26

Odp: Archiwalny Andrychów

baca napisał/a:

Nie wiem darkheush jak dawno masz dostęp do zdjęć

Zadziwię Cię, dostęp do zdjęć mojego dziadka mam od dzieciństwa, więc od lat 80-tych ub. wieku. Jeśli masz oryginały albumów mojego dziadka pochwal się nimi na skanach. Jak już wcześniej pisałem - zdjęcia wyciekły do sieci dzięki "uprzejmości" mojego byłego kolegi. Zaznaczam, byłego.

P.S. Twoje skany, które zamieściłeś na forum nie różnią się niczym, absolutnie niczym (nazwą pliku, rozdzielczością, jakością DPI) od tych moich, które mam na kompie. Owszem, skanów jest 66, i te wyciekły do netu. Resztę można obejrzeć w moim archiwum.

Pozdrawiam
DMa

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

27

Ja rozumiem, że dla wielu osób nie stanowią te zdjęcia sensacji, gdyż tak jak Darkheush wspominał krążą one po sieci już od dłuższego czasu, jednak dla wielu osób (również dla mnie) publikacja zdjęć Darheusha była pierwszą możliwością zobaczenia tych zdjęć! Powrotu w czasie, do historii, której nie znam, bo jestem zbyt młody. A chętnie bym jej posłuchał. Stąd uważam, że rewelacją, może większą od publikacji tych zdjęć, byłaby możliwość posłuchania, lub poczytania relacji świadków przekazanych następnemu pokoleniu.  Taka historia powoli zamiera...

28

Przyznam że pewnie masz rację iż są one z sieci, jedno jest teraz dla mnie pewne iż wiem kto jest ich właścicielem smile więc będę mógł kierować osoby do właściciela o prawa autorskie w przypadku ich publikacji. Pozdrawiam

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

29

Do dziś nie wiedziałem, że w Andrychowie przed wojną była synagoga.

Została ona zbudowana w 1885 roku, a w czasie II wojny światowej zniszczona i rozebrana. Nigdy jej nie odbudowano. Na budynku stojącym w jej miejscu w 2005 r. odsłonięto tablicę pamiątkową, która ma przypominać o jej historii.

W ubiegłym roku wydano folder „Spacer andrychowskim szlakiem żydowskim”.

Informacje na stronie:
http://www.andrychow.pl/modules.php?op= … pageid=343

30

Witam!
Od jakiegoś czasu zajmuję się działaniami jednostek pancernych i chciałbym wrócić do pięknych zdjęć czołgu T-34/76.
Czołg należał do 3. batalionu 31 gwardyjskiej brygady pancernej 38 Armii (4 Front Ukraiński), został zniszczony 27.1.1945. Zginęło w nim co najmniej dwóch członków załogi: dowódca mł. lejtnant gwardii Stiepan Wasiliewicz Berseniew i mechanik-kierowca st. sierż. gwardii Dmitrij Iwanowicz Polakow (obaj rocznik 1918).
Oprócz T-34/76 i T-34/85 brygada wyposażona była w czołgi OT-34, wyglądające prawie jak model 34/76, tylko z 3-osobową załogą i miotaczem płomieni w miejscu k.m. Niestety czołg na zdjęciach jest już częściowo rozmontowany, nie ma osłony jarzma k.m./miotacza, co pozwoliłoby z pewnością stwierdzić typ bo te osłony się trochę różniły. Wydaje mi się jednak, że jest to T-34/76.
Czy zna ktoś okoliczności zdarzenia, zniszczenia tego czołgu, z czego i w które miejsce został trafiony itd. Czy ktoś pamięta, jaki miał numer (na zdjęciach widać resztki białej farby kamuflażowej, a z boku pod wieżą jakby ślady numeru: "... - 13"?).
Pozdrawiam,
Piotrek

31

Piters napisał/a:

Witam!
Od jakiegoś czasu zajmuję się działaniami jednostek pancernych i chciałbym wrócić do pięknych zdjęć czołgu T-34/76.
Czołg należał do 3. batalionu 31 gwardyjskiej brygady pancernej 38 Armii (4 Front Ukraiński), został zniszczony 27.1.1945. Zginęło w nim co najmniej dwóch członków załogi: dowódca mł. lejtnant gwardii Stiepan Wasiliewicz Berseniew i mechanik-kierowca st. sierż. gwardii Dmitrij Iwanowicz Polakow (obaj rocznik 1918).
Oprócz T-34/76 i T-34/85 brygada wyposażona była w czołgi OT-34, wyglądające prawie jak model 34/76, tylko z 3-osobową załogą i miotaczem płomieni w miejscu k.m. Niestety czołg na zdjęciach jest już częściowo rozmontowany, nie ma osłony jarzma k.m./miotacza, co pozwoliłoby z pewnością stwierdzić typ bo te osłony się trochę różniły. Wydaje mi się jednak, że jest to T-34/76.
Czy zna ktoś okoliczności zdarzenia, zniszczenia tego czołgu, z czego i w które miejsce został trafiony itd. Czy ktoś pamięta, jaki miał numer (na zdjęciach widać resztki białej farby kamuflażowej, a z boku pod wieżą jakby ślady numeru: "... - 13"?).
Pozdrawiam,
Piotrek

Dziękujemy za bardzo interesujący kawałek historii, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto zna okoliczności zdarzenia.

32

Zachęcam do obejrzenia strony Muzeum Historii Żydów Polskich Wirtualny Sztetl. Mnóstwo ciekawych informacji, a w zakładce MIASTA dzieje Andrychowa, Kęt, Wadowic, Bielska-Białej  i innych miejscowości ze szczególnym uwzględnieniem dziejów Żydów polskich. Nigdzie niepublikowane dokumenty, archiwalne zdjęcia, wspomnienia.

33

A ja zachęcam do korzystania również ze stronki Narodowego Archiwum Cyfrowego: http://audiovis.nac.gov.pl/

Moje foto-wspomnienia: https://picasaweb.google.com/109211129593888338479

"Jakże ja mam o tym opowiadać, skoro to jest moje? Jest to moje bogactwo, to, czego mi nikt nie odbierze." Jerzy Kukuczka

34

Andrychów zawsze był miastem wielokulturowym. Szczególnie w okresie powojennym dosyć duża była społeczność Romów.

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

35

Obie stronki smile - od MF i od Kaprowej dodałam do ulubionych, żeby o nich pamiętać i do nich wracać smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

36

kris_61 napisał/a:

Szczególnie w okresie powojennym dosyć duża była społeczność Romów.

do dzisiaj jest wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

37

Przeglądając strony w Internecie natknąłem się na rzadko spotykaną pocztówkę z Andrychowa. Ciekawi mnie jaki to obiekt i w którym on jest miejscu?

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/7500/17585/thumb/p16i5epkh739ovs1j66hqs1ndq3.jpg

38

Chyba dawna "sp 2" a może szpital?

Ostatnio edytowany przez tomkos (2011-12-29 21:43:12)

39

MF napisał/a:

Przeglądając strony w Internecie natknąłem się na rzadko spotykaną pocztówkę z Andrychowa. Ciekawi mnie jaki to obiekt i w którym on jest miejscu?

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/7500/17585/thumb/p16i5epkh739ovs1j66hqs1ndq3.jpg

To w 100% obecny szpital Psychiatryczny dawna tzw Kasa Chorych a w pózniejszym czasie Sanatorium Przeciwgrużlicze widoczne sa nawet betonowe słupy ogrodzenia które stoją do dzisiaj . Dzisiaj szpital z tego kierunku wygląda troche inaczej ale był kilkakrotnie przebudowany.

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2011-12-29 22:04:52)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

40

ferdynans rozumię, że w tle to Pańska Góra?

41

MF napisał/a:

ferdynans rozumię, że w tle to Pańska Góra?

Cosik chyba za wysoka, jak na Pańską Górę, zaś inna górka nie pasuje wink

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

42

jak na moje oko to Złota Górka

43

moim zdaniem to Jawornica w tle a to jest sanatorium po którym zostały tylko fundamenty

44

tomkos ma prawdopodobnie racje mnie sie wydaje ze ta fotka została wykonana gdzies z okolicy basenu lub stadionu sportowego . Kształt budynku tez na to wskazuje .

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

45

MF napisał/a:

Pooglądałam sobie pocztówki również z mojego miasta - niektóre są dla mnie nowością  smile - dzięki za linka  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

46

Kilka zdjęć z dawnego Andrychowa jest tu

http://www.nowinyandrychowskie.pl/main.php

47

Tomkos rzeczywiście po przyglądnięciu się fotografii na pewno jest to Złota Górka

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

48

na potwierdzenie zrobiłem małą symulacje

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/7500/17638/thumb/p16iaasbqtpn1chf1va419j01hi21.JPG

49

Zdjęcie przesłałem swojemu dobremu znajomemu Janowi Zielińskiemu

Cytuję jego odpowiedź:

To obecny szpital psychiatryczny, zdj. A. Stuglika. Z Pańskiej Góry,
w tle Złota Górka, widać nawet domek Janusza Ślesaka i wapiennik w Roczynach,
na pierwszym planie pierwsze boisko Beskidu.

- Jan Galicz

50

Problem zatem udało się rozwiązać. Dziękuję!