26

Odp: Czupel

Rafał napisał/a:

Hm... a może by tak jakoś nazwać to "wzniesienie 915". Wprawdzie idąc od strony Magurki Wilk. nie zauważyłem napotkania jakiejś wielkiej wybitności, ale czy to od strony samego Czupla, czy to od strony siodła pod Czuplem, wyraźnie widać różnicę w wysokościach. Przy okazji - czy jest jakiś oficjalny urząd/organ, który nadaje nazwy geograficzne szczytom?

Nadanie oficjalnej nazwy może być łatwiejsze, niż się wydaje. Przykład z wklejonego niżej tekstu pokazuje,że inicjatywa w tej kwestii może być owocna. Szczyt o którym mowa w tekście ma nazwę urzędową od 1 stycznia 2007 r.

"Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji nadało nazwę bezimiennemu dotychczas wzniesieniu. Wygrała nazwa z konkursu, który ogłosiliśmy na łamach „Polski – Gazety Wrocławskiej”.
Szczyt wznoszący się 735 m n.p.m. ochrzczono Jedliniec
Na trop bezimiennego szczytu w paśmie Rybnickiego Grzbietu w Górach Wałbrzyskich wpadł cztery lata temu burmistrz miasta.
– Przeglądałem mapy miejscowości i stwierdziłem, ze góra wznosząca się w pobliżu dzielnicy Glinica, nie ma swojej nazwy – wspomina Leszek Orpel.

Konkurs w prasie
Potwierdził to wydział geodezji i kartografii wałbrzyskiego starostwa i wydział geologii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Zapadła decyzja, że niedopatrzenie należy szybko naprawić. Skorzystaliśmy z propozycji
burmistrza i na łamach „Polski – Gazety Wrocławskiej” ogłosiliśmy konkurs na nazwę dla bezimiennej góry. Czytelnicy nadesłali ponad 50 propozycji. Komisji konkursowej najbardziej spodobała się nazwa Jedliniec. Jej pomysłodawcą jest Artur Marosz z Wałbrzycha. Od wyłonienia nazwy do jej oficjalnego nadania była jednak jeszcze długa droga.
– Natychmiast wystąpiliśmy do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji z prośbą o zatwierdzenie nazwy szczytu Jedliniec – opowiada Krystyna Szemiel z wydziału promocji Urzędu Miejskiego w Jedlinie-Zdroju. – Związana z tym procedura była czasochłonna i zakończyła się dopiero w tym roku. Jedliniec został oficjalną nazwą, co potwierdza stosowny zapis w Dzienniku Ustaw."

27

Zatem proponowałbym zrobienie konkursu np. na tym forum / serwisie. Odpowiednie służby prawne żeby o tym wiedziały i wsio. Fajna sprawa.

28

wawri napisał/a:

Zatem proponowałbym zrobienie konkursu np. na tym forum / serwisie. Odpowiednie służby prawne żeby o tym wiedziały i wsio. Fajna sprawa.

Tyko trzeba sprawdzić, czy rzeczywiście wzniesienie jest bez nazwy i czy w ogóle warto to robić? Lepiej jest ogarnąć pamięcią te szczyty, które znamy niż w sztuczny sposób nanosić inne smile

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

29

OMG, coś ostatnio jest to miejsce popularne bardzo smile
ja byłam tam wczoraj, tak ok. 14-15ej smile

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

30

Brombella napisał/a:

OMG, coś ostatnio jest to miejsce popularne bardzo smile
ja byłam tam wczoraj, tak ok. 14-15ej smile

A ja natomiast byłem tam wczoraj, tak ok. 17-18ej smile

31

kris_61 napisał/a:
wawri napisał/a:

Tyko trzeba sprawdzić, czy rzeczywiście wzniesienie jest bez nazwy i czy w ogóle warto to robić? Lepiej jest ogarnąć pamięcią te szczyty, które znamy niż w sztuczny sposób nanosić inne smile

oczywiscie :-) moze gdzies tam w starych przewodnikach tow zniesienie ma nazwe, w koncu lezy w polowie drogi miedzy"Wietrzna Dziura" a bylym schroniskiem "Widok na Tatry" czy jak kto woli miedzy Magurka a Czuplem smile To by bylo najlepsze - gdyby istniala jakas nazwa.

A co do innych punktow w BM to z pewnoscia zasluguja na blizsze poznanie lub podobne sprawdzenie.

32

wawri napisał/a:

moze gdzies tam w starych przewodnikach tow zniesienie ma nazwe, w koncu lezy w polowie drogi miedzy"Wietrzna Dziura" a bylym schroniskiem "Widok na Tatry" czy jak kto woli miedzy Magurka a Czuplem smile To by bylo najlepsze - gdyby istniala jakas nazwa.

Skoro w połowie drogi, to może Mount Midway wink

A tak na serio - gdyby istniała już jakaś nazwa, byłoby idealnie, ale czy ktoś na forum ma dostęp do starych przewodników i map?

33

Szczyt 915 m faktycznie zasługuje na jakąś nazwe jeśli jej wogóle nie ma. Schodząc ze szczytu Czupla widać dość wybitną wyniosłość szczytu, również od strony Magurki Wilkowickiej. Niektóre szczyty Beskidu Małego niemal wogóle nie mają wyniosłości a mają własną nazwę. Dla przykładu podam tu Suchy Wierch 799 m.

34

Moje propozycje dotyczace nazwy "szczytu 915":
1) "Pomiędzy" (-czyli pomiedzy Czuplem a  Magurką Wilkowicka, jako "bardziej znanymi gorkami" + pomiedzy jaskinia Wietrza Dziura a miejscem po schronisku "Widok na Tatrty", pomiedzy Wilkowicami a Miedzybrodziem Bialskim czy patrzac juz z poziomu sasiadow - BB Straconka - Czernichow itp.)
2) "Międzyświat" (-wena pochozi z przysiolka i szczytu Nowy Swiat i generalnie dotyczy podobnych tematow co pisalem powyzej)

Oczywiscie to moje luzne mysli. Nie moglem ostatnio zasnac i myslalem nad nazwa wink

Ostatnio edytowany przez wawri (2011-10-09 21:39:03)

35

To ja też dam moje propozycje nazwy "szczytu 915 m"
1. "Podczupel" - jako niższy szczyt znajdujący się blisko najwyższego szczytu Beskidu Małego - Czupla
2. "Babczacki Groń" - nazwa wzięta od przysiółka Babczaki znajdującego się na południowym stoku tego szczytu w odległości kilkaset metrów
To też takie moje myśli, które może coś dadzą hmm

36

można by też ewentualnie dodać Basiurowski Groń smile Nie wiem czy ten przysiółek patrząc na rozległość hali / polany nie leży bliżej szczytu 915. Same Babczaki wchłaniają już jakby Małą Górę.

37

W naszym serwisie można dodawać zdjęcia do galerii szczytu Czupel - http://www.beskidmaly.pl/czupel. Można również zasugerować zmiany lub uzupełnienia w opisie. Zachęcam do powiększania galerii!

38

A może po prostu- ''Wzgórze 915'' albo ''Wzgórze złamanych serc "  big_smile

39

Z cyklu podesłane na naszego maila:

http://beskidmaly.pl/images/post/1401882856-DSC07012a.jpg

Widok na Tatry. Zdjęcie zrobione 27.01.2014 , ze szczytu, niedaleko ławeczki. Autor: Krzysztof Stanclik

40

Lubię zimę „biało-niebieską” i taką, gdy nie muszę się zmagać z dużym mrozem i głębokim śniegiem.
Droga z Magurki Wilkowickiej na Czupel (zdjęcia z 27 grudnia).

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/40000/1500/41828/thumb/p19a8n4ktknss17v41r0b1s90vng1.jpg

41

Ładne czteropaki smile, jak zwykle smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

42

MF smile

a czy były ślady biegóweczek założone?  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

43

jolanta napisał/a:

MF smile

a czy były ślady biegóweczek założone?  wink

Założonych śladów jeszcze nie było.  Spotkałem jednak biegaczy, którym to nie przeszkadzało smile

44

... czyli sami założyli ślady tongue takie najlepsze! big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

45

Wstyd się przyznać ale jeszcze nie byłem hmm w Maju chce uderzyć na Magurkę i Czupel  z Wilkowic  smile

46

Wędrując w okolicach Czupla trudno nie spotkać nowych znaków smile

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/nc/dd/l0td/mwJFtqSQQN9AulfHBX.jpg