Temat: Sensacja botaniczna w Beskidzie Małym

Sensacja botaniczna - w Beskidzie Małym odnaleziono stanowisko zanokcicy północnej, gatunku tutaj wymarłego, który w Beskidzie Małym po raz ostatni był widziany 127 lat temu.

Zanokcica północna (Asplenium septentrionale) jest paprocią bardzo rzadką w Polsce i znajdującą się na Czerwonej liście roślin Polski jako narażony na wyginięcie (kategoria V). Paproć ta z wyglądu przypomina trawę o bardzo wąskich liściach, pod którymi znajdują się kupki zarodni. W Beskidzie Małym znana dotychczas była z jednego stanowiska w Świnnej Porębie. Na tym stanowisku została widziana po raz ostatni przez badacza górskiej roślinności Mariana Raciborskiego w 1883 roku. Stanowisko to wielokrotnie próbowano potwierdzić, lecz bezskutecznie. Aż do dzisiaj, kiedy podczas tegorocznej inwentaryzacji pteridologicznej Beskidu Małego natrafiono na jej nowe stanowisko. Stanowisko to znajduje się na stoku góry Nowy Świat w Międzybrodziu Bialskim na jednym z śródpolnych kopców kamieni. Stanowisko to zlokalizowane jest w województwie śląskim gdzie jest zaledwie 1 z 2 istniejących tutaj stanowisk. Paproć ta jest reliktem epoki zlodowacenia.

http://www.beskidmaly.pl/cpg14x/albums/userpics/10002/normal_sensacja.jpg

Oczywiście tekst i zdjęcia Dariusza Tlałki !!! (Mnie chyba nikt o to nie posądzał wink)

2

Odp: Sensacja botaniczna w Beskidzie Małym

Zdążyłam się już jej dokładnie przyjrzeć i poczytać trochę wink Tylko, żeby się teraz na nią wszyscy nie rzucili, bo żal by było stracić taki okaz . Darek , będziesz musiał pilnować jej jak skarbu wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Za nic bym nie pozwoliłbym zniszczyć taki skarb. Szybciej niech zawali się pałac kultury w Warszawie wink Dokładna lokalizacja stanowiska objęta jest ścisłą tajemnicą. Ludzie powinni dawać szacunek przyrodzie i pozostawiać te cenne elementy w niezmienionej postaci. Zawsze przecież można zrobić fotografie i to będzie dobra pamiątka smile

4

obyś miał rację ...

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Zanokcica północna nie jest aż taką ogromną rzadkością w skali Polski, by mogła być zagrożona przez kolekcjonerów rzadkich roślin. Natomiast w skali Beskidu Małego jest to bardzo cenne odkrycie. Bardziej zagrożone są natomiast bardzo rzadkie storczyki. Z moich doświadczeń wiem, mimo że mamy wiele unikalnych gatunków, to one wciąż się utrzymują i są bardziej zagrożone przez zaburzenie siedlisk, przypadkowe zniszczenie, niż poprzez celowy zbiór.

W Beskidzie Małym zostało jeszcze siedem gatunków paprotników które są wymarłe lub nie potwierdzone. Są to: widlicz spłaszczony, widlicz Zeillera, widlicz alpejski, skrzyp zimowy, nasięźrzał pospolity, podejźrzon księżycowy i języcznik zwyczajny. To świadczy jaką stratę poniósł Beskid Mały w samych tylko paprotnikach. Szansa na znalezienie chociaż jednego z nich jest duża. Jednak rzadne z nich nie może się równać z zanokcicą północną. Nie można też wykluczyć odkrycia nowego gatunku. Więc chętnych, cierpliwych, ambitnych i rządnych wrażeń zachęcam do poszukiwań. Przygoda jak z filmu "Indiana Jones" i tu trzeba szukać skarbu, opierając się na wskazówkach smile

7

No tak Darku wszystko dobrze tylko ja  po dokładnym obejrzeniu twoich zdjęc Zanokcicy północnej nawet gdybym ją gdzieś spotkał to napewno nie jestem w stanie jej zidentyfikowac. I mysle ze mógłbym ze zwykłej trawy zrobic odkrycie nowego gatunku

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

W tym przypadku to najlepiej się ze mną umówić. Ja fachowo oznaczam paprotniki. Zrobiłem m. in. rewizje chorzowskiego zielnika naukowego.

9

Fakt faktem (Zgodzę się z Ferdnansem), że dla wielu to po prostu temat dość abstrakcyjny. Ale mnie osobiście cieszy, że mamy wśród nas Darka, który na tym temacie zna się rewelacyjnie! I mamy możliwość śledzenia jego poczynań!

10

Rozumiem każdy zajmuje się czym innym i każdy może się w czymś wykazać. Może dlatego świat jest wtedy ciekawszy.

