Odp: Dlaczego tu pustki ?

lowell79 napisał/a:

Nie lubię wszystkiego co ma konsystencję galaretki  wink

kłamczych tongue a galaretka Stanleya to co smile

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

27

To już inna sprawa wink

28

no proszę , jak widać galaretka galaretce nierówna big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

29

wink

30

Nerecznica pośrednia, nerecznica samcza....ech ta wiosna:) ech te paprotniki:)  Widze ,ze sezon grzybowy też już rozpoczęty. Dzikuska big_smile zdradziła nam jakie grzybki rosną za domem. Dzięki:)Kiedyś gdy tę kisielnicę zobaczyłem na chruście przy szlaku na Leskowiec to najpierw skojarzyłem że ktos tu coś nabrudził....asfaltem.  Też bym nie zgadł, bo to choć bardzo pożyteczne i ciekawe organizmy to sa wsród nich gatunki wybitnie psujące reputacje całej  szanownej rodzinie grzybów jadalnych i przyjaznych ludziom. Na chwilke spróbowałem sobie wyobrazic świat bez drożdży, penicyliny no bez i tych czerwonych i brunatnych kozaków, kurek,   rosnących parędziesiąt kroków od mojej chałupy... mad brrrrrr
Nieraz zastanawiam sie nad "heroizmem" grzybiarzy najpierw zjadających odważnie jakieś grzyby podobne do "prawdziwych" a potem zastanawiających się czy aby na pewno.....   

Kisielnica kędzierzawa . Całkiem przyjemna nazwa. Przepadam za kisielem:) Ja znalazłem w pobliskim lasku na dąbku (też beskidzkim a jakże ) coś weselszego smile przynajmniej w kolorystyce a jak sie nazywa czy równie kolorowo to już po cichu liczę ...zgadnijcie na kogo:)
Pozdrawiam wszystkich:)http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12068/thumb/p160f1flle28b9p049q1hmrmfj1.jpg

31

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12069/thumb/p160f26jd71c2vope1sas1tld15c31.jpg   i jeszcze  widok z dołu:)

Ostatnio edytowany przez stary (2011-05-23 19:36:15)

32

Piękny ten nadrzewny grzyb smile

33

stary grzybek , którego znalazłeś i tak ładnie sfotografowałeś to żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus).Troszkę o nim napisałam już kiedyś w temacie grzyby – post nr 17. Zapraszam do przeczytania, jeśli masz ochotę wink. Twoje okazy to młode owocniki, gotowe do wrzucenia na patelnię ... big_smile wink. Podobno te znalezione na dębie są nieszkodliwe wink.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

34

Dziękuję Nena i dzięki Dariusz za łaskawą opinię o mojej fotomanii czyli kolejnym "schorzeniu" w zespole nieuleczalnej beskidoczubii:)
Szczególne dzięki dla Neny za jak zwykle profesjonalna a do tego jeszcze dowcipną odpowiedź. Jednak między starym a młodym ...grzybem jest róznica:) Wasze zdjęcia są też fajne ,ale to przecież nie tylko o to chodzi by pstrykać tylko by coś z tego sie dowiedzieć i jeszcze raz dzięki:)
Z grzybów rosnacych na drzewach to tylko opieńki....Dzisiaj pójde zobaczyć czy żółciak tak się ładnie zestarzał jak na Twojej fotce ...o ile ktos mi go nie zjadł:)
Po przeczytaniu wskazanego posta Neny żal mi tego młodego dąbka ....jest nie do uratowania...niestety. Lubię drzewa smile
Pozdrawiam:)

35

stary napisał/a:

Po przeczytaniu wskazanego posta Neny żal mi tego młodego dąbka ....jest nie do uratowania...niestety.

Prawdopodobnie nie do uratowania hmm.  Niestety ten grzyb nie oszczędza też słynnych drzew pomników np. Dębu „Bartka” czy rogalińskich „Lecha”, „Czecha” i „Rusa” . Ponieważ to cenne drzewa, próbuje się je ratować, hamując różnymi metodami rozwój grzybni tego pasożyta np. stosując iniekcje fenolowe do pni drzew.

Ostatnio edytowany przez nena (2011-05-24 19:19:13)

36

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12125/thumb/p160k949e2132hg901a7fmr12pl1.jpghttp://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12125/thumb/p160k94tu11of5vgc10m3168msu83.jpg
Na Złotej Górce.
Zjadają pień po ściętym drzewie nie od dzis , ale tych grzybków chyba nikt nie ruszy. ...a tak na marginesie nie wiem dlaczego wiele drzew w Bekidach jest ścinanych jak to mój sąsiad (zza Buga) mówi "po rusku" czyli wysoko nad ziemią?

Ostatnio edytowany przez stary (2011-05-25 20:18:40)

37

stary napisał/a:

Zjadają pień po ściętym drzewie nie od dzis , ale tych grzybków chyba nikt nie ruszy. ...a tak na marginesie nie wiem dlaczego wiele drzew w Beskidach jest ścinanych jak to mój sąsiad (zza Buga) mówi "po rusku" czyli wysoko nad ziemią?

Ciężko stwierdzić w takiej fazie co to jest. Nie wiem jaka była naturalna wielkość tych organizmów. Być może to jakieś grzyby saprofityczne, a być może jakieś śluzowce.

