Odp: Dalekie obserwacje z Beskidu Małego
Żeby był jeszcze fajny efekt że są wyświetlane nazwy szczytów to trzeba znaleźć opisy szczytów
SRTM.ndb file
Hmmmm, może jakaś pomoc ? Gdzie to można znaleźć ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Żeby był jeszcze fajny efekt że są wyświetlane nazwy szczytów to trzeba znaleźć opisy szczytów
SRTM.ndb file
Hmmmm, może jakaś pomoc ? Gdzie to można znaleźć ?
Wyślę Ci Djinn'ie na pocztę plik, który dostałem od tomkosa. Ale dopiero w poniedziałek lub wtorek, bo jak się pewnie domyślasz, znikam na 3 dni w góry na urodziny Kaperka
Odnośnie tutoriala, którego napisał tomkos, dorzucę jeszcze parę uwag
Ale to też po dłuuuuuugim weekendzie ![]()
Właśnie rozgryzam program, ale brakuje mi tych nazw szczytów. Bez tego lipa ![]()
no to proszę
tu są opisy a poza tym na tym forum też warto poczytać jakie ten program ma możliwości)
Posiłkując się Kashmirem, doszedłem do tego:
z Gibasówki:

i z Potrójnej:

Ja wiem, że to niecałe 70 km, ale może ktoś skusiłby się na upolowanie Chocza z Beskidu Małego ![]()
Wg tego:
widać nawet Chopoka
, nie wspominając o widokach na zachód ...
Może wyznaczymy sobie jakiś cel na DO z Małego, co ??
potwierdzam
też kiedyś robiłem symulacje w tamtym kierunku i widać Chopoka i Wielki Chocz
a na zachód to z okolic Leskowca wyszedł mi Pradziad o czym pisałem wcześniej wtym wątku
A jak z widocznością z Potrójnej na Pilsko? Z tego co pamiętam, to chyba widać tam las .....
A jak z widocznością z Potrójnej na Pilsko? Z tego co pamiętam, to chyba widać tam las .....
Fakt - jest las. Z tym Pradziadem z Leskowca to chyba też mocno problematyczna sprawa, ponieważ widok na zachód kończy się tam na Romance z tego co pamiętam.
Sprawdzałwem jeszcze inną wersje symulacji uwzg zakrzywienie terenu i zasięg widoczności z leskowca i wyszło mi coś takiego
![]()
a tu w powiększeniu widać wieże na szczycie Pradziada i jest w zasięgu koloru czerwonego
![]()
Wg Kashmira też widać, ale wizualizacja jedno, rzeczywistość drugie. Myślę, że drzewa mocno ograniczają widoki. Teoretycznie z Jawornicy, spod "krzyża" też można Tatry oglądać ![]()
Trzeba po prostu w środku zimy wygrać się grupowo w plener i sprawdzić jak to wygląda "naocznie" ![]()
Kolejne "wyzwanie" na zimę - Mała Fatra z Kiczery
Kolejne "wyzwanie" na zimę - Mała Fatra z Kiczery
spróbuj zasymulować raczej z okolic Kocierza
spróbuj zasymulować raczej z okolic Kocierza
Mówisz i masz
Posiłkując się Kashmirem, doszedłem do tego:
z Gibasówki:
i z Potrójnej:
Ja wiem, że to niecałe 70 km, ale może ktoś skusiłby się na upolowanie Chocza z Beskidu Małego
Wielki Chocz z Potrójnej !!! zdjęcia z zeszłej zimy tak sprawdziłem przez przypadek czy mam coś w tamtym kierunku i widać Go
![]()
Wielki Chocz z Potrójnej !!! zdjęcia z zeszłej zimy tak sprawdziłem przez przypadek czy mam coś w tamtym kierunku i widać Go
świetnie go widać !!! tomkos ![]()
Pilsko widać jak na dłoni
Wg tego:
widać nawet Chopoka
, nie wspominając o widokach na zachód ...
Może wyznaczymy sobie jakiś cel na DO z Małego, co ??
Jest i Chopok obok Jaworzyny (troche słabo widać bo nie celowałem w Niego tylko zależało mi na krajobrazie i jest to wycinek z większego zdjęcia ,które jest poniżej)
![]()
a jak sie ktoś dobrze wpatrzy to są 2 chopoki)))
![]()
Ostatnio edytowany przez tomkos (2011-08-20 18:49:50)
No to ja wrzuce coś, ale z widokiem na Beskid Mały. Oto zdjęcie wykonane z Wisły Wielkiej z widokiem na Zbiornik Goczałkowicki oraz na szczyty Beskidu Małego - Bujakowski Groń, Hrobacza Łąka, Groniczki i Gaiki ![]()
![]()
Świetnie zdjęcie
![]()
No i popsułeś Waść wszystko
Weź tu człowieku wrzuć temat na forum
Żarcik
I tak "zapoluję" na Chocza ![]()
Tak BTW tomkos. Czy mógłbyś zdradzić datę zrobienia tej fotki Chocza???
(...) a jak sie ktoś dobrze wpatrzy to są 2 chopoki)))
Bezsprzecznie dwa ![]()
Sorrki Darku że popsułem zabawę ale wcześniej ktoś podważył możliwość "uwidzenia w realu" tego co można wygenerować z Kashmira, więc tak z ciekawości sprawdziłem czy może coś mam i tak wyszło.
Zdjęcia były zrobione w sylwestra 31.12.2008 roku ( czyli więcej niż ostatnia zima jak pisałem wcześniej
)
Ostatnio edytowany przez tomkos (2011-08-20 21:10:47)
Sorrki Darku że popsułem zabawę (...)
Ależ nic nie popsułeś
Gratuluję warunków!!! Niech się ino zaczną jesienno-zimowe inwersje, a wyruszę na "polowanie" ![]()
"Polujemy" na Pradziada ??? ![]()
Pol(e)ujemy
jestem za
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.040 sekund, wykonano 14 zapytań ]