11

Informacje o odkryciu zanokcicy północnej w Beskidzie Małym wraz ogólnymi danymi na temat paprotników w Polsce, w Beskidzie Małym i w gminie Andrychów znalazły się w najnowszym numerze sierpniowym "Nowin Andrychowskich" smile pod tytułem "Odkrycie po 127 latach"
Piszę do tej gazety, bo mam ku temu powody smile

12

I znowu trzeba będzie się zaopatrzyć w gazetkę smile

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

13

Same miłe, prasowe doniesienia smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

14

NOWINY ANDRYCHOWSKIE ,,ODKRYCIE PO 127 LATACH "        sierpień 2010                                                                             -W lipcowym numerze Nowin Andrychowskich pisałem o niezwykłym odkryciu w Zagórniku ,którego dokonał Dariusz Tlałka ,mieszkaniec Kęt .Na brzegu lasu na Skornicy znalazl bardzo żadką paproc -podejżrzon marunowy . Dowiedziałem się przy okazji ze podobnych odkryc kęczanin ma na swoim koncie więcej i co ważniejsze ,dokonał ich na terenie otaczajacych nas gór  Beskidu Małego  Do osiągnięc D Tlałki zaliczyc mozna m.in.odkrycie kępy zanokcicy północnej Asplenium septentrionale Jest to paproc o wyglądzie trawiastym . Znajduje się na Czerwonej liscie roslin Polski lako narażona na wymarcie kategoria V. Po raz ostatni w Beskidzie Małym obserwowana była 127 lat temu na stanowisku w Świnnej Porębie .Nowe stanowisko Dariusz Tlałka odkrył w tym roku w Międzybrodziu Bialskim na stoku Nowego Świata .W Polsce paprotników (do których należą widłaki,porybliny ,skrzypy i paprocie)stwierdzono 78 gatunków,z czego 7 uważa się za wymarłe.Z tych 78 ,aż 44 podawane były z terenu Beskidu Małego ,w tym 6 obecnie uwaza się za wymarłe. Spośród tych 44 na terenie Gminy Andrychów występuje 30. Botanik z Kęt uwaza że Beskid Mały jest obecnie pod względem paprotników jednym z najlepiej poznanych rejonów Polski.Sam może pochwalic sie duzym osiągnięciem ,gdyż odkrył na tym terenie az siedem gatunków :skrzypa pośredniego,podejzrzona marunowego,zachylnika błotnego,cienistkę Roberta,nerecznice walijską ,nerecznice pośrednią oraz nerecznice górska

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

15

zgadza się Był ten artykuł i co ciekawe Będą kolejne odcinki Darka smile

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

16

To proszę je tu jakoś zamieścić bo w BB NOWIN ANDRYCHOWSKICH nie ma sad

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

17

Jak dla mnie bomba wink

18

I dla mnie bomba, tymbardziej że dokonał tego chłopak z Kęt!
Dalszych odkryć!

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

19

Na stanowisko zanokcicy północnej w Międzybrodziu Bialskim dzisiaj wybrałem się z     Bacą. Fajnie było pokazać kolejne moje odkrycie smile Na końcu Baca życzył mi odkryć, gdyż planowałem pójść na Przełęcz Przegibek, a potem zejść do Straconki. I chyba dzięki życzeniu Bacy mam właśnie odkrycie smile Niespodziewanie przeczesując podszczytowe partie Magurki Wilkowickiej natknąłem się na nowe stanowisko bardzo rzadkiej w Polsce
wietlicy alpejskiej, gatunku subalpejskiego który ma tutaj wyjątkowo nisko położone stanowisko smile Z wyprawy wróciłem niedawno i chyba przeczesałem największą dzicz Beskidu Małego po której jestem nieźle odrapany lol Opłacało się bo oprócz wietlicy alpejskiej mam jeszcze kilka nowych stanowisk paprotników i no trochę maślaków.

20

Darku to się nazywa mieć szczęście smile Gratuluję wspaniałych odkryć smile maślaki też się pewnie przydadzą big_smile

21

wiedziałem Darku, że coś będzie w zbiorach coś nowego i już się nie mogę doczekać, aby wybrać się z tobą zobaczyć kolejną roślinkę Fotki podeślę ci na maila popołudniu smile

- Jan Galicz

22

Darek nam się w tym roku rozkręcił wink Gratuluję!!!

23

Odkrycie stanowiska wietlicy alpejskiej na Magurce Wilkowickiej nie jest zbytnią rewelacją. Choć jest gatunek w Polsce ogólnie bardzo rzadki, to np. w wyższych górach powyżej regla górnego jest szeroko rozpowszechniony. A że Beskid Mały należy do niskich gór, w którym znajdują się tylko dwa piętra roślinności: piętro pogórza i regla dolnego. To wszystkie 4 stanowiska obecnie istniejące w Beskidzie Małym wietlicy alpejskiej stanowią lokalną osobliwość, gdyż położone są one wyjątkowo nisko jak na ten gatunek, bo w reglu dolnym od wysokości powyżej 800 m n. p. m.

24

Ja tak do zanokcicy północnej dorzucę fotki zrobione przeze mnie dzięki uprzejmości Darka

http://bacadom.republika.pl/zanokcicapolnocna1.jpg

http://bacadom.republika.pl/zanokcicapolnocna2.jpg

http://bacadom.republika.pl/zanokcicapolnocna3.jpg

- Jan Galicz

25

Bardzo fajne fotki wyszły smile

Wniosek z tego taki, że odkrywca powinien zawsze mieć do towarzystwa fotografa wink