A co do drzew ścinanych „po rusku” to trzeba by zapytać jakiegoś leśnika – o co w tym chodzi ...  Też się spotkałam z tak wyciętymi drzewami. hmm

38

Co do grzybków to nie zabieram głosu . A jesli chodzi o scinanie  drzew tzw ruską metodą . Pnie scinane tak wysoko są pozostawiane na zboczu poniżej drogi którą jest prowadzona zrywka drewna . Zapobiega to zjezdzaniu ciągnionych pni po stoku w dół . Czesto są pozostawiane rosnące drzewa które są bardzo pokaleczone przez sciągane pnie i chorują

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

39

ferdynans napisał/a:

(...)A jesli chodzi o scinanie  drzew tzw ruską metodą . Pnie scinane tak wysoko są pozostawiane na zboczu poniżej drogi którą jest prowadzona zrywka drewna . Zapobiega to zjezdzaniu ciągnionych pni po stoku w dół . Czesto są pozostawiane rosnące drzewa które są bardzo pokaleczone przez sciągane pnie i chorują

Nie da się ściągnąć drzewa, tym bardziej w górach, by nie uszkodziło innego drzewostanu.
Sam się denerwowałem, że przy szlakach są pokaleczone drzewa sad
Ale tak w życiu bywa. Czasami trzeba poświęcić jedno, by w to miejsce spokojnie mogło uróść kilkanaście dorodnych innych drzew smile  Obecnie, jak to zrozumiałem big_smile , że przy drogach drzewa są ścinane na wysokości 1m uświadomiło mi, że są to same plusy dla środowiska, czego wcześniej nie rozumiałem big_smile
A przy okazji, na jakiś czas można tam szlakowe znaki namalować smile , a gdyby było wycięte w „pień” to co ???

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

40

No to teraz się nam wszystko wyjaśniło smile, ferdynans, MK - dziękujemy smile.

41

Przed kilkoma dniami pojawiły się i u mnie młode owocniki żółciaka siarkowego (Laetiporus sulphureus), którego obserwuję już od kilku lat na ściętym pniu wierzby.

Poniżej w albumie grzybek oraz proces powolnego rozpadu martwego już drzewa.

https://lh4.googleusercontent.com/-U_21Phqs8rM/TeCmiNTvFsI/AAAAAAAAI_w/7Giuam3h18I/s800/100_2773.JPG
foto:nena

42

Nena piękne te nadrzewne grzybki, no i widzę też żółtego ślimaka smile

43

to ja dorzucę tu takiego grzybka choć nazwy już nie pamiętam, ale na pewno go z łatwością zinterpretujecie

https://lh5.googleusercontent.com/-NJYaNFZmO7g/TeC4FQi_G2I/AAAAAAAAGto/vSh107oRhLc/rzyki%252520miko%2525C5%252582ajki%252520007.jpg

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

44

baca wiem że jest to gwiazdosz, ale jaki to był gatunek, no to już nie pamiętam.

45

Jak już tak wszyscy sie rozgrzybkowali to i ja wrzuce cos takiego , niestety nie mam pojęcia jak to sie nazywahttp://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/2000/12195/thumb/p160r4c0hqjc212bt1i2519t31nmr1.JPG

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

46

Dariusz Tlałka napisał/a:

baca wiem że jest to gwiazdosz, ale jaki to był gatunek, no to już nie pamiętam.

Tak, to gwiazdosz. Gatunków jest wiele, a rozpoznaje się je ponoć m.in. po kształcie otworu okrywy wewnętrznej owocnika (tej „kulki” wewnątrz). Wszystkie gatunki należące do rodziny gwiazdoszowatych (Geastraceae) są w Polsce pod ochroną . Mamy więc kolejnego grzybka pod ochroną, znalezionego w BM –ie !!! wink.

pamiętasz ferdynans na jakim drzewie go znalazłeś ?

PS. Proszę grzybki kierować do tematu - Grzybów wink

Ostatnio edytowany przez nena (2011-05-28 12:38:41)

47

Dariusz Tlałka napisał/a:

Nena piękne te nadrzewne grzybki, no i widzę też żółtego ślimaka smile

To ślimak z rodziny pomrowiowatych (Limacidae), widać, że smakują mu bardzo te młode owocniki wink.

48

pamiętasz ferdynans na jakim drzewie go znalazłeś ?                                                                                                                    .Na 99% był to Buk     a co do tematu grzybków to administrator bedzie tu musiał posprzątac ja sie tylko dokleiłem

49

baca napisał/a:

to ja dorzucę tu takiego grzybka choć nazwy już nie pamiętam, ale na pewno go z łatwością zinterpretujecie

https://lh5.googleusercontent.com/-NJYaNFZmO7g/TeC4FQi_G2I/AAAAAAAAGto/vSh107oRhLc/rzyki%252520miko%2525C5%252582ajki%252520007.jpg

Okazuje się, że jest to gwiazdosz frędzelkowany (geastrum fimbriatum) i jest wpisany pod numerem 173922
na stronie http://www.grzyby.pl

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

50

mo i udało mi się znaleźć kolejnego gwiazdosza Szkoda, że nie w BM ale za to na Mierzeji Wiślanej w Krynicy Morskiej

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/4000/14240/thumb/p16814jmbj10i311g61auus481nar1.JPG

Jak to dobrze było po nauki iść do Darka T

- Jan Galicz