Odp: Ptaki
Dzisiaj na jesionie ufociłam samiczkę dzięcioła dużego (Dendrocopos major)
Zdjęcie słabe, bo robione z bardzo daleka i przez szybę
dlatego dla porównania dodałam ładniejsze, z sieci.
Ostatnio na wycieczce na Gancarz miałam okazję podziwiać kilka dzięciołów dużych pałaszujących i bębniących w lesie wysoko na drzewach
.
Jest to najpopularniejszy i najliczniej występujący gatunek dzięcioła w Polsce. Dzięcioł duży jest typowym dzięciołem kującym i wspinającym się po pniach. Latem żyje samotnie, zimą czasami przebywa w towarzystwie kręcących się po lesie sikorek. Niekiedy zimą jest gościem karmników. Zdarza mu się także zakradać się do gniazd innych ptaków i zjadać jaja i pisklęta. Nie gardzi też padliną.
foto: nena
Dzięcioła dużego od innych można odróżnić m.in. po dużej białej plamie na skrzydłach, po czarnym pasku policzkowym, który sięga u tego gatunku aż do karku, natomiast samiczkę od samca po tym, że nie ma ona czerwonej plamy na potylicy, jak to jest u samca.
z lewej samiczka, z prawej samiec dzięcioła dużego![]()
foto: Author: Miraceti - pl.wikipedia.org
W porze godowej, wiosną, najczęściej w kwietniu, samce robią dużo hałasu tj. bębnią na suchych gałęziach. W ten sposób znaczą swój rewir i wabią samicę. Dzięcioły, które żyją w parkach albo na terenach podmiejskich mogą zamiast gałęzi wybierać w tym celu metalowe przedmioty np. rynny lub dachy
. Po okresie godów następuje budowanie gniazda, czyli wykuwanie dziupli w drzewie. Zazwyczaj budują co roku nową dziuplę, poświęcając temu wiele tygodni pracy. W Polsce ptak ten podlega ścisłej ochronie gatunkowej.