Temat: Skały w okolicach Kamienia

Pan Dariusz Tlałka zapoczątkował nowy dział w naszym serwisie - Ciekawe Miejsca. Będziemy opisywać ciekawe miejsca w Beskidzie Mały w większości znajdujące się poza szlakiem  lub w pobliżu. Pierwszy temat to Skały w okolicach szczytu Kamień!

http://www.beskidmaly.pl/skala_kamien.php

2

Odp: Skały w okolicach Kamienia

Skały w okolicach Kamienia to jedne z ładniejszy i ciekawszych wychodni piaskowca w Beskidzie Małym Potężna sciana z bardzo zróznicowaną i ciekawą budową  rózne rodzaje piaskowca o zróznicowanej strukturze róznej grubości i wszelakich barwach z ciekawymi przerostami bardzo twardego i gładkiego piaskowca .Wokoło wiele mniejszych skałek , nie znam się na geologi ale według mnie nie jeden znawca tematu na podstawie tych skałek  mógłby napisac dobra prace na temat budowy geologicznej Beskidu Małego. Przebywając w okolicy tych skałek popuszczając wodze fantazji trudno się oprzec wrażeniu ze jest to pozostałośc po jakiejs warownej osadzie naszych przodków , tworzą jakby obronny mur wokoło wiele rozpadlin i peknięc z pewnoscią bedzie tu jakas jaskinia tylko jak narazie brak do niej wejscia moze ktos je odkryje . Polecam to miejsce szczególnie tym których interesuje geologia , a i zwykłych turystów z pewnoscia zainteresuje róznorodna struktura tych skałek ,mozna wykonac bardzo ciekawe zdjęcia Przypuszczam ze nazwa szczytu powstała własnie od tych skał do dzis miejscowi  idac w te rejony mówią ze ida na Kamień i tak z pewnością zostało

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

Przeczesując stoki Kamienia i Żaru zaobserowawałem spore nagromadzenie tych skał na wschodnich ich stokach, praktycznie od Kozińca i potoku Bystrz gdzie zaczyna się las. Pod względem liczby skałek mogą one rywalizować nawet z Łamaną Skałą. Zapewne wśród nich ukryta jest jakaś nieznana jaskinia.

4

Podoba mi się otoczenie całej doliny Ponikiewki i Brejany. Na grzbiecie Kaprala też ponoć występują jakieś formy skalne, tylko nigdy tych skałek nie widziałem. Może w w najbliższą sobotę poszukam ich. Ciekawe czy istnieje jakaś droga, którą można by zejść z przeł. pomiędzy Kamieniem a Główniakiem do Ponikwi w okolice przystanku niedaleko kościoła?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

5

jak poszukasz to znajdziesz tongue A ścieżek z dołu jest pod dostatkiem, najlepiej prost od kościoła do góry starym wyciągiem narciarskiem

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

Na grzbiecie Patrola też nie widziałem rzadnych skałek, widziałem co najwyżej niewielkie odłamki skalne, co nie znaczy że gdzieś się one nie ukrywają.

7

kris_61 napisał/a:

Podoba mi się otoczenie całej doliny Ponikiewki i Brejany. Na grzbiecie Kaprala też ponoć występują jakieś formy skalne, tylko nigdy tych skałek nie widziałem. Może w w najbliższą sobotę poszukam ich.

Kriss zasmuciłeś mnie! sad
W sobotę malujemy krzyż w BM i rekultywujemy tereny wokół ruin schronu PTT
i Ty przyjeżdżając z Bytomia idziesz na Kamień ? A gdzie integracja społeczności Forum?
Przepraszam.
Ale mimo zasług (kapownik) zawiodłeś mnie! wink

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

8

^^
Niestety chyba nic z tego nie wyjdzie i to z przyczyn ode mnie niezależnych. Wyjazd też nie z mojej inicjatywy tylko z grzeczności tongue
Apowiem szczerze, że chętnie bym na nizinach popracował. Jeszcze w tak doborowym towarzystwie. big_smile
Całe życie jestem społecznikiem, pomimo tego że tamten system odszedł w niebyt.

Ostatnio edytowany przez kris_61 (2010-10-06 20:36:37)

9

kris_61 napisał/a:

^^
chętnie bym na nizinach popracował

Jakie tu są niziny Czy my o tych samych górach piszemy

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

10

baca napisał/a:
kris_61 napisał/a:

^^
chętnie bym na nizinach popracował

Jakie tu są niziny Czy my o tych samych górach piszemy

Chodzi mi o to, że mam lęk wysokości wink

Ostatnio edytowany przez kris_61 (2010-10-07 07:03:59)

11

Dzisiejsza moja wędrówka po stokach Żaru i Kamienia zaowocowała odnalezieniem tutaj aż 10 nowych obiektów jaskiniowych jak: okapy, schroniska i dziury o długości korytarzy od 1 m do 2 m smile Stoki tych szczytów są tak gęsto usłane skałami o rozmaitych kształtach, że chyba jest to miejsce o największym nagromadzeniu skał w Beskidzie Małym. Oto kilka skałek z tego terenu:
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/3000/13353/thumb/p164qc2mtl1vkvf41npdq0grn91.jpg
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/3000/13353/thumb/p164qc3asb1aqp1vkkpa6s2a1oub2.jpg
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/3000/13353/thumb/p164qc406f7oc6m41flt7brcdp3.jpg
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/3000/13353/thumb/p164qc4k54lpv1u7jqok1rrhpap4.jpg

12

To bardzo udana wyprawa Darku - gratuluje nowych znalezisk  big_smile

Zaraz mi sie przypomniała nasza wyprawa z Neną  wink  lol

Kamikaze na Kamieniu czyli jest już ciemno, ale wszystko jedno ...

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

13

Jolanta napisał/a:

Zaraz mi sie przypomniała nasza wyprawa z Neną

Tak Jolu tylko gdzie Darek T. wypatrzył jeszcze tyle skałek big_smile ? No nic ... wycieczka do powtórzenia lol.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

14

nena napisał/a:

Tak Jolu tylko gdzie Darek T. wypatrzył jeszcze tyle skałek big_smile ?

Mogę podać rozmieszczenie skałek na stokach Żaru i Kamienia. Po wczorajszej wędrówce w pełni je rozpoznałem:
- Na południowo-wschodnim stoku Żaru, nieco poniżej szczytu aż po bliskie położenie potoku Bystrz w postaci gruzowisk i usypisk skalnych
- Na wschodnim stoku Żaru, poniżej szczytu aż po źródło potoku w postaci skał układających się w podłużny mur z przerwami
- Pomiędzy szczytem Żaru i Kamienia w postaci niewielkich skałek
- Na wschodnim stoku Kamienia, od źródła potoku po bliskie położenie potoku Bystrz w postaci usypisk skalnych
- Pod szczytem Kamienia od zachodniej części w postaci skał wspinaczkowych
- Na północno-wschodnim stoku Kamienia nieco poniżej szczytu aż po bliskie położenie granicy lasu w postaci skał układających się w podłużny mur z przerwami

Sporo tutaj tych skał big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-07-17 14:02:21)

15

nena napisał/a:
Jolanta napisał/a:

Zaraz mi sie przypomniała nasza wyprawa z Neną

Tak Jolu tylko gdzie Darek T. wypatrzył jeszcze tyle skałek big_smile ? No nic ... wycieczka do powtórzenia lol.

W sam raz na jesień smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile