Odp: Ciekawe rośliny
taki zagubiony listek ... , prawdopodobnie tak ... , ale bez pokroju całej rośliny z takiego zdjęcia trudno stwierdzić co to jest.
Wiele roślin ma podobne listki ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
taki zagubiony listek ... , prawdopodobnie tak ... , ale bez pokroju całej rośliny z takiego zdjęcia trudno stwierdzić co to jest.
Wiele roślin ma podobne listki ![]()
Tą roślinę trafiłem przy szlaku z Gronia Jana Pawła II na Magurkę Ponikiewską, ale nie wiem co to jest za gatunek ![]()
![]()
Darku ta roślinka to modrzyk górski (Cicerbita alpina)
.
Dzięki nena za rozpoznanie, bo wogóle nie wiedziałem co to jest ![]()
Dzisiaj natomiast sfociłem te oto przepiękne jastrzębce z spod szczytu Magurki Wilkowickiej ![]()
Oto zdjęcia:
![]()
![]()
![]()
![]()
Piękne Darku. To są te rzadziej spotykane jastrzębce pomarańczowe (Hieracium aurantiacum L.). Ja ich jeszcze nigdy osobiście nie spotkałam
.
Te jastrzębce wyszły mi tak piękne że nie mogę się na nie napatrzeć, poprostu mistrzostwo świata ![]()
Zgadza się
. Widzę Darku, że miałeś dzisiaj pracowity dzień na łące
.
Cudności i śliczności
Zgadza się
. Widzę Darku, że miałeś dzisiaj pracowity dzień na łące
![]()
.
a do tego anielską cierpliwość
![]()
Ja wyjde troszke blado przy tych fotkach Darka ale wrzuce kilka fotek Naparstnicy Purpurowej bo jak widze nikt jej tu jeszcze nie umiescił
Ferdynansie Twoje naparstnice to piękne okazy
Całe życie myślałam, że są tylko purpurowe
póki sama też "białego" okazu nie spotkałam ![]()
Mój znalazłam pod Hrobaczą Łaką, a Ty swój gdzie?
Piękne naparstnice ferdynansie i to w całej gamie kolorystycznej. ![]()
Piękne naparstnice
Wczoraj sporo jej widziałem. Naparstnica purpurowa niegdyś była rośliną chronioną. Po badaniach uznano ją za antropofit zadomowiony we florze Polski, z tych względów skreślono ją z listy gatunków chronionych ![]()
Na ostatnim wypadzie w rejonie Leskowca sfotografowałem dwa ciekawe kwiaty niestety nie wiem co to za rosliny i tu pozostawiam pole dla ,, Znawców wszelakiego zielska które rosnie w lesie"
ferdynansie na pierwszym i ostatnim zdjęciu to poziewnik pstry (Galeopsis speciosa), roślina z rodziny jasnotowatych , a na dwóch środkowych niecierpek pospolity (Impatiens noli-tangere) należący do rodziny niecierpkowatych.
. Ładne makro. ![]()
Identyczne rośliny trafiłem podczas mojej wędrówki po kęckim lesie, ale fot nie robiłem ![]()
Witam!
Chcę zapytać o te mini roślinki "pływające" w kałuży na szlaku z Hrobaczej do Straconki. Pewnie to nic niezwykłego ale mi się podobają:), a na roślinach prawie w ogóle sie nie znam...
Ostatnio edytowany przez jotte24 (2011-08-23 21:08:20)
Chcę zapytać o te mini roślinki "pływające" w kałuży na szlaku z Hrobaczej do Straconki. Pewnie to nic niezwykłego ale mi się podobają:), a na roślinach prawie w ogóle sie nie znam...
to jest rzęśl (Callitriche L.)
Przypuszczalnie jest to gatunek rzęśli wiosennej (Callitriche verna). Jednak dla tak podobnych do siebie gatunków z tego rodzaju identyfikacja dla nie specjalistów jest trudna ![]()
dlatego Darku wolałam poprzestać na nazwie rodzajowej ![]()
Dziękuję bardzo za pomoc:)
Oto listopadowe zdjęcia kwiatów z Beskidu Małego których obecnym okresie jest już niewiele.
Kwiat bodziszka cuchnącego (Geranium robertianum) w makropowiększeniu![]()
Kwiatostan naparstnicy purpurowej (Digitalis purpurea)![]()
Znalazłem informacje o niezwykłym mchu notowanym w Beskidzie Małym. Jest nim bezlist okrywkowy (Buxbaumia viridis), bardzo rzadki w Polsce gatunek, zagrożony wyginięciem z kategorią E i objętym ścisłą ochroną. Mech ten wyróżnia się od pozostałych mchów tym że nie posiada wogóle liści, a tylko puszkę setową z zarodnikami. W Beskidzie Małym stwierdzony został tylko na jedynym stanowisku w okolicy Porąbki w 1986 roku, na wysokości 340 m. Obecnie brak współczesnego potwierdzenia bezlista okrywkowego w Beskidzie Małym. Porasta on butwiejące pnie drzew, głównie jodły, rzadziej świerka, w dolinach potoków w wilgotnych cienistych miejscach ![]()
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit … 0406202756
O bezliście okrywowym też czytałam w temacie Natura 2000 w Beskidzie Małym. Razem z widłozębem zielonym (Dicranum viride) są wymienione w II Dyrektywie Siedliskowej jako gatunki ważne dla wspólnoty, których ochrona wymaga wyznaczenia specjalnych obszarów ochrony.
Teraz Darku przydałoby się na niego trafić i potwierdzić jeszcze raz, że w BM rośnie. Może przy okazji jakiegoś chaszczingu się uda.
![]()
Właśnie tym drugim ciekawym mchem w Beskidzie Małym jest widłoząb zielony (Dicranum viride). Podobnie jak poprzedni gatunek jest bardzo rzadki w Polsce, zagrożony wyginięciem z kategorią R i objęty ścisłą ochroną. Mech ten jest podobny do innych gatunków mchów, zwłaszcza do pozostałych przedstawicieli rodzaju widłoząb, więc nie jest łatwy do identyfikacji. Z Beskidu Małego podaje się 1 stanowisko bez znanej mi lokalizacji i współczesnego potwierdzenia. Porasta on głównie pnie buków, a rzadziej na skałach i glebie w cienistych miejscach ![]()
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: … 30111b.JPG
Co do bezlista to widziałem w Beskidzie Małym jego znacznie częstszego przedstawiciela
bezlist zwyczajny (Buxbaumia aphylla) bodajrze jak pamiętam pod Bujakowskim Groniem
w lesie iglastym, na glebie wśród opadłych igieł i wcale w nie małych ilościach. Początkowo myślałem że to jakieś wypuszczające nasiona z drzew, ale poźniej się rozientowałem że mam doczynienia z bezlistem, szkoda tylko że nie miałem przy sobie aparatu
Mchy są zimozielone, no nie wiem jak z bezlistami, ale chyba tam podskocze bo odemnie nie daleko. Tak czy owak bezlisty to niezwykle wyglądające mchy ![]()
Rośliny które przykuły moją uwagę w BM

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 11 zapytań ]