1

Temat: RYCHWAŁD

Wieś położona w dolinie potoku Nawieśnik oraz na stokach Łyski/640 m/ w Paśmie Pewelsko-Ślemieńskim,  przez niektórych zaliczanym do Beskidu Małego i ja za taką opcją też jestem. Pierwsze wzmianki o wsi pochodzą z  XIV wieku o czym wspomina Jan Długosz w "LIBER BENEFICIORUM",powstała wtedy parafia i postawiono pierwszy, drewniany kościół. Kościół ten w 1757 roku został przeniesiony do pobliskich Gilowic, a w jego miejsce postawiono nowy murowany w stylu barokowym. W kościele tym znajduje się między innymi cudowny obraz Matki Boskiej Rychwałdzkiej ,Pani Ziemi Żywieckiej. W pobliżu kościoła znajduje się dwór w stylu klasycystycznym z XIX wieku, w którym obecnie znajduje się hotel i restauracja. I na tym by można było zakończyć... ale pójdziemy dalej. Udając się przez wieś w kierunku Przełęczy Rychwałdzkiej, możemy zobaczyć kilka starych domów z bali budowanych na zrąb, najstarsza pochodzi podobno 1862 roku. Przed samą przełęczą po prawej stronie drogi rośnie kilkuset letnia lipa, a zaraz za nią znajduje się murowana kapliczka z figurą Chrystusa Nazareńskiego.W samej wsi, jak i okolicznych górach nie ma żadnego oznakowanego szlaku turystycznego, co gwarantuje nam wędrówkę bez tłumów. A jest naprawdę gdzie. Najlepiej udać się z Przełeczy Rychwałdzkiej grzbietem Barutki/614m/ skąd rozpościerają się piękne widoki na Beskid Śląski, Jezioro Żywieckie i Beskid Mały.Polne i leśne dukty prowadzą malowniczymi łąkami i polami, które mają nazwy używane prze miejscowych, takie jak : "Wielkie Pole", "Plebańskie Pole", "Kamieniec" czy też "Łącki"Na łąkach rośnie mnóstwo roślinności, szczególnie ziół. Dlatego pewnie, przy tutejszym  kościele w Rychwałdzie powstała bodaj najbardziej znana w Polsce infirmeria, którą założył franciszkanin ojciec Grzegorz Sroka/1930-2006/ a zioła zbierane są na okolicznych łąkach do dzisiaj.

Ostatnio edytowany przez jardo (2011-06-11 19:57:08)

Odp: RYCHWAŁD

Przy wytaczaniu granic turystycznych B.Małego - często zalicza się Pasmo Pewelskie do B.Małego
przez geologów zaliczane jest do Beskidu Makowskiego
choć czasem  zalicza się je nawet jako pasemko pogórskie Beskidu Żywieckiego

Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2011-06-10 13:42:33)

3

harnaś wołoski napisał/a:

Przy wytaczaniu granic turystycznych B.Małego - często zalicza się Pasmo Pewelskie do B.Małego
przez geologów zaliczane jest do Beskidu Makowskiego
choć czasem  zalicza się je nawet jako pasemko pogórskie Beskidu Żywieckiego

Ja tam przygarnąłem Pasmo Pewelsko-Ślemieńskie big_smile Będzie więcej Beskidu Małego... big_smile

4

W końcu na przełomie lipca i sierpnia udało mi się wyskoczyć na kilka dni w rodzinne strony, czyli do Rychwałdu i uzupełnić to co napisałem kiedyś tam... o zdjęcia smile Ale nie tylko o fotkach smile  Natrafiłem w Rychwałdzie na działalność, znanej nam skąd indziej smile  niekoniecznie dobrze się kojarzącej forumowiczom, pani wójt gminy Ślemień wink Tutaj jej działalność jest bardzo pozytywna/ nie próbuję jej tutaj bynajmniej bronić bo co się tyczy sprawy kapliczki na Gibasach jej działalność w tym przypadku, była niedopuszczalna/. Poprzez wykupienie kilku zabytkowych obiektów z zamiarem ich odremontowania i przeniesienia do tworzonego skansenu, uratowała je smile Wykupione gospodarstwo od kilkudziesięciu lat popadało w ruinę i jeszcze kilka lat i pozostałyby tylko zgniłe deski, a przedszkole miało zostać zburzone z uwagi na przebudowę drogi. Może dzięki skansenowi w rejonie uda się jeszcze coś uratować  smile A zdjęcia do obejrzenia jak zwykle tutaj  https://picasaweb.google.com/jardo1970/ … directlink

5

Warto było na te fotki poczekać smile

Kaplisia niesamowita - piękna w formie smile

a światło na niebie spektakl dało  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

piękna wycieczka w rodzinne strony jardo smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

fajna wycieczka ino szkoda, że wam padało

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

W Rychwałdzie bywam, ale rzadko i wiem jak piękne są to okolice, zwłaszcza z drogi schodzącej z Przełęczy Rychwałdzkiej, z widokiem na Beskid Mały. Ten zabytkowy kosciół też zwiedzałem. Piękna wycieczka we włanse okolice jardo.