1

Temat: Tarnawa Dolna, gmina Zembrzyce - Beskid Mały

Tarnawa Dolna - wczoraj...

Tarnawa Dolna powstała równocześnie ze Śleszowicami tj. w XIV w. podczas akcji kolonizacyjnej Mikołaja z Benkowic. W XVI w. jej posiadaczem był Jan Przypkowski. Na początku XVII w. Tarnawa drogą kupna przeszła w ręce Komorowskich i należała do każdorazowych posiadaczy ziem suskich. W latach 1840-43 wybudowano drewniany kościółek parafialny pw. św. Jana Kantego ufundowany przez Jana Wielopolskiego. Obecny kościół, wybudowany w latach 1878-82 w stylu neoromańskim, ufundował Władysław Branicki. Znajdują się w nim dwie kaplice z przełomu XVIII/XIX wieku, a w ołtarzu głównym jest obraz Matki Bożej Przemiany i Uzdrowienia. Podczas II wojny światowej kościół ten został częściowo uszkodzony.

Tarnawa Dolna - obecnie...

2

Odp: Tarnawa Dolna, gmina Zembrzyce - Beskid Mały

Zwiedzając cmentarz parafialny w Tarnawie Dolnej natknąłem się na grób ziemiański Aleksandra Hulimka (ur. 26.2.1846, zm. 1.1.1901 r.) właściciela dóbr Mycowskich i Jego rodziny. Majątek Mycowskich znajdował się przy granicy polsko-ukraińskiej. W kaplicy w Mycowie znajdują się epitafia rodziny Hulimków. W Polsce nazwisko Hilimka należy do bardzo rzadkich. Ocalić od zapomnienia, mój cel w poszukiwaniach informacji i pogłębienia tematu. Może tą drogą wzbogacimy historię Beskidu Małego. Może wspólnie uzupełnimy brakujące klocki historii rodów beskidzkich.

"Myców, kaplica grobowa Hulimków
Związek z zespołem dworskim w Mycowie ma kaplica grobowa Hulimków. Majątek w Mycowie wniosła w dom mężowski Celina z Obniskich, córka Teofili i Wiktora Obniskich, żona Aleksandra Hulimka [7]. Kaplicę zlokalizowano na północnym zamknięciu krajobrazowej kompozycji doliny wzdłuż strumienia, łączącej się z położonymi na wzgórzu - dworem i parkiem [8]. Powstała w 1900 roku według projektu lwowskiego architekta, Władysława Sadłowskiego, autora projektu budynku dworca kolejowego we Lwowie. Mycowska kaplica ma bryłę analogiczną do centralnego fragmentu budynku dworcowego. Obie budowle wieńczą kopuły z latarnią. W kaplicy znajduje się gipsowa płaskorzeźba Zdjęcie z krzyża autorstwa Alojzego Bunscha. Innym wspólnym dziełem Sadłowskiego i Bunscha jest przebudowa kaplicy Pana Jezusa Miłosiernego w lwowskiej katedrze łacińskiej, do której Bunsch wykonał fryzy "Wjazd Pana Jezusa do Jerozolimy" i "Droga Krzyżowa". Kaplica zawiera epitafia: Wiktora Hulimka (1870-1872), Celiny z Obniskich Hulimkowej (1831-1875), Teodora Hulimka (1838-1901) i Teresy Szydłow-skiej (1804-1890) oraz Aleksandra Hulimka (1846-1901)."
(źródło: http://dkawalko.wszia.edu.pl/index.php?id=ziem)

Nazwisko: Hulimka
Portal moikrewni.pl
Statystyka: Liczby do nazwiska 'Hulimka'. W Polsce jest 14 osób o nazwisku Hulimka.
(źródło: http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/hulimka.html)

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/users/1000/105/tmp/thumb/p16a35fukp1f46ekn2de1ja46ot1.jpg

Ostatnio edytowany przez krakus (2011-09-20 11:22:03)

3

Zapraszamy na nową stronę Tarnawy Dolnej pod adresem: http://tarnawa-dolna.pl - prócz ogólnych informacji na temat miejscowości można na niej znaleźć także ciekawe zagadnienia odnośnie naszej gwary wraz ze słownikiem, spis pobliskich szlaków turystycznych czy mapę z poszczególnymi osiedlami. Serdecznie zapraszamy smile

Super strona, moje gratulacje! smile

5

harnaś wołoski napisał/a:

rzeczywiście super smile Może przydało by się trochę praktycznych informacji dla turystów np. co gdzie zjeść lub zanocować wink

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

6

kris_61 napisał/a:
harnaś wołoski napisał/a:

rzeczywiście super smile Może przydało by się trochę praktycznych informacji dla turystów np. co gdzie zjeść lub zanocować wink

Dzięki za uznanie, a jeszcze większe za propozycje - odnotowane na liście "to do" wink

7

Co dwie strony to nie jedna  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

Dla niewtajemniczonych podaję, że istnieją dwie Tarnawy w woj. małopolskim jako samodzielne miejscowości: Tarnawa Górna i Tarnawa Dolna. Wymienione Tarnawy dzieli inna wieś: Śleszowice. Historycznie istniała jedna Tarnawa. Brak dokładnych danych źródłowych o powstaniu Tarnawy Górnej. Różne publikacje wskazują na początek XVII wieku jako zarębek wołoski. Etnicznie w Tarnawie Górnej zamieszkują Żywczacy, w Tarnawie Dolnej - Kliszczacy, a jaka jest prawda, to już chyba się nigdy nie dowiemy.

9

Dwie Tarnawy - dwie strony  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

10

bartku świetna strona dodaje do ulubionych  big_smile

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

11

No tych Tarnaw w Polsce to my mamy całkiem sporo wink z tego co wiem w Małopolsce jest jeszcze jedna Tarnawa - w okolicach Bochni. Same Tarnawy Dolne są dwie, a ta druga leży w Bieszczadach - więc zapewne równie malowniczo położona wink

12

Na stronie http://tarnawa-dolna.pl/mapka/spacer.html udostępniłem aplikację do wirtualnego spacerowania po Tarnawie, która działa w oparciu o Google Street Views. Klikając w punkt na mapie można przejść do danego miejsca, natomiast przytrzymując i ruszając myszką możemy dowolnie obracać obraz. Miłej zabawy! smile

13

Brawo Bartek, Google Street Views w Tarnawie i nie tylko! Jaki ten świat mały!

14

Jest to fajna aplikacja
teraz już bardzo dużo miejscowości jest w ten sposób zrobiona np cała droga z Andrychowa przez Kocierz do Łękawicy czy też trasa Łękawice - Sucha i wielle innych
Oglądałem też Krzeszów, Śleszowice czy Wielką Puszczę

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

15

Świetna sprawa ! Można wirtualnie zwiedzać ! smile Może kiedyś będziemy mogli wszędzie tak "zawitać ". big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

16

To był udany spacerek big_smile

17

Google Strret Views pokrywa swoim zasięgiem prawie całe terytorium Polski, obszary zaznaczone na niebiesko na mapce Beskidu Małego są dostępne do oglądania w tej peryspektywie smile

http://img689.imageshack.us/img689/6702/bmgoogle.jpg