W stanie dzikim zobaczyć muflony w BM-ie to wątpię, chyba że uciekną z jakiejś prywatnej zagrody lub gospodarstwa hodowlanego
. Myślę, że warunki środowiskowe w BM-ie trochę by im jednak nie odpowiadały. Muflony lubią suche i skaliste obszary górskie, rzadko porośnięte drzewami, z gęstym krzewiastym podszyciem, miejscami porośnięte trawą. Chętnie też przebywają wśród pól i hal. Jak wiele zwierząt żyjących w wyższych partiach gór, muflon w zimie schodzi w doliny, a latem wychodzi wyżej.
To bardzo piękne zwierzęta 

foto: K. Żarkowski
teksański, tam gdzie się wybierasz w lutym, masz duże szanse spotkać te zwierzęta. Podobno Sudety to jedyne miejsce w Polsce gdzie można spotkać muflona w stanie dzikim. Nie jest to jednak nasz rodzimy gatunek. Został sprowadzony w Sudety 100 lat temu z Sardynii i Korsyki, jego pierwotnej ojczyzny. Na Dolnym Śląsku, w Górach Sowich jest podobno największa populacja tego gatunku w Polsce. Najczęściej można je zobaczyć właśnie w zimie, po wschodniej stronie gór, kiedy zwierzęta te tworzą stada tzw. kierdle, liczące nawet 50 sztuk. Trzymam kciuki , żeby Ci się to udało !
. Może nawet uda się im jakąś fotkę zrobić
.

tropy muflona
Osobiście muflony, jak i renifery widziałam jedynie w hodowli, w warunkach zamkniętych. Nie jestem do końca przekonana, że te zwierzęta czują się w takich hodowlach dobrze … Wg mnie, nie. Dobrze, jeśli próbuje im się chociaż stworzyć warunki do życia w stanie „półdzikim”, gorzej, jeśli muszą żyć na stałe w zamkniętych zagrodach czy klatkach, tak jak to ma miejsce w ogrodach zoologicznych
.
Reniferek z Zatora

foto:nena
"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej" /E. Stachura/