów na całym świecie (ich przygody znane są dzieciom np. w Iranie). Seria historyjek została zainicjowana w 1962 roku w bielskim "Studio Filmów Rysunkowych". W przeciągu 23 lat wyprodukowano ponad 150 odcinków i dwa pełnometrażowe, kinowe filmy. Największa seria odcinków nosiła wspólny tytuł: "Przygody Bolka i Lolka", w jej ramach nakręcono 63 odcinki. Przez lata kreskówka wpisała się na stałe w dzieciństwo kolejnych pokoleń Polaków. Przypieczętowaniem wyjątkowego statusu Bolka i Lolka w polskiej kulturze było ich zwycięstwo w plebiscycie na "Dobranockę wszech czasów" w 1997 roku zorganizowanym przez Telewizję Publiczną i Gazetę Wyborczą. Kultowi bohaterowie wyprzedzili m.in. Smerfy (miejsce drugie) oraz Wilka i Zająca (miejsce trzecie).

http://files.sfera.com.pl/newses/90ecc405f6cd5546199721688cec49bc.jpg

2

Odp: Bolek i Lolek przed Sferą

http://bielsko.biala.pl/19728,aktualnosci

3

a co z Tolą ???  jakaś dyskryminacja płci ? big_smile big_smile big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

Tola do nich nie pasowała smile

5

no coś takiego ! ...  neutral tongue big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

nena napisał/a:

a co z Tolą ???  jakaś dyskryminacja płci ? big_smile big_smile big_smile

"Roman Nehrebecki, syn nieżyjącego już Władysława Nehrebeckiego, reżysera kreskówek oraz pierwowzór postaci filmowego Lolka, mówi, że wbrew pozorom Tola nigdy nie była popularną postacią. Trafiła do filmu, bo dziewczynki z całej Polski pisały listy z prośbami o taką postać. Jednak Tola się nie przyjęła, sprawiała też sporo kłopotów twórcom filmu. M.in. dlatego, że chłopcy w takim wieku jak Bolek i Lolek nie zadają się z dziewczynami i trudno było wymyślić jakieś sensowne przygody dla tej trójki. Widzowie zaczęli mówić, że jednak nie chcą Toli, że to nie był najlepszy pomysł. Po krótkiej karierze rysunkowa dziewczynka znikła więc z ekranu. - Dlatego nie wydaje mi się, że powinna być na pomniku razem z Bolkiem i Lolkiem - mówi Nehrebecki."

Źródło: Gazeta Wyborcza Bielsko-Biała

dyskryminacja płci  big_smile

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

7

ewidentna dyskryminacja płci...

akurat uważam, że mądra i pomysłowa Tola była postacią równoważącą między złośliwym Bolkiem a ślamazarnym Lolkiem i była postrzegana pozytywnie...

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

8

zgadzam się z Wami dziewczyny, ewidentna dyskryminacja dziewczynek !!!  mad  big_smile

W ramach protestu nie zrobimy sobie zdjęcia z Bolkiem i Lolkiem  lol !!!

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

10

Mi za bardzo nie podoba się miejsce, w którym postawiono pomnik "chłopaków". Centra handlowe jednak są w modzie, więc pewnie to przeważyło nad wyborem tego miejsca. Dla mnie pomnik powinien stać obok reksia smile

11

ja bym już w tą całą aferę biednego Reksia nie chciała mieszać lol

12

Chłopaki woleli swoje towarzystwo i powinniśmy to uszanować. Tola jeszcze będzie miała swoje 5min. big_smile