Temat: Niedzielny spacer wokół Leskowca

Poruszanie się w Beskidzie Małym po nieprzedeptanych scieżkach z powodu duzej ilości śniegu jest dość uciązliwe dlatego padło na Leskowiec . Z Jagódek czarnym szlakiem w górnej części super widok na Potrójną a w głębi masyw Baraniej Góry ze Skrzycznem na pierwszym miejscu. W schronisku sporo luda wypijam zupke chmielową i na szczyt , dość dobra widoczność w kierunku południowym widać Babią Police a nawet Tatry natomiast w kierunku północnym potężny SMOG nie widac nawet szczytu Gancarza . Ponad warstwą zanieczyszczen widać dymiące kominy Jaworzna. Ze szczytu udaje sie żółtym szlakiem  w kierunku Targoszowa po kilku km marszu przebijam sie bez szlaku na czerwony z Krzeszowa to zaledwie kilkaset metrów a daje się we znaki odpoczywam kilka razy. Na czerwonym troszke przedeptane mimo to nie idzie się  dobrze powrót w okolice schroniska czrnym w dół MPK i w domu, kilka fotek z wycieczki.  po kliknięciu w  link                                                                       https://picasaweb.google.com/1122344850 … directlink                                                                                                                          .

Ostatnio edytowany przez ferdynans (2012-02-16 21:36:33)

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

Odp: Niedzielny spacer wokół Leskowca

ferdynans napisał/a:

Poruszanie się w Beskidzie Małym po nieprzedeptanych scieżkach z powodu duzej ilości śniegu jest dość uciązliwe dlatego padło na Leskowiec .

Ja dobrze wiem jak uciążliwe, bo ja głównie prosperuje chaszczing, dlatego tak rzadko zimą chodzę po górach big_smile

3

Piotrze super widoczność z czarnego szlaku !. Ja nigdy jeszcze nie miałam takich warunków pogodowych, żeby obserwować Skrzyczne i Baranią Górę z czarnego, dlatego zaczęłam się zastanawiać skąd Ty nagle na fotce masz Skrzyczne. big_smile Rewelacyjny widok ! Tak jak piszesz, tej niedzieli na północ praktycznie nie było nic widać, oprócz czarnej wiszącej chmury. Dużo lepiej w innych kierunkach smile. Taterki „przyzoomiłeś” ładnie big_smile . Pozwolisz, że wstawię tu kilka fajnych ujęć, bo coś małe fotki nam poznikały.

https://lh5.googleusercontent.com/-bB10iZoGIGo/TzlGXsP97hI/AAAAAAAALJw/Xri0OC-moSg/s912/P1110637.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-0sMxUfVjm0I/TzlIOsJtemI/AAAAAAAALSw/-c6v2Fgf-8w/s912/P1110766.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/-kxo92XaAdlI/TzlIPem_5qI/AAAAAAAALS4/EvBYC0qoTl8/s912/P1110769.JPG
foto: ferdynans

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

Najlepsza widoczność w kierunku B.Śląskigo... jak na dłoni.
Nie widziałaś przypadkiem mnie, jak tam wędruję? wink
Pogoda była wczoraj łaskawa... ale to już chyba koniec zimowego wyżu.

5

Hahhahahha.... można się było napatrzyć  big_smile i wtedy trudy śniegowe nie straszne  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

6

Piękne zdjęcia. Jak bym tam był . Pozdrawiam:)

Ostatnio edytowany przez stary (2012-02-16 20:06:02)

7

Piotrze super widoczność z czarnego szlaku !. Ja nigdy jeszcze nie miałam takich warunków pogodowych, żeby obserwować Skrzyczne i Baranią Górę z czarnego, dlatego zaczęłam się zastanawiać skąd Ty nagle na fotce masz Skrzyczne.                        .Nena Skrzyczne i cześć Masywu Baraniej Góry widac także ze szczytu Leskowca tylko nie z samego szczytu aby zobaczyc Skrzyczne   trzeba odejść ok 30 m w kierunku południowym  i stanąć obok czerwono białego słupka z napisem teren prywatny i spojrzeć na zachód . Kilkanascie lat temu było widac o wiele wiecej ale brzozy   podrosły.

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

8

Dobrze wiedzieć ferdynansie, teraz będę się lepiej wpatrywać wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

9

Jeżeli zejdziesz ze szczytu na północ w stronę  Rzyk ( jest wielka polana z której widać Rzyki ,Andrychów i Śląsk)też widać Skrzyczne.