Odp: Grzyby
ładne ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ładne ![]()
Ja lubie zbierać grzyby, ale raczej bez książki i tylko moje zaufane gatunki z gąbką ![]()
Witam!
Idąc zielonym szlakiem na zaporę w Porąbce, przypadkiem trafiłem na chyba dość rzadko występującego w Polsce grzyba. Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że jest to Gwiazdosz. Zdjęcie dołączam poniżej.
Tak to gwiazdosz. Mam też dzisiejszą czubajke kanie ze stoku Bujakowskiego Gronia ![]()
![]()
A propo kanii,znaleziona na szlaku na Hrobaczą.
Witam!
Idąc zielonym szlakiem na zaporę w Porąbce, przypadkiem trafiłem na chyba dość rzadko występującego w Polsce grzyba. Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że jest to Gwiazdosz.
Gratuluje Marku. Mi też kilka dni temu udało się znaleźć gwiazdosza tylko że na Mierzei Wiślanej i jest on najbliżej występującym morza
Dzisiaj w Wielkiej Puszczy natrafiłem na efektownie wyglądające grzyby ![]()
Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis)![]()
Szyszkowiec łuskowaty (Strobilomyces strobilaceus) będący pod ścisłą ochroną![]()
o cudacznym wyglądzie Darku
, pewnie bardzo przesuszone. Ja dzisiaj też bylam w lesie ale nie znalazłam nic, straszna susza ![]()
Nie ma Ja już na Leskowcu byłem o 530 i duchota straszna była na szycie Poza tym pani Halina ze schroniska też mówi, że jest krucho od dobrych kilkunastu dni
o cudacznym wyglądzie Darku
Niczym z kosmosu. Toż to latające pojazdy naszego Ufoka ![]()
Dzisiaj znalazłem takiego dziwoląga pod Cisową przełęczą
Wie ktoś co to może być?

a to "cuś" baca miało od spodu blaszki, kolce, labirynt czy rureczki ? ![]()
Wydaje mi się, że blaszki
Dzisiaj znalazłem takiego dziwoląga pod Cisową przełęczą
Wie ktoś co to może być?
Mi to wygląda na kolejny pojazd latający
A tak na poważnie to chyba pierwszy raz takiego grzyba widzę ![]()
Trudno bez dodatkowych fotek np. spodu grzyba, czy trzonka powiedzieć co to jest. Nie wiadomo też jak duży był, czy na zdjęciu jest powiększony, czy taki wielki kapelusz miał .
wielkości dłoni był
wielkości dłoni był
hmm... może to któryś z zasłonaków. Stawiałabym na zasłonaka glinkowatego (Cortinarius bolaris), ale nie mam 100% pewności.
W moim ogrodzie przydomowym odkryłem takiego oto grzybka, postać kilkucentymetrowa, w stanie zwisu. Czy to może "dziecinna" postać sromotnika bezwstydnego (pfallus impudicus)? A może to sromotnik fiołkowy?
![]()
Ostatnio edytowany przez krakus (2011-09-16 10:34:16)
W moim ogrodzie przydomowym odkryłem takiego oto grzybka, postać kilkucentymetrowa, w stanie zwisu. [...]
…
ten grzyb to mądziak malinowy (Mutinus ravenelii), rzadki grzyb w Polsce, należący do sromotnikowatych. Jego ojczyzną jest Ameryka Północna. Dojrzały owocnik, podobnie jak znany nam już okratek australijski czy sromotnik bezwstydny wydziela silny nieprzyjemny zapach padliny, wyczuwalny z daleka. Zapach ten zwabia liczne owady, głównie muchy padlinożerne, które rozsiewają zarodniki grzyba. Oprócz tego gatunku występuje jeszcze w Polsce mądziak psi (Mutinus caninus) . Nazwa „psi” pochodzi od tego, że jego owocniki są chętnie zjadane przez psy. Mądziakiem malinowym zresztą, też nie pogardzą ![]()
Nena, dziękuję za rozpoznanie unikalnego grzyba. Od dziś tworzę mini Park Narodowy w Tarnawie Górnej ze stanowiskiem mądziaka malinowego.
Oto moje grzybobranie z Beskidu Małego. W pierony tutaj podgrzybków, a pojedynczo trafiają się maślaki i koźlarze ![]()
![]()
niezły zbiór Darku jak na takie warunki
.krakus mysle ze młody osobnik sromotnika bezwstydnego wygląda tak .
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2013-07-25 13:08:18)
Tak ferdynansie, jak na Twoim zdjęciu dokładnie wygląda młody osobnik sromotnika bezwstydnego - phallus impudicus (sromotnik wstydliwy, smardz cuchnący, śmierdziak, śmierdziel, smrodnik, sromnik, bedłka pańska, jajczak). Podaje za Atlas grzybów leśnych, Henryk Orłos, W-wa 1979, str. 160-161
Gdyby nie ta mała skaza byłby wzorcowym okazem do albumu.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 11 zapytań ]