Już ze dwa razy przedstawiono tu tego przedwiośnia kwitnący podbiał pospolity (Tussilago farfara L.), roślinę z rodziny astrowatych, która często jest mylona z bardzo popularnym mniszkiem lekarskim. Podbiał należy do najwcześniej zakwitających wiosną roślin. Najczęściej można go spotkać na nasypach, przy drodze, na skarpach, żwirowiskach , hałdach. Kwitnie na żółto od marca do maja. Kwiatostany mają kształt koszyczków zbudowanych z dwóch rodzajów kwiatów: języczkowatych żeńskich na brzegach i rurkowych obupłciowych wewnątrz koszyczka.

foto:darkheush
Po przekwitnięciu kwiatów na łodydze pędu pozostaje puch, co upodabnia go do mniszka, jednak liście ma od niego zupełnie inne. Bardziej przypominają młode liście lepiężnika, jednak są od nich zdecydowanie dużo mniejsze. Pojawiają się dopiero gdy przekwitają kwiaty. Roślina ta w różnych rejonach Polski ma inne nazwy. Zwana jest: podbiałem zwyczajnym, korzeńcem, białkuchem, bożym liczkiem, końskim kopytem, oślą stopą, kniatem, kaczyńcem, grzybieniem lub białodrzewem. Od dawien dawna podbiał wykorzystywany był jako ziele lecznicze na różnego rodzaju schorzenia dróg oddechowych. Jego liście zawierają bowiem duże ilości substancji śluzowych.

foto:nena
Ostatnio edytowany przez nena (2012-03-26 18:53:27)
"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej" /E. Stachura/