Temat: Grób polskiego partyzanta w Targoszowie
Podstawowe informacje:
Sadyba to bynajmniej nie dzielnica Warszawy, lecz w tym przypadku jeden z niewielkich targoszowskich przysiółków (zaledwie dwa domy). Położony jest on przy czerwonym szlaku, pół godziny drogi od schroniska. To właśnie tu ok. 300 metrów od czerwonego szlaku znajdziemy drewniany i nieco młodszy, metalowy krzyż. Jak powiadają miejscowi, pochowany jest tu partyzant, działającej w tej rejonie po wojnie partyzantki antykomunistycznej. Co ciekawe ponoć zginął zupełnie przez przypadek. Wracając do kryjówki został omyłkowo raniony przez "swoich". Ponieważ obawiano się, że gdy wyzdrowieje może zacząć "sypać", został zabity i pochowany z dala od wsi w lesie pod Leskowcem.
Tekst pochodzi ze strony www.targoszow.pl .Grób ten znam od lat i czesto go odwiedzam grób nie był zbyt okazały spora mogiła usypana z miejscowych kamieni . Jakie było moje zdziwienie gdy odwiedziłem go kilka lat temu kamienie rozebrane i pozostawiony z resztek tylko zarys prostokata W pierwszym momencie pomyslałem ze rozkopały go jakieś hieny cmentarne w poszukiwaniu pamiątek z okresu wojny . Lecz na pobliskiej olbrzymiej jodle dostrzegłem kartke z informacja ze Grób znajduje sie pod opieką uczniów Gimnazjum w Krzeszowie . i Trwają prace remontowe troszke sie uspokoiłem pomyslałem to nawet dobrze że ktoś pamieta Remont rozpoczoł sie w 2007 r z wielkim rozmachem o czym mozna przeczytac na załozonej wówczas stronie internetowej majacej informowac o postępie prac http://sites.google.com/site/grobtargoszow/ogrobie Niestety jak szybko sie zaczeło tak szybko ucichło według mnie grób przed rozpoczęciem prac wyglądał o wiele lepiej ,dzis gdy zniknie krzyż a liscie przysypia te kilka kamieni to tego grobu juz nikt nie odnajdzie . Tu ukłon w strone naszego kol z forum Szymskim wiem ze dosc preżnie działa na tym terenie aby sie zorientował co z dalszymi pracami wokół grobu. Bo jesli na tym ma sie zakonczyc to ja zbiore kilku chetnych i usypiemy mogiłe ponownie aby slad po niej nie zaginoł.
Ostatnio edytowany przez ferdynans (2011-04-03 18:24:48)