Temat: Lato w Małym
Wczoraj po południu odwiedziłam łąkę nad domem
. Przy tak pięknej słonecznej pogodzie nastawiłam się głównie na łapanie w kadr owadów, ale nie tylko
. Na chabrze łąkowym (Centaurea jacea L.), świerzbnicy polnej (Knautia arvensis (L.) roiło się od karłątków, przestrojników (Maniola ), czerwończyków (Lycaena) i polowców szachownica (Melanargia galathea)
.
foto:nena
Ostrożeń błotny (Cirsium palustre) i świerzbnicę upodobały sobie kraśniki sześcioplamki (Zygaena filipendulae) . Na jeżynie wypatrzyłam piękną, prawie 6 cm, gąsienicę pawicy grabówki (Saturnia pavonia)
.
Na obrzeżach lasu czerwienią się korale dzikiego bzu koralowego. Zaczynają też dojrzewać owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia L.) i można już zajadać się malinami (Rubus idaeus L.)
. W lesie liczyłam na grzyby, jednak oprócz gołąbka modrożółtego (Russula cyanoxantha) znalazłam tylko młode lejkowce dęte (Craterellus cornucopioides).
Mimo, że często pada, południowe stoki są bardzo przesuszone, a to jak wiadomo grzybom nie sprzyja
Pod modrzewiem trafiłam na wielki owocnik murszaka rdzawego (Phaeolus schweinitzii).
Na łące pełno kwitnącego złocienia właściwego (Leucanthemum vulgare) i lubianej szczególnie przez trzmiele komonicy zwyczajnej (Lotus corniculatus L.). Selerowate to z kolei ulubione rośliny owadów z rodziny kózkowatych m.in. strangalii plamistej (Leptura mac ulata) i strangalii czarniawej (Stenurella melanura), które urządziły sobie na nich tego popołudnia zabawę.
Byłam też nad strumykiem. W toni wodnej wypatrzyłam długo przez nas poszukiwane larwy salamandry plamistej
.
Pozostałe zdjęcia fruwających i nie tylko w albumiku po kliku na strangalię ![]()