Odp: Pozostałe zwierzęta
nena ja nierzadko obserwuje jak podobne gąsienice pokonują drogę samochodową ![]()
baca ładna fotka przedstawiciela rodziny Tettigoniidae ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-09-07 18:53:56)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nena ja nierzadko obserwuje jak podobne gąsienice pokonują drogę samochodową ![]()
baca ładna fotka przedstawiciela rodziny Tettigoniidae ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-09-07 18:53:56)
Witam.
Dzisiaj będąć w BM nie opodal Kiczery spotkałem takie coś....
Co to mogło być ?:) długość około 60cm
To jakiś zmasakrowany wąż ![]()
No też tak sądze
ale właśnie jaki konkretnie ??? chyba coś po nim przejechało... ![]()
Witam.
Dzisiaj będąć w BM nie opodal Kiczery spotkałem takie coś....Co to mogło być ?:) długość około 60cm
Jaką trasę zrobiłeś? Może fotki będą
Jeśli chodzi o węża, to może pop prostu on skórę zrzucił ![]()
Przelecz K. Bukowski Gron,Kiczera,Przelecz K
Relacja i fotki beda dzisiaj ![]()
Też noszę się z zamiarem zrobić pętlicę z Porąbki przez Palenicę )( Kocierska - Kocierz - )( Cisowa - Kiczera - Porąbka, lub kierunek odwrotny, ale w tej chwili za krótki dzień na taka wycieczkę.
Twoja - wersja skrócona ![]()
No wlasnie wielka szkoda ze nie ma szalku na Kiczere od strony Polnocnej z drogi z Porabki na Andrychow tam za ta taka szkola czy jakims osrodkiem dla mlodziezy...Wydaje mi sie ze szlak bylby tam na prawde ciekawy i polaczylby Bukowski Gron z Kiczera z pominieciem Miedzybrodzia co znacznie teraz wydluza wedrowke.
Witam.
Dzisiaj będąć w BM nie opodal Kiczery spotkałem takie coś....
Co to mogło być ?:) długość około 60cm
mnie to wygląda na wylinkę
Neno ale kogo ?:]
węża
, trudno na takim wysuszonym "okazie" to stwierdzić ![]()
Ech czyli ciagle na tyle chodzenia po gorach moja "zdobycz" to zmija asfaltowa w Zawoi Czatoza i jakas wylinka
(( Kiedy spotkam cos zywego ????? ;/ Gdzie szukac ???? ktos wie ?;]
Ech czyli ciagle na tyle chodzenia po gorach moja "zdobycz" to zmija asfaltowa w Zawoi Czatoza i jakas wylinka
(( Kiedy spotkam cos zywego ????? ;/ Gdzie szukac ???? ktos wie ?;]
Mi się udaje spotkać dosyć często panią z zygzakiem
Ale jakąś szczególna radością nie pałam
Nawet fotki nie sposób zrobić, bo da susa w chaszcze .
A tym razem cóż to za stworzenia
??![]()
![]()
![]()
Na dwóch pierwszych zdjęciach jakieś pająki
Na tych stawonogach to się nie znam. Na trzecim zdjęciu to jest pluskwiak - strojnica baldaszkówka (Graphosoma lineatum) ![]()
Citwus Twoje pająki to krzyżaki, pierwszy to krzyżak łąkowy (Araneus quadratus) a drugi krzyżak pomarańczowy (Araneus alsine).
A więc szału nie ma z tymi pająkami i z tą strojnicą heh ale wielkie dzięki za szybkie rozpoznanie
. A tak a propo zmasakrowanych węży, to poniżej zapory w Porąbce znalazłem "zmasakrowanego" węża. To żmija?? Charakterystyczny zygzak jak dla mnie słabo widoczny...więc nie wiem...wąż był w stanie wskazującym na rozkład (nieprzyjemna woń, muchy). Wyglądało jakby go ktoś tam celowo na ten betonowy murek rzucił.![]()
![]()
Ostatnio edytowany przez Citwus (2011-09-27 00:40:17)
^^^
Tu trzeba bardziej zaawansowanego speca, by mógł jednoznacznie ocenić, czy to żmija zygzakowata? Niekiedy zygzak jest mało widoczny lub niezauważalny ![]()
Na forum jest zespół detektywistyczny, który na pewno to rozpracuje
Pozdrawiam detektywów, a nawet bardziej detektywki ![]()
Citwus wąż, a właściwie jego zwłoki, które znalazłeś to wg FiFFi - żmija zygzakowata . Szkoda, że był martwy
.
Mam pytanie, jak dawno go znalazłeś i czy zwłoki byłyby jeszcze dostępne ?
Ostatnio edytowany przez nena (2014-04-20 20:16:39)
Na szlaku na Gaiki trafiłem oto taką gąsienicę. Tylko nie wiem do jakiego gatunku motyla ona należy ![]()
![]()
Citwus wąż, a właściwie jego zwłoki, które znalazłeś to gniewosz plamisty (Coronella austriaca) zwany również miedzianką . Miałeś szczęście, bo to obecnie rzadki wąż w Polsce, aczkolwiek są miejsca ( rejony) gdzie spotkać można więcej osobników. Szkoda, że był martwy
.
Mam pytanie, jak dawno go znalazłeś i czy zwłoki byłyby jeszcze dostępne ?
23.09 znaleziony tuż poniżej zapory(100-200m) na takim murku betonowym oddzielającym drogę od doliny Soły...Uważam że ktoś go "załatwił" i go tam położył bo sam by tak na tym murku nie zdechł chyba. Nie wiem czy dostępne. ..parę ciepłych dni minęło...skóra może jeszcze została jak nikt nie wziął heh...jakbym wiedział że do jakiś badań potrzebujesz to bym tego samego dnia pisał że znalazłem. Wielkie dzięki wogule za pomoc w oznaczeniu tego stwora
. To poważne znalezisko hehe
skoro jeden jest to jest ich więcej na pewno w okolicy. Kolejny chroniony gatunek znaleziony na tym terenie samemu super ![]()
Ostatnio edytowany przez Citwus (2011-09-27 22:48:27)
Na szlaku na Gaiki trafiłem oto taką gąsienicę. Tylko nie wiem do jakiego gatunku motyla ona należy.
Darku to gąsienica zielonki ukośnicy (Pseudoips prasinana), motyla z rodziny sówkowatych (Noctuidae).
Jej gąsienice żerują na liściach, głównie buka , dębu, brzozy, jesionu i leszczyny.
heh...jakbym wiedział że do jakiś badań potrzebujesz to bym tego samego dnia pisał że znalazłem.
Ja bynajmniej nie pracuję w jakimś gadzim prosektorium
, byłyby jednak osoby tymi zwłokami zainteresowane, właśnie w celu przeprowadzenia badań
. Jednak z tego co piszesz tam już może nic nie być, zwłaszcza, że wąż ten leżał na murku, w słonecznym i pewnie też widocznym dla ludzi miejscu, więc albo go już dawno z niego sprzątnęli albo już niewiele po nim zostało. W sumie już prawie tydzień upłynął od Twojego znaleziska.
Ostatnio edytowany przez nena (2011-09-28 19:37:26)
Neno jestes na 100% pewna ze to Gniewosz? Mnie to wyglada jednak na zmije...
Tak, to gniewosz, kilka szczegółów na zdjęciu nie pasuje zupełnie do żmii. W poście 48 trochę ich opisałam.
Zielona gąsienica i zielony motyl, aż mi to pasuje bo ja jestem od zielonego ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2011-09-29 16:15:15)
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.136 sekund, wykonano 11 zapytań ]