Odp: Paprotniki
widać Darku paprocie nie dadzą Ci o sobie tak łatwo zapomnieć i będą się pojawiać w coraz to nowych miejscach , bawiąc się z Tobą w chowanego
![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
widać Darku paprocie nie dadzą Ci o sobie tak łatwo zapomnieć i będą się pojawiać w coraz to nowych miejscach , bawiąc się z Tobą w chowanego
![]()
To zdjęcie nazwałem "w skrzypowym królestwie". Przedstawia ono wielki łan skrzypu leśnego.
Zdjęcie wykonane w Krzeszowie w Beskidzie Małym ![]()
ten sam skrzyp w innej perspektywie i w inny miejscu - nad przysiółkiem Nawieśnica w Sułkowicach 
Darku u Ciebie taka „skrzypowa tajga” a u bacy palemki na plaży
![]()
Punkt siedzenia - znaczy focenia zmienia perspektywę ![]()
No paprotniki są już niemal w pełnym rozwoju, więc czas opuścić Beskid Mały i nawiedzić resztę Polski
Czekają mnie chyba najtrudniejsze wyzwania botaniczne z jakimi mam doczynienia
Z tych co mi pozostały z paprotników do znalezienia to 3 gatunki współczesne i 6 gatunków wymarłych w Polsce
Pod koniec sezonu będzie wiadome co udało mi się znaleźć.
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-05-23 20:17:13)
trzymamy kciuki Darku ! ![]()
trzymamy kciuki Darku !
Bardzo, bardzo mocno... ![]()
Ostatnio przechodzę prawdziwy wysyp odkrywania stanowisk bardzo rzadkiej w Polsce
wietlicy alpejskiej (Athyrium distentifolium) na obszarze Beskidu Małego. Zaczęło się od stanowiska pod Groniem Jana Pawła II, potem pod Magurką Wilkowicką, następnie pod Leskowcem, kończąc na dzisiejszym pod Gibasów Wierchem. Praktycznie co jestem w Beskidzie Małym, tam nowe stanowisko tej paproci
Czyżby szczęśliwy przypadek ![]()
Oto fotka wietlicy alpejskiej z dzisiejszego współodkrycia razem z Bacą, z pod Gibasowego Wierchu ![]()
![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-06-25 20:24:48)
Dzisiaj dzięki szczęściu udało mi się odkryć nowe stanowisko bardzo rzadkiej w Polsce
nerecznicy pośredniej (Dryopteris remota) mającą w Beskidzie Małym największą ostoję w Europie Środkowej, składającą się tutaj aż z 16 stanowisk. Nowe stanowisko odkryłem na stoku Kiczery pomiędzy grzbietami Gawranica i Janoska w Wielkiej Puszczy. Odnalazły się tylko 3 osobniki w lesie bukowym
Oto zdjęcie z tego stanowiska.![]()
to widzę, że była dzisiaj bardzo owocna wyprawa ![]()
pięknie Darku ![]()
Jako ciekawostkę dodam, że na stronie internetowej http://www.bio-forum.pl/cgi-local/board … 31057.html znajduje się pełny wykaz moich publikacji naukowych jakie wyszły do tej pory. Mam 15 takich pozycji, a niektóre dotyczą też paprotników w Beskidzie Małym
Jak na pasjonate to naprawdę niezły wynik ![]()
pięknie ta lista wygląda Darku - Gratulacje ! ![]()
Darku = twoja lista robi wrażenie Życzę ci aby się ona poszerzała
Ostatnio pod Groniem Jana Pawła II udało mi się zrobić całkiem niezłe makro wietlicy alpejskiej od spodniej strony z zarodniami. Oto one ![]()
![]()
no robi wrażenie Darku Widzę, że aparat wykorzystujesz maksymalnie
Zdjęcia paprotników z dzisiejszego wypadu:
To nie nowy dla nauki gatunek paproci Dryopteris mrozicus tylko najzwykszejsza nerecznica szerokolistna - Dryopteris dilatata nieco omrożona ![]()
![]()
i jeszcze widłak goździsty ze swoimi zbialałymi kłosami zarodnionośnymi![]()
i pędami płonnymi![]()
Czas na podsumowanie kończących się już moich badań nad paprotnikami w Beskidzie Małym.
Beskid Mały w wyniku tych badań stał się jednym z najcenniejszych pteridologicznie obszarów w Polsce nazywanym przez botaników tzw. "botanicznym rajem". Ten fakt zawdzięcza nie tylko sprzyjającym warunkom siedliskowym, ale przede wszystkim wręcz doskonałemu zbadaniu i oznaczeniu paprotników, co wyróżnia Beskid Mały od reszty Polski. Może też być wzorem do dalszych badań w Polsce nad tą grupą roślin. Badania te prowadziłem od 2008 roku, w oparciu o system kartogramu ATPOL 2 na 2 km. Do dzisiaj uzbierało mi się w ten sposób 2064 stanowiska. Oto wyniki:
W Beskidzie Małym znajduje się spora liczba paprotników będąca pod ścisłą ochroną która występuje tutaj pospolicie, bardzo często lub często, są to: wroniec widlasty, widłak jałowcowaty, widłak goździsty, paprotnik kolczysty, paprotnik Brauna, podrzeń żebrowiec i paprotka zwyczajna, pozostałe chronione są już tutaj rozproszone, rzadkie lub bardzo rzadkie:
skrzyp olbrzymi, skrzyp pstry, nasięźrzał pospolity, podejźrzon marunowy (uważany za najcenniejszą roślinę Beskidu Małego, występujący tutaj na jedynym stanowisku w Karpatach Polskich), języcznik zwyczajny i pióropusznik strusi. Największą ostoję w Polsce mają tutaj: skrzyp pośredni, nerecznica walijska i nerecznica pośrednia (gatunek ten ma również tutaj największą ostoję w Europie Środkowej). Warto wspomnieć tutaj o zanokcicy północnej gatunku zakwalifikowanym do nowej edycji "Polskiej czerwonej księgi roślin", zachylniku błotnym mający tutaj jedno z nielicznych stanowiskch w Karpatach Polskich i sporej ostoi wietlicy alpejskiej (gatunek subalpejski) jak na tak niskie góry. Niestety nie udało się dotychczas potwierdzić w Beskidzie Małym takie gatunki jak: widlicz spłaszczony, widlicz Zeillera, widlicz alpejski, skrzyp zimowy i podejźrzon księżycowy.
Badania zapewne przejdą kiedyś do legendy. Aż strach pomyśleć ile tych kilosów przelazłem w samym Beskidzie Małym ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-10-31 16:11:07)
Czas na podsumowanie kończących się już moich badań nad paprotnikami w Beskidzie Małym.
Beskid Mały w wyniku tych badań stał się jednym z najcenniejszych pteridologicznie obszarów w Polsce nazywanym przez botaników tzw. "botanicznym rajem". [...]
Badania zapewne przejdą kiedyś do legendy. Aż strach pomyśleć ile tych kilosów przelazłem w samym Beskidzie Małym
Darku ale zdajesz sobie sprawę, że gdyby nie Twoje zainteresowania tą grupą roślin, Twój zapał i oddanie sprawie nie można by było dzisiaj tego stwierdzić i napisać i że w większości przypadków to są Twoje osobiste zasługi w tej dziedzinie botaniki. Mam nadzieję i pewnie to nie jest tylko moja nadzieja, że Twoja praca i te jak piszesz „przelezione kilosy” zostaną przez te osoby, oraz te instytucje, które na Twoich badaniach bazowały bądź ciągle bazują odpowiednio docenione. My w każdym bądź razie wiemy ile zrobiłeś dla paprotników. ![]()
Darku ale zdajesz sobie sprawę, że gdyby nie Twoje zainteresowania tą grupą roślin, Twój zapał i oddanie sprawie nie można by było dzisiaj tego stwierdzić i napisać i że w większości przypadków to są Twoje osobiste zasługi w tej dziedzinie botaniki. Mam nadzieję i pewnie to nie jest tylko moja nadzieja, że Twoja praca i te jak piszesz „przelezione kilosy” zostaną przez te osoby, oraz te instytucje, które na Twoich badaniach bazowały bądź ciągle bazują odpowiednio docenione. My w każdym bądź razie wiemy ile zrobiłeś dla paprotników.
Ostatnio podejmuje ważne kroki, bo w Polsce poprostu nie opłaca się być tzw. amatorem a prawdziwym specem w swej dziedzinie, co innego w Wielkiej Brytanii (amatorów speców jest ich tam na pęczki), ale dokonać tego jako amator jest czymś niezwykłym. Botanicy wiedzą jak dużo zrobiłem dla rozwoju polskiej pteridologii, a czy odpowiednio to doceniają, to trudno powiedzieć, bo jaka Polska jest to każdy widzi ![]()
^^^
Wysoki poziom forum BM zawdzięczamy wiedzy i fachowości forumowiczów.
By nie zapomnieć o moich paprotnikach, zdjęcie wrońca widlastego z Beskidu Małego ![]()
![]()
Na stronie internetowej http://zbiosr.uni.wroc.pl/sites/default … es/002.pdf jest dostępny pdf z moją publikacją naukową w języku angielskim dotycząca występowania gatunków z rodzaju nerecznica w Beskidzie Małym. Jest w tym też streszczenie w języku polskim. Zapraszam do lektury
![]()
Darku
- fragment ze streszczenia
"Beskid Mały to niewysoki i niezbyt rozległy obszar górski (...) Natomiast liczba gatunków i stanowisk stwierdzonych przez autora predysponują Beskid Mały w chwili obecnej do uznania go za jedną z największych ostoi gatunków Dryopteris w Polsce.
Ta obfitość gatunków i ich stanowisk wynika nie tylko z obecności sprzyjających siedlisk, ale także z wyjątkowo dokładnego zbadania pteridoflory."
Wielkie gratki nasz pteridotropicielu ![]()
Ostatnio edytowany przez jolanta (2012-01-26 18:28:22)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 11 zapytań